Američan dostal rekordný trest za útok na Kapitol. Za mrežami má byť 14 rokov

Doteraz najvyšší trest za útok na americký parlament z januára 2021 dostal v piatok 49-ročný muž, ktorého súd poslal na 14 rokov a dva mesiace za mreže. Informuje o tom agentúra AP, podľa ktorej už súdy od útoku, ktorý otriasol Spojenými štátmi, odsúdili stovky ľudí.

06.05.2023 07:26
foto roka 2021, Kapitol Foto: ,
Stúpenci prezidenta Donalda Trumpa sa 6. januára 2021 pokúšajú prelomiť policajnú bariéru v Kapitole vo Washingtone, keď sa Kongres pripravoval potvrdiť víťazstvo zvoleného prezidenta Joea Bidena.
debata (6)

Peter Schwartz, ktorý bol v minulosti takmer štyridsaťkrát trestaný, pri útoku na Kapitol okrem iného napadol policajtov slzným sprejom. Prokuratúra požadovala trest pre tohto zvárača vo výške 24,6 roka, sudca mu nakoniec vymeral trest o zhruba desať rokov kratší. Aj tak je to ale o dosť viac ako doterajší najdlhší trest za útok na budovu Kongresu, ktorý bol desaťročný.

Sudca Schwartza označil za „vojaka proti demokracii“, ktorý sa podieľal na „chaose a zmätku, aký táto krajina nevidela“.

Panika v Kongrese, Trumpovi stúpenci vtrhli dnu

Evakuácia kongresmanov po tom, ako Trumpovi priaznivci vnikli do budovy, 6. 1. 2021.

Fotogaléria
Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...
Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...
+6Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...

Za útokom na Kapitol zo 6. januára 2021 stáli priaznivci vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa, ktorí rovnako ako on odmietli uznať jeho porážku v prezidentských voľbách koncom roka 2020. Tesne pred útokom na zhromaždenie neďaleko budovy Kongresu Trump svojich priaznivcov vyzval, aby „bojovali ako o život“.

Pri samotnom útoku zomreli štyria ľudia. Skolaboval a potom zomrel aj strážca zákona, ktorého jeden z útočníkov postriekal chemickou látkou. Pár dní po útoku spáchala samovraždu dvojica policajtov, ďalší dvaja po niekoľkých mesiacoch.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #útok na kapitol