„Bože, ochraňuj kráľa“. Karol III. sa stal britským panovníkom (online)

Karol III. bol v sobotu v Londýne korunovaný za britského kráľa. Anglikánsky canterburský arcibiskup Justin Welby mu položil na hlavu korunu svätého Eduarda. Obrad sa uskutočnil vo Westminsterskom opátstve v centre Londýna. V tomto chráme korunujú anglických kráľov od roku 1066, Karol tak bol v poradí štyridsiatym.

06.05.2023 09:24 , aktualizované: 21:10
karol Foto: ,
Kráľ Karol III. tesne po korunovácii za britského kráľa arcibiskupom z Canterbury Justinom Welbym vo Westminsterskom opátstve v Londýne, sobota 6. mája 2023.
debata (188)
Video
Karol III. počas korunovácie za britského kráľa...
Kráľ Karol III. je korunovaný korunou svätého...
+6Britský kráľa Karol III. po korunovaní za...

**21:09 Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti pred odletom z Londýna domov označila korunováciu Karola III. za „výnimočnú a historickú udalosť a diplomatickú príležitosť“.

„Je to však aj inšpirácia v tom, že zachovávanie tradícií a ceremónii posilňuje vzťah občanov ku svojmu štátu. Som veľmi rada, že som tu mohla byť a reprezentovať Slovensko,“ uzavrela video posolstvo s tým, že doma ju čaká veľa práce.

Čaputová Čítajte viac Politológ: Čaputová vyberá už len z možností, ktoré sú pre ňu zlé. Bojuje o voliča

19:40 V Londýne bolo v okolí korunovácie britského kráľa Karola III. a jeho manželky Kamily zadržaných celkovo 52 ľudí, informovala londýnska Metropolitná polícia.

Polícia oznámila, že osoby boli zadržané za bitky, narušenie pokoja a za sprisahanie za účelom narušenia verejného poriadku.

Medzi zadržanými bolo aj niekoľko príslušníkov skupiny Republika vystupujúcej proti monarchii a členov zoskupenia Just Stop Oil.

Niektoré organizácie kritizovali zatýkanie odporcov, pričom tento postup londýnskej polície označili za nedemokratický a nespravodlivý.

18:30 Princ Harry sedel pri dnešnej korunovácii svojho otca Karola III. v treťom rade, nemal pri nej oficiálnu úlohu a neobjavil sa po jej skončení s ostatnými členmi rodiny na balkóne Buckinghamského paláca. Podľa médií hneď po skončení ceremoniálu sám odišiel na letisko Heathrow.

Harry iba pred pár týždňami potvrdil, že na obrad príde, ale bez americkej manželky Meghan, ktorá zostala v Kalifornii, kde žijú so svojimi dvoma deťmi Archiom a Lilibet. Jeho príchod a miesto, aké mu bude vyhradené pri korunovácii vo Westminsterskom opátstve, vyvolalo v britských médiách množstvo špekulácií.

Bolo to prvýkrát, čo bol princ videný na verejnej akcii so svojou rodinou od vydania jeho kontroverzných memoárov s názvom Spare (Náhradník) na začiatku tohto roka, pripomína BBC.

Princ Harry Čítajte viac Sám ako prst... vystrúhal úsmev, ale momentky princa Harryho z korunovácie pôsobia smutne. S bratom sa minuli

Manželka princa Harryho, vojvodkyňa zo Sussexu, zostala s deťmi v Los Angeles, kde ich syn princ Archie dnes oslavuje štvrté narodeniny. Zdroj skôr americkému serveru Page Six povedal, že princ Harry má v úmysle vynaložiť „všetko úsilie, aby sa vrátil včas na Archieho narodeniny“.

17:52 „Bol to veľký zážitok, boli sme veľmi radi, že sme pri tom mohli byť. Bezpochyby je to historická udalosť,“ popísal vo vysielaní televízie ČT24 účasť svoju a svojej manželky Evy na korunovácii britského kráľa Karola III. český prezident Petr Pavel. Dodal, že vo vzájomných vzťahoch Prahy a Londýna „je rozhodne na čom stavať“. Pavel v piatok na recepcii v Buckinghamskom paláci zopakoval pozvanie pre Karola III. na návštevu Českej republiky.

17:19 Čínsky prezident Si Ťin-pching po korunovácii nového kráľa Karola III. vyzval Britániu, aby po nedávnom zvýšení napätia pracovala na „stabilnom a vzájomne výhodnom vzťahu“. „Čína a Británia, obaja stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN, by mali zaujať dlhodobé a strategické stanovisko na spoločné presadzovanie historického vývoja mieru, rozvoja a obojstranne výhodnej spolupráce,“ uviedol.

Nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý je na návšteve Kene, takisto privítal záujem čerstvo korunovaného panovníka o riešenie klimatickej zmeny. „Je veľmi dôležité, že (kráľ) je niekto, kto sa zaviazal k úzkej spolupráci medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou, a kto má tiež svoj vlastný veľmi dôležitý program na podporu ochrany klímy,“ povedal Scholz. Nemecko na ceremónii zastupoval prezident Frank-Walter Steinmeier.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron tiež zagratuloval Karolovi III. a Kamile a nazval ich „priateľmi Francúzska“. „Je mi cťou byť s vami v tento historický deň,“ napísal na Twitteri.

Český premiér Petr Fiala britskému monarchovi v sobotu takisto zablahoželal ku korunovácii. „Rád spomínam na naše stretnutie v Brne a Londýne. V roku 2010 som mu ako rektor udelil Veľkú zlatú medailu Masarykovej univerzity,“ napísal na Twitteri.

16:47 Čerstvo korunovaný britský kráľ Karol III., jeho manželka kráľovná Kamila a ďalší členovia kráľovskej rodiny z balkóna Buckinghamského paláca sledovali zhruba dvojminútový vojenský prelet, ktorého sa za silného dažďa zúčastnili vrtuľníky a lietadlá kráľovského letectva (RAF).

Pôvodne plánovaný šesťminútový prelet bol kvôli nepriaznivému počasiu na poslednú chvíľu obmedzený, malo sa ho zúčastniť takmer 60 lietadiel, od ikonických spitfirov z druhej svetovej vojny po moderné stíhačky.

16:08 V austrálskom Sydney nerozsvietili pri príležitosti korunovácie britského kráľa budovu opery z dôvodu šetriacich opatrení. Oznámil hovorca vlády austrálskeho štátu Nový Južný Wales.

Na purpurovo budú v sobotu v Austrálii nasvietené viaceré budovy a monumenty vrátane budovy parlamentu v Canberre. No opera v Sydney, ktorú vlani nasvietili na počesť niekdajšej britskej kráľovnej Alžbety II. po jej smrti, medzi nimi nebude.

„Vláda Nového Južného Walesu verí, že sa jej podarilo dosiahnuť rovnováhu medzi naplnením očakávaní pri oslave tejto udalosti a prihliadaním na verejné výdavky,“ uviedol hovorca.

Alžbeta II., Austrália Čítajte viac Austrálii chýba záujem zmeniť podobu zriadenia

V Austrálii, kde je kráľ Karol III. hlavou štátu, je úloha monarchia vnímaná kontroverzne. V roku 1999 sa v krajine konalo referendum o tom, či sa má Austrália stať republikou, proti čomu sa vyjadrilo 55 percent hlasujúcich. V najnovších prieskumoch verejnej mienky sa úroveň tejto podpory líši.

Austrálsky premiér Anthony Albanese, ktorý sa nachádza v Londýne na korunovácii, uviedol, že prisľúbi kráľovi vernosť aj napriek tomu, že je republikán.

15:36 Kráľovská rodina na čele s kráľom Karolom III. a kráľovnou Kamilou pozdravila z balkónu Buckinghamského paláca tisíce ľudí.

Kráľovský pár na balkóne najskôr sprevádzali pážatá a dvorné dámy. Neskôr sa k nim pridal Karolov syn, následník trónu princ William s manželkou Kate a ich tri deti – princovia George a Louis a princezná Charlotte. Karolov mladší syn Harry, ktorý prišiel na korunováciu zo Spojených štátov bez manželky Meghan a detí, nastúpil po obrade vo Westminsterskom opátstve do limuzíny, ktorá ho podľa britských médií odviezla priamo na letisko.

Na balkón však vystúpila Karolova sestra princezná Anne a bratia Edward, vojvoda z Edinburghu.

Členovia kráľovskej rodiny si z balkóna pozrú aj slávnostný prelet lietadiel a vrtuľníkov, ktorý museli v dôsledku nepriaznivého počasia na poslednú chvíľu upravovať a zúčastní sa tak na ňom menej vojenských lietadiel.

Slávnosti spojené s korunováciou kráľa pokračujú v Británii celý víkend. V nedeľu sa na hrade Windsor uskutoční veľkolepý korunovačný koncert, na ktorom vystúpi napríklad britská skupina Take That, americká speváčka Katy Perry či taliansky operný spevák Andrea Bocelli. Na pondelok vyhlásili v Británii štátny sviatok.

15:01 Americký prezident Joe Biden zagratuloval britskému kráľovi Karolovi III. a kráľovnej Kamile ku korunovácii a vzdal hold "trvalému priateľstvu medzi USA a Spojeným kráľovstvom.

Biden v tvíte nazval vzťah oboch krajín „zdrojom sily pre oba naše národy“. Dodal, že je hrdý na to, že prvá dáma USA Jill Bidenová „zastupuje Spojené štáty pri tejto historickej príležitosti“.

Kráľovskému páru a britskému národu zablahoželala aj talianska premiérka Giorgia Meloniová. Uviedla, že „historická a plodná spolupráca“ medzi Talianskom a Spojeným kráľovstvom bude za vlády kráľa Karola III. ešte silnejšia.

Karol III. „včera (v piatok) zopakoval, že miluje Taliansko,“ povedala Meloniová. Dodala, že vzájomné vzťahy oboch krajín sa posilnili aj jej nedávnou návštevou Londýna, počas ktorej sa stretla s britským náprotivkom Rishi Sunakom.

14:38 Po korunovácii zaželala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová prostredníctvom sociálnej siete Twitter kráľovi Karolovi III. všetko najlepšie a silu na vodcovstvo, ktoré odráža potenciál a rôznorodosť súčasného Spojeného kráľovstva, Commonwealthu a jeho úlohy pri zvládaní globálnych výziev. „Vzťahy Slovenska a Spojeného kráľovstva sa ešte viac posilňujú,“ zdôraznila.

14:17 Vo Westminsterskom opátstve v Londýne sa skončil obrad, počas ktorého bol korunovaný britský kráľ Karol III. a jeho manželka Kamila. Vzápätí sa vydal sprievod s kráľom naspäť do Buckinghamského paláca.

Na sprievode sa zúčastňuje približne 4000 príslušníkov britských ozbrojených síl. Kráľ s kráľovnou sa v sprievode vezú v 260-ročnom zlatom koči, ktorý váži štyri tony.

Za Karolovým kočiarom idú ďalšie tri koče, v ktorých sa vezú členovia britskej kráľovskej rodiny. V prvom koči sa za Karolom vezie jeho syn, následník trónu princ William s manželkou Kate a ich tromi deťmi – princmi Georgeom a Louisom a princeznou Charlotte. V ďalších kočoch sú kráľovi súrodenci a ich rodinní príslušníci.

Na záver korunovácie kráľ s kráľovnou a ďalšími členmi kráľovskej rodiny pozdravia z balkóna Buckinghamského paláca verejnosť na bulvári The Mall a pozrú si slávnostný prelet viac než 60 vojenských lietadiel.

14:11 Kráľ Karol III. bol v centre pozornosti, ale už tradične si svoj diel ukradla aj jeho populárna nevesta. Princezná Kate z Walesu bola ozdobou korunovácie a urobila niekoľko prekvapivých rozhodnutí, čo sa módy týkalo.

Princezná Kate z Walesu Čítajte viac Nádherná princezná Kate ozdobila korunováciu: Šaty skoro ako svadobné, odkaz do neba Alžbete II. a tento detail... poriadne prekvapil

13:39 Ľudskoprávna organizácia Human Right Watch (HRW) označila zatknutie šiestich priaznivcov skupiny Republika vystupujúcej proti monarchii pred začiatkom korunovácie britského kráľa Karola III. v Londýne za „neuveriteľne alarmujúce“.

„Toto je niečo, čo by ste očakávali v Moskve, nie v Londýne,“ uviedla vo vyhlásení britská riaditeľka HRW Yasmine Ahmedová.

Polícia odmietla uviesť dôvod zadržania členov antimonarchistickej skupiny. Podľa jedného z členov skupiny tak však zrejme spravili, pretože zadržaní mali so sebou megafón. Medzi zatknutými bol aj líder skupiny Graham Smith.

Londýnska metropolitná polícia v stredu oznámila, že bude počas korunovačných osláv mimoriadne obozretná v súvislosti s protestami a demonštranti môžu očakávať „rýchle zásahy“.

Skupiny Republika vedie kampaň za to, aby monarchu nahradila hlava štátu, ktorú si obyvatelia zvolia vo voľbách.

13:31 Princezná Charlotte prišla ruka v ruke do Westminsterského opátstva spolu s mladším bratom, princom Louisom. Práve na reakcie najmenšieho z troch ratolestí sledovaného páru objektívy doslova striehli.

louis Čítajte viac Korunovácia je ale nuda... Aspoň pre kráľovského výmyselníka Louisa, jeho zívanie a veľavravné pohľady už bavia svet
Princezná Kate z Walesu prichádza na...
Princ William a princezná Kate z Walesu na...
+49Princ William a princezná Kate z Walesu na...

13:20 Po britskom kráľovi Karolovi III. bola vo Westminsterskom opátstve v Londýne korunovaná za kráľovnú aj jeho manželka Kamila.

Kamila doteraz používala titul kráľovná-manželka, od sobotnej korunovácie je jej oficiálny titul kráľovná.

Korunovácia kráľovnej Kamily bola jednoduchšia než u jej manžela – neskladala prísahu a jej pomazanie neprebehlo v skrytosti.

Anglikánsky canterburský arcibiskup Justin Welby Kamile nasadil korunu kráľovnej Márie, na ktorej boli pred korunováciou vykonané drobné zmeny. Kamila sa tak stala prvou kráľovnou v moderných dejinách, ktorá bola korunovaná už existujúcou, a nie novou korunou.

Po skončení cirkevného obradu sa kráľ s kráľovnou vydajú vo väčšom sprievode, v ktorom bude aj približne 4000 príslušníkov ozbrojených síl, späť do Buckinghamského paláca. Na záver korunovácie kráľ s kráľovnou a ďalšími členmi kráľovskej rodiny pozdravia z balkóna Buckinghamského paláca verejnosť na bulvári The Mall a pozrú si slávnostný prelet viac než 60 vojenských lietadiel.

13:04 Arcibiskup z Canterbury Justin Welby korunoval britského kráľa Karola III., keď mu na hlavu nasadil korunu svätého Eduarda používanú pri korunovacích od 17. storočia. Nasledovala hymna God Save The King. Krátko predtým boli panovníkovi, ktorý sedel na dubovom tróne kráľa Eduarda z 13. storočia, v rámci investitúry odovzdané symboly ako meč, žezlo a jablko.

Monarcha teraz bude mať na hlave korunu prvý a posledný raz v živote.

Na chráme sa rozozvučali zvony, ktoré zvonili dve minúty. Zazneli tiež fanfáry a na mnohých miestach v Spojenom kráľovstve odpaľujú slávnostné delostrelecké sal­vy.

Po korunovácii prichádza na rad posledná časť korunovačného obradu, počas ktorej sa kráľ posadil na trón a ujal sa vlády. Po intronizácii vzdá hold kráľovi následník trónu princ William a arcibiskup po prvýkrát v dejinách korunovácií vyzve na pripojenie sa k sľubu vernosti všetkých prítomných aj tých Britov, ktorí obrad sledujú prostredníctvom televízneho či rozhlasového prenosu.

Následne bude v rámci menšej a jednoduchšej ceremónie korunovaná Karolova manželka Kamila.

12:33 V predvečer korunovácie kráľa Karola III. sa konala slávnostná recepcia v Buckinghamskom paláci. Hosťom na nej bola aj prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová s partnerom, Jurajom Rizmanom.

kate Čítajte viac Skvelá momentka Zuzany Čaputovej s princeznou Kate! Sýte farby ich šiat sa postarali o krásny kontrast

12:20 Karol III. absolvoval symbolické „uznanie“, pri ktorom prítomní potvrdili, že ho považujú za právoplatného panovníka. Rovnako aj odprisahal vernosť Bohu a sľúbil, že bude spravodlivo vládnuť ľuďom v Británii aj v zámorských teritóriách, kde je hlavou štátu.

„Prišiel som nie na to, aby ma obsluhovali, ale aby som slúžil,“ povedal Karol na začiatku korunovácie.

Karola počas prvej časti korunovácie predstavili ľudu. Počas predstavenia kráľa zaznela na korunovácii prvýkrát pieseň vo waleštine, všíma si BBC. Následne zložil kráľ prísahu. Jednotlivé časti prísahy boli sformulované do otázok, na ktoré Karol odpovedal s rukou položenou na Biblii.

Zákon z roku 1688 vyžaduje od kráľa prísahu, v ktorej sa zaväzuje vládnuť podľa zákona a podporovať anglikánsku cirkev. Ide o jedinú časť korunovačnej ceremónie, ktorá sa zo zákona vyžaduje.

Po slávnostnej Karol zasadne na drevený korunovačný trón z 13. storočia.

Vo Westminsterskom opátstve je vyše 2200 hostí, vrátane členov kráľovskej rodiny, zahraničných predstaviteľov, britských politikov i celebrít.

12:01 Sprievod s kráľom Karlom III. a jeho manželkou Kamilou po asi 30 minútach jazdy kočom ulicami Londýna dorazil do Westminsterského opátstva, kde budú korunovaní. Ceremónia potrvá približne dve hodiny.

Obrad povedie anglikánsky canterburský arcibiskup Justin Welby a bude pozostávať z piatich častí. V strede chrámu, ktorý je postavený na pôdoryse kríža, bude kráľ Karol najskôr predstavený ľudu.

Následne zloží prísahu a arcibiskup ho pomaže za kráľa. Panovník neskôr dostane do rúk korunovačné insígnie a arcibiskup ho korunuje korunou svätého Eduarda.

V poslednej časti ceremónie sa kráľ posadí na trón a ujme sa vlády. Nasleduje tradičné prijímanie sľubov vernosti od šľachty. Tentoraz ho však dostane od jediného šľachtica – svojho syna, princa z Walesu Williama. Následne sa k sľubu vernosti budú môcť na výzvu arcibiskupa pripojiť všetci prítomní Briti a aj tí, ktorí obrad sledujú prostredníctvom prenosu.

11:55 Do Westminsterského opátstva v Londýne, kde korunujú britského kráľa Karalo III., dorazili prví členovia britskej kráľovskej rodiny.

Ako prví prišiel Karolov druhorodený syn princ Harry a princezné Beatrice a Eugenie, dcéry Karolovho mladšieho brata Andrewa, vojvodu z Yorku. Buckinghamský palác už skôr avizoval, že Harryho manželka Meghan a ich deti sa na korunovácii nezúčastnia.

O niečo neskôr do Westminsterského opátstva dorazil Andrew a kráľova sestra princezná Anne a Karolov druhý brat Edward, vojvoda z Edinburghu

Spomedzi členov kráľovskej rodiny budú vo Westminsterskom opátstve aj následník trónu princ William s manželkou Kate spolu s ich tromi deťmi princmi Georgeom a Louisom a princeznou Charlotte. Princ George sa ako v poradí tretí následník trónu tiež aktívne zúčastní na korunovačnom obrade.

11:45 Sprievod s kráľom Karlom III. a jeho manželkou Kamilou prešiel okolo oblúka Admirality, a je tak zhruba za polovicou cesty do Westminsterského opátstva, kde budú korunovaní. Prizerajúce sa davy fanúšikov neodradil ani ľahký dážď, ktorý sa v britskej metropole spustil krátko pred zahájením slávnostného procesie. Kráľovský pár na ceste povzbudzujú hlasným jasotom.

Karol a Kamila budú pokračovať cez Trafalgarské námestie až do vládnej štvrte Whitehall a Westminsterského opátstva, kde sa koná korunovačný obrad.

11:33 V Londýne sa začal sprievod britského kráľa Karola III. smerujúci z Buckinghamského paláca do Westminsterského opátstva, kde sa uskutoční korunovačný obrad.

Karol a jeho manželka Kamila porušia cestou do Westminsterského opátstva tradíciu a a namiesto 260-ročného zlatého koča použijú modernejší a pohodlnejší koč, ktorý vyrobili pred 11 rokmi v Austrálii pri príležitosti diamantového jubilea Alžbety II.

Sprievod sa skončí pred bránou Westminsterského opátstva, kde sa približne o 11.00 miestneho času (12.00 SELČ) začne korunovačný obrad, ktorý povedie anglikánsky canterburský arcibiskup Justin Welby.

11:27 Anglikánska cirkev zmenila text sľubu vernosti, ktorý podľa predchádzajúcej výzvy mali predniesť občania na záver korunovácie Karola III. V apríli vyzval arcibiskup z Canterbury verejnosť, aby pri sledovaní bohoslužby alebo jej priameho prenosu nahlas sľúbila vernosť kráľovi a jeho potomkom. Išlo o odklon od tradície, pretože v minulosti túto prísahu skladali dediční šľachtici.

Ako informoval spravodajský server CNN, arcibiskup z Canterbury prezentoval snahu zapojiť verejnosť do ceremónie ako demokratickú iniciatívu. Proti jeho výzve sa ale zdvihla vlna kritiky, a preto sa teraz arcibiskup rozhodol dať ľuďom možnosť voľby – buď odriekať plný sľub, alebo len povedať: „Boh ochraňuj kráľa Karola.“

Podľa dnes zverejneného revidovaného textu liturgie pre korunovačný obrad arcibiskup prednesie: „Teraz vyzývam tých, ktorí chcú vyjadriť svoju podporu, aby tak urobili a na záver sa pripojili k modlitbe ‚Boh ochraňuj kráľa Karola‘, alebo aby tí, ktorí majú tieto slová pred sebou , ich predniesli v plnom znení.“

Úplné znenie sľubu znie: „Prisahám, že budem Vášmu Veličenstvu a vašim dedičom a nástupcom podľa zákona zachovávať vernosť. K tomu mi dopomáhaj Boh.“

11:17 Pre princa Harryho bude korunovácia jeho otca Karola III. za britského kráľa zrejme bleskovou akciou. Dôvodom nielen spory v rodine, ale hlavne syn Archie. Prečo?

Princ Harry Čítajte viac Sám ako prst... vystrúhal úsmev, ale momentky princa Harryho z korunovácie pôsobia smutne. S bratom sa minuli

11:01 Prezidentka Zuzana Čaputová zagratulovala britskému kráľovi Karolovi III. ku korunovácii a pozvala ho na návštevu Slovenska. Čaputová na sociálnej sieti dodala, že kráľ vníma Slovensko veľmi pozitívne.

„Včera sme sa v Buckinghamskom paláci zúčastnili na slávnostnej recepcii na pozvanie kráľa pri príležitosti jeho korunovácie. Bola príležitosť kráľovi zagratulovať ku korunovácii v mene Slovenska. Veľmi živo, tak ako vždy keď sa stretneme, na Slovensko reaguje, pamätá si návštevu Slovenska. Má veľmi pozitívne nastavenie k Slovensku, tak som zopakovala pozvanie do nasej krajiny,“ doplnila prezidentka.

Hlava štátu hovorila počas recepcie aj s ďalšími členmi kráľovskej rodiny, ako aj s mnohými hlavami štátov, najmä tých európskych. Slovensko vnímajú podľa nej pozitívne, pokiaľ ide o postavenie a pozíciu pri ochrane ľudských práv, hodnoty právneho štátu či pomoc Ukrajine. „Toto boli témy, ktoré rezonujú. Aj keď viem, že doma máme množstvo problémov, z vonkajšieho pohľadu je Slovensko veľmi pozitívne hodnotené a je mi cťou ho reprezentovať aj pri tejto príležitosti,“ uzavrela Čaputová.

VIDEO: Prezidentka Čaputová z Londýna pred korunováciou
Video

10:55 Britská herečka Emma Thompson, známa z hitu Láska nebeská, netajila nadšenie kráčajúc smerom do Westministerského opátstva, kde kráľa Karola III. korunujú v sobotu na poludnie.

Emma Thompson a jej manžel Greg Wise Čítajte viac Neverím, že tu som... nadšená Emma Thompson v čele hostí korunovácie. Prišiel aj Lionel Richie a Katy Perry

10:39 „Dnešná korunovácia je okamihom mimoriadnej národnej hrdosti. Žiadna iná krajina by nedokázala predviesť taký oslnivý pohľad," uviedol na twitteri britský premiér Rishi Sunak. „Nie je to však len pohľad. Je to hrdé vyjadrenie našej histórie, kultúry a tradícií. Je to živá ukážka moderného charakteru našej krajiny. A cenený rituál, vďaka ktorému sa rodí nová éra,“ dodal. Kensingtonský palác na twitteri zdieľal video zachytávajúce atmosféru v uliciach a korunovačné prípravy.

Hostí bude na korunovácii kráľa Karola III. zhruba o 6 000 menej ako pred 70 rokmi pri korunovácii jeho matky kráľovnej Alžbety.

10:15 Korunováciu britského kráľa Karola III. sprevádza aj protest antimonarchistov, ktorý sú na londýnskom Trafalgarskom námestí. Ako informuje spravodajský portál Sky News, cestou na určené protestné miesto polícia už šiestich podporovateľov skupiny Republic zatkla. Medzi zadržanými je aj šéf skupiny Graham Smith. Dôvodom bolo zrejme to, že si priniesli megafón, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu skupiny.

Na Trafalgarskom námestí ako mieste konania protestu sa dohodla Republic s políciou. Očakáva sa, že tam príde viac ako tisícka podporovateľov. Hovorca skupiny Luke Whiting povedal, že ich demonštranti, ktorí volajú po tom, aby kráľa nahradila zvolená hlava štátu, budú robiť veľa hluku, ale nebudú robiť výtržnosti. Polícia sa zaviazala, že v prípade problémov bude konať podľa nových zákonov o protestoch, a jej tolerancia bude nízka.

Okolo demonštrantov dvakrát prejde kráľovský sprievod, a to na ceste do Westminsterského opátstva a naspäť.

10:01 Dvaja blízki rodinní príslušníci kráľa Karola III. dnes nebudú mať žiadnu oficiálnu úlohu v slávnostnej korunovácii. Jeho mladší syn princ Harry aj jeho brat princ Andrew sa zúčastnia obradu vo Westminsterskom opátstve. Potom však budú chýbať v slávnostnom korunovačnom sprievode späť do Buckinghamského paláca, aj na tradičnom vystúpení kráľovskej rodiny na balkóne tohto londýnskeho sídla, uviedla agentúra AFP.

zväčšiť Portréty kráľa Karola III. po boku princov... Foto: SITA/AP, Andreea Alexandