435. deň: Veľká výmena v Bachmute. Vagnerovcov vystriedajú Kadyrovovi „mäsiari“

Šéf ruskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin povedal, že pozície v ukrajinskom Bachmute odovzdá 10. mája bojovníkom čečenského vodcu Ramzana Kadyrova. Ukrajina obvinila Rusko, že pri útokoch v Bachmute používa muníciu s fosforom. Jeho použitie v civilných oblastiach je považované za vojnový zločin.

06.05.2023 06:15 , aktualizované: 19:32
Kadyrov Foto:
Čečenský vodca Ramzan Kadyrov gestikuluje pred približne 10 000 vojakmi v regionálnom hlavnom meste Groznyj v marci 2022.
debata (727)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 435. deň
  • Kyjev tvrdí, že Rusi v Bachmute nasadili fosforové bomby
  • Prigožin: Vagnerovci sa 10. mája stiahnu z Bachmutu
  • Ovládnutie Bachmutu už nie je pre Moskvu prioritou, tvrdí ISW
  • Rusi zaútočili na Sumskú oblasť navádzanými bombami
  • Pri výbuchu bomby sa vážne zranil ruský nacionalista Prilepin
  • Z ruského zajatia sa vrátilo 45 obrancov oceliarní Azovstaľ

VIDEO: Kyjev obvinil Rusov z použitia fosforovej munície v Bachmute.

Video
Vojenské cvičenie ukrajinskej pohraničnej stráže

Pred protiofenzívou trénujú novovzniknuté jednotky v lesoch

Fotogaléria
Vojaci ukrajinskej pohraničnej stráže kráčajú...
Vojaci ukrajinskej pohraničnej stráže testujú...
+2Vojak ukrajinskej pohraničnej stráže chytá dron...

19:31 V ukrajinskej Chersonskej oblasti zomrelo šesť pyrotechnikov, ktorí sa počas odmínovania dostali pod ruskú paľbu. Informovala o tom dnes ukrajinská služba pre mimoriadne situácie.

„Pri plnení odmínovacích úloh v Chersonskej oblasti sa naši pyrotechnici dostali pod paľbu. Šesť našich špecialistov bolo zabitých. Ďalší dvaja, vrátane zdravotníčky, boli zranení a v súčasnej dobe sú hospitalizovaní. Zničená bola aj technika,“ uvádza sa vo vyhlásení služby pre mimoriadne situácie.

Ukrajinská armáda Cherson a s ním aj časť priľahlej oblasti oslobodila po mesiacoch ruskej okupácie vlani na jeseň. Odvtedy ukrajinskí pyrotechnici pracujú na tom, aby oslobodené územie zbavili mín. Rusi sa stiahli na protiľahlý breh rieky Dneper a mesto a jeho okolie pravidelne ostreľujú.

V stredu zahynulo pri ruskom ostreľovaní Chersonskej oblasti 21 ľudí a ďalších takmer päť desiatok bolo zranených. V Chersone od piatku platí zákaz vychádzania, ktoré úrady zdôvodnili chystanou operáciou bezpečnostných zložiek.

17:35 Moskvou dosadená správa na Kryme uviedla, že ruská protivzdušná obrana zostrelila nad polostrovom dve ukrajinské balistické strely Hrim-2. Oznámenie prichádza v rovnaký deň, keď Ukrajinci potvrdili, že sa im prvýkrát podarilo zostreliť ruskú hypersonickú raketu Kinžal. Tvrdenie znepriatelených strán nebolo možné nezávisle overiť.

„Nad Krymom boli zostrelené dve balistické rakety Grom-2,“ napísal na telegrame poradca šéfa správy anektovaného polostrova Oleg Krjučkov s odkazom na ruské označenie týchto striel. Šéf správy Sergej Aksjonov predtým uviedol, že ukrajinský útok balistickej rakety Grom-2 nespôsobil žiadne obete ani škody.

VIDEO: Ukrajinci želajú Rusom dobré ráno raketami
Video

Server RBK-Ukrajina s odvolaním sa na miestne telegramové kanály uviedol, že prístavom Sevastopoľ dnes počas dňa opakovane zneli výbuchy a že pracovala protivzdušná obrana.

Taktické balistické rakety Hrim-2 s dostrelom až 500 kilometrov predstavila Ukrajina v roku 2018. Neexistujú však spoľahlivé informácie o tom, že ich ukrajinská armáda skutočne zaradila do služby.

