Káčer: Ruská vojna zmenila postoje strednej Európy

Postoje strednej Európy sa donedávna zdali neraz nejasné, akoby si štáty nechceli zvoliť stranu, avšak ruská vojna proti Ukrajine to zmenila. Vyhlásil to dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer, ktorý v piatok vystúpil vo Florencii na diskusnom fóre Európskeho univerzitného inštitútu.

05.05.2023 19:00
Rastislav Káčer Foto: ,
Poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer
debata (60)

VIDEO: Rastislav Káčer prirovnal Putinovu vojnu k Hitlerovmu útoku. (október 2022)

Video

TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Šéf slovenskej diplomacie vystúpil v paneli o politike strednej Európy a vojne na Ukrajine spolu so svojím rakúskym kolegom Alexandrom Schallenbergom.

„Sú to práve štáty zo strednej Európy, ktoré sa rozhodne postavili na stranu Ukrajiny a poslali jej v kritických chvíľach potrebné vojenské vybavenie, nevraviac o humanitárnej či politickej pomoci,“ uviedol Káčer. Súčasne zopakoval, že podpora Ukrajiny je v bytostnom záujme SR a tento postoj je jednoznačne proslovenský.

VIDEO: Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin kričí na šéfov ruskej armády. Následne oznámil, že sťahuje svojich žoldnierov z Bachmutu.

Video

Ruská agresia proti Ukrajine okrem dôležitosti krajín strednej Európy podľa Káčera odkryla aj viaceré slabiny, napríklad v podobe prílišnej energetickej závislosti od Ruska či podcenenia škodlivosti kremeľskej propagandy. Káčer v tejto súvislosti upozornil na význam profilovania sa Európskej únie ako globálneho hráča, ako aj potrebu ďalšej európskej integrácie.

„Je to strategický nástroj, ktorý musíme používať. Aj situácia na Ukrajine, kde sa zdanlivo zamrznutý konflikt rozhorel do plnohodnotnej vojny, nech nám slúži ako pripomienka toho, kam môžu veci zájsť, ak sa prestaneme zaujímať o situáciu v našom susedstve,“ povedal Káčer s tým, že Slovensko bude Ukrajine pri napĺňaní jej euroatlantických ambícií nápomocné.

Na okraj konferencie vo Florencii rokoval Káčer so šéfom švédskej diplomacie Tobiasom Billströmom.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Rastislav Káčer #vojna na Ukrajine