15:50 Z ruského zajatia sa na Ukrajinu vrátilo 45 obrancov a obrankýň oceliarní Azovstaľ v Mariupole na brehu Azovského mora. Dnes o tom na telegrame informoval šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

Jermak uviedol, že medzi prepustenými zajatcami je 42 mužov a tri ženy, je medzi nimi desať dôstojníkov. Niektorí z nich sa počas obrany Azovstaľ vlani na jar oženili. Jeden z vojakov strávil v ruskom zajatí 2,5 roka už v minulosti, padol do neho v roku 2015 pri obrane dediny Šyrokyne, ktorá leží neďaleko Mariupoľu. Keď sa vtedy dostal na slobodu, hneď sa vrátil k svojmu útvaru a do zajatia padol znova vlani na jar počas bojov o Azovstaľ.

Podľa portálu Ukrajinska pravda ruská strana informovala, že dohodla prepustenie troch jej letcov z ukrajinského zajatia.

Zajatcov si Ukrajina s Ruskom vymieňa pomerne často, naposledy sa výmena uskutočnila minulý týždeň.

**15:04 Poľsko chce, aby Európska únia (EÚ) uvalila sankcie na dovoz poľnohospodárskych výrobkov z Ruska, informuje agentúra Reuters.

Poľsko bude požadovať, aby EÚ sankcionovala import ruských poľnohospodárskych produktov, uviedol v sobotu stály predstaviteľ Poľska pri EÚ Andrzej Sadoš.

„Európe teraz nehrozí narušenie dodávateľského reťazca poľnohospodárskych produktov, naopak, máme problém s prebytkami. Riešime problém zvýšeného dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny,“ citovala Sadoša poľská agentúra PAP.

Ursula von der Leyenová Čítajte viac EÚ predstavila riešenie ukrajinského obilia. Profitovať bude z neho aj Slovensko

Európska komisia začiatkom tohto týždňa prijala s platnosťou do 5. júna obmedzenia na dovoz ukrajinskej pšenice, kukurice, repky a slnečnicových semien s cieľom zmierniť prebytočnú ponuku týchto komodít v Bulharsku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a na Slovensku.

EÚ prijala od minuloročného útoku Ruska na Ukrajinu 10 balíkov sankcií proti Rusku. Poľsko v apríli navrhlo nový súbor trestných opatrení voči Moskve vrátane zákazu dovozu ropy cez ropovody a diamantov.

14:34 Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin povedal, že pozície v ukrajinskom Bachmute odovzdá bojovníkom čečenského vodcu Ramzana Kadyrova. Informuje o tom portál Ukrajinska pravda. Prigožin, ktorý sa dlhodobo sťažuje na nedostatok munície, v piatok oznámil, že vagnerovci sa k 10. máju stiahnu v Bachmute do tyla.

Prigožin podľa svojej tlačovej služby povedal, že už je v spojení so zástupcami Kadyrova, „aby sme okamžite zahájili presun z pozícií, takže 10. mája o 00:00, kedy podľa našich prepočtov vyčerpáme náš bojový potenciál, sa naši druhovia v zbrani postavia na svoje miesta a budú pokračovať v útoku na Bachmut“. Tvrdí, že ukrajinská armáda v Bachmute ovláda len niečo cez dva kilometre štvorcové.

Ramzan Kadyrov Čítajte viac Čečenské komando malo zabiť Zelenského, Kadyrov sa hrá na vojakov

Vagnerovci sa Bachmut snažia dobyť už niekoľko mesiacov, v tomto meste sa odohrávajú najkrvavejšie boje na celom fronte. Prigožin sa v piatok nevyberavo oprel do ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova, sprosto im nadával kvôli nedostatku munície.

Jevgenij Prigožin Čítajte viac Prigožin nad mŕtvymi vagnerovcami kričí: Šojgu! Gerasimov! Kde je munícia?

14:04 Ruské ministerstvo zahraničia bez uvedenia dôkazov z incidentu takmer okamžite obvinilo USA, NATO a Ukrajinu.

Prilepin Čítajte viac Chválil sa vraždením na Ukrajine. Ruský nacionalista Prilepin prežil atentát partizánov

13:00 Westminsterské opátstvo zaplnili hostia z radov svetových politikov, monarchov, cirkevných hodnostárov i celebrít, ktorí sa do Londýna zišli na korunovácii kráľa Karola III. Počas ceremoniálu osobnosti vyjadrili aj podporu Ukrajine, napísal spravodajský server The Telegraph.

V kostolných laviciach sa stretli španielska kráľovná Letizia a jordánska kráľovná Ranja so speváčkou Katy Perry či herečkou Emmou Thompsonovou, rovnako ako s americkou prvou dámou Jill Bidenovou a jej ukrajinskou kolegyňou Olenou Zelenskou.

Americká prvá dáma zvolila na korunováciu kostým v farbienkovej modrej, ktorý doplnila rukavičkami a mašľou vo vlasoch v rovnakej farbe. Jej vnučka Finnegan Bidenová sa obliekla do žltých šiat zladených s lodičkami, kabelkou a ozdobou vo vlasoch. Spoločne tak zosobnili farby ukrajinskej vlajky. Rovnaká farebná symbolika sa objavila aj vo vnútri Westminsterského opátstva, kde na modrý koberec nadväzoval žltý pred oltárom.

Elegantný šedý plášť so zámikmi si cez ladiace šedé puzdrové šaty obliekla ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská a doplnila ich bielymi lodičkami na ihličkovom podpätku.

12:38 Ukrajina obvinila Rusko, že pri útokoch v obliehanom meste Bachmut používa muníciu s fosforom. Ukrajinská armáda zverejnila zábery z dronu, na ktorých možno vidieť požiar a zrejme padajúci biely fosfor. Zbrane s bielym fosforom nie sú zakázané, ale ich použitie v civilných oblastiach je považované za vojnový zločin, pripomína spravodajský portál BBC.

Ukrajinské ministerstvo obrany na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísalo, že útok fosforom sa zameral na „neokupované oblasti Bachmutu so zápalnou muníciou“. Velenie špeciálnych síl zas uviedlo, že ruské sily pokračujú v ničení mesta.

Video

Nie je jasné, kedy sa spomenutý údajný útok odohral.

Rusko sa snaží dobyť Bachmut niekoľko mesiacov, napriek jeho pochybnej strategickej hodnote. Západní predstavitelia odhadujú, že pri bojoch o mesto prišlo o tisícky bojovníkov.

Biely fosfor vytvára jasné oblaky dymu a rýchlo šíriace sa požiare, ktoré je ťažké uhasiť. Rusko čelí obvineniam, že ho počas vojny na Ukrajine použilo niekoľkokrát, vrátane obliehania Mariupoľa na začiatku vojny.

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) upozorňuje, že biely fosfor je „notoricky známy pre závažnosť popálenín, ktoré spôsobuje“. Horí s teplotou 800 stupňov Celzia a dokáže spôsobiť extrémne popáleniny. Látka je mimoriadne lepkavá, ťažko sa odstraňuje a po odstránení obväzov sa dokáže znova vznietiť.

11:52 Ukrajina požiadala Slovensko o spoluprácu pri vybavovaní dokladov pre svojich občanov, ktorí dočasne žijú na slovenskom území. V ukrajinskom Užhorode o tom rokovali slovenský minister vnútra Roman Mikulec a jeho ukrajinský kolega Ihor Klymenko. Ako vysvetlil šéf slovenského rezortu vnútra, proces vybavenia dokladu ukrajinského občana žijúceho v SR by mal trvať zhruba mesiac. „V Bratislave a Košiciach na mobilných pracoviskách ukrajinského konzulátu sa odoberú vzorky na biometriu. Samotný doklad sa vyhotoví v Kyjeve a následne zašle na miesto aktuálneho bydliska Ukrajinca, ktorý o vydanie dokladu na Slovensku požiadal alebo na konzulárny úrad Ukrajiny na Slovensku “ priblížil Mikulec.

Šéfovia slovenského a ukrajinského rezortu vnútra sa venovali aj potrebe intenzívnejšej spolupráce v boji proti organizovanej trestnej činnosti, a to v kontexte vojnového konfliktu na Ukrajine.

Mikulec doplnil, že slovenská pomoc Ukrajine je vnímaná pozitívne. „Na Ukrajine som sa stretol s pokorou, vďačnosťou, víziou a odhodlaním bojovať a chrániť svoj národ. Tím ukrajinského ministerstva vnútra bol vďačný za to, čo všetko Slovensko pre Ukrajincov od vypuknutia vojny urobilo a rokovali sme o ďalších potrebách a spolupráci,” uviedol minister vnútra Roman Mikulec.

11:01 Veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk potvrdil, že ukrajinskí vojaci vo štvrtok nad Kyjevom zostrelili ruskú nadzvukovú strelu Kinžal. Využili na to protiraketový systém Patriot, ktorý Ukrajine poskytli západní spojenci. Ide o prvý prípad, kedy sa Ukrajincom túto ruskú strelu podarilo zlikvidovať, píšu ukrajinské médiá.

„Zdravím ukrajinský národ pri príležitosti historickej udalosti! Áno, zostrelili sme raketu Kinžal, ktorá ‚nemá sebe rovnú‘! Stalo sa to pri nočnom útoku 4. mája na nebi nad Kyjevskou oblasťou,“ napísal Oleščuk. Dodal, že raketu vystrelila stíhačka MiG-31K z územia Ruska.

Patriot, Ukrajina, Poľsko Čítajte viac Ukrajinci zničili "nezostreliteľný" Kinžal. Pomohol Patriot

Ešte v piatok ukrajinskej vzdušnej sily informáciu o zostrelení Kinžalu popierali. Dnes Oleščuk uviedol, že „všetko má svoj čas“ a že armáda nemôže zverejňovať informácie, ktoré by nepriateľ mohol využiť.

10:36 Spojené štáty dočasne poskytnú Poľsku osem vrtuľníkov Apache, kým Varšava nedostane tie, ktoré si objednala, povedal vo Washingtone poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.

Poľský minister v piatok rokoval s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom. Dohodli sa, že USA poskytnú Varšave osem vrtuľníkov Apache ešte pred podpísaním zmluvy na ich nákup. Dočasne požičané bojové helikoptéry budú určené na posilnenie takzvanej Brestskej brány na hraniciach s Bieloruskom.

Podľa ministra Blaszczaka sa v priebehu niekoľkých týždňov začne výcvik poľských pilotov pre vrtuľníky Apache. Ide podľa neho o dôležité zbrane, pretože „veľmi dobre spolupracujú s (tankami) Abrams“ a na východnom krídle NATO vytvoria „nepreniknuteľnú priehradu“.

Poľsko minulý rok oznámilo zámer kúpiť 96 vrtuľníkov AH-64 Apache, ich nákup však musí schváliť Kongres USA a ministerstvo zahraničných vecí.

Blaszczak poznamenal, že počas stretnutia s Austinom sa dohodli tiež na spolupráci v obrannom priemysle. Pôjde najmä o odpaľovacie zariadenia raketového systému HIMARS.

9:40 Veliteľ ukrajinského letectva generálporučík Mykola Oleščuk uviedol, že jeho silám sa podarilo zostreliť ruskú nadzvukovú raketu Kinžal.

Patriot, Ukrajina, Poľsko Čítajte viac Ukrajinci zničili "nezostreliteľný" Kinžal. Pomohol Patriot

8:08 Ruské letectvo v piatok neskoro večer zaútočilo na Sumskú oblasť na severovýchode Ukrajiny navádzanými bombami, informuje portál Ukrajinska pravda. V Dnepropetrovskej oblasti ukrajinská protiletecká obrana zničila niekoľko dronov.

V Sumskej oblasti v meste Hluchiv ležiacom neďaleko hranice s Ruskom boli pri bombardovaní poškodené viac ako štyri desiatky domov a škola. Podľa predbežných informácií päť ľudí utrpelo zranenia.

Šéf vojenskej správy Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak informoval, že v noci na sobotu Rusko na mesto Marhanec zaútočilo štyrmi bezpilotnými lietadlami. Protivzdušná obrana všetky drony iránskej výroby zneškodnila, ich úlomky však poškodili dve hospodárske stavby a elektrické vedenie, v niekoľkých obytných domoch sú rozbité okná. Nikto neutrpel zranenia.

6:15 Ovládnutie východoukrajinského Bachmutu už zrejme nie je pre ruské ministerstvo obrany takou prioritou a sústredí sa teraz skôr na obranu proti očakávanému ukrajinskému protiútoku, píše vo svojej pravidelnej analýze americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Do potenciálne zložitej situácie to podľa neho stavia ruskú žoldniersku Vagnerovu skupinu, ktorá sa na mnohomesačných bojoch o Bachmut z veľkej časti podieľala.

Šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin v uplynulých dňoch zverejnil niekoľko videí, v ktorých tvrdil, že jeho skupina k 10. máju od Bachmutu stiahne svoje jednotky do tylových táborov a pozície odovzdá ruskému ministerstvu obrany. Znovu v nich tiež kritizoval vedenie ruskej armády i ministerstva obrany.

VIDEO: Prigožin sa rozkričal: Šojgu! Gerasimov! Kde je munícia?

Video

ISW si všíma Prigožinove „hmatateľné zúfalstvo“ aj „viditeľný hnevv“ v jeho posolstvách, ktoré podľa neho naznačujú, že ruské ministerstvo obrany „upozadilo Bachmut a presunulo operačnú pozornosť na bojisku inam spôsobom, ktorý môže vážne ohroziť schopnosť Wagnerovej skupiny účinne pôsobiť.“

Zmene priorít podľa amerického inštitútu nasvedčuje aj to, že ruské sily až na veľmi obmedzené výnimky prestali s útočnými akciami na bojisku, čo pravdepodobne ukazuje na „prechod do obrany“.

Za nejasné ISW považuje, či sa Prigožin naozaj chce z Bachmutu stiahnuť, alebo sa len svojimi vyhláseniami snaží zvýšiť tlak na ruské ministerstvo obrany, aby jeho skupine poskytovalo väčšiu pomoc, predovšetkým vo forme delostreleckých granátov.

727 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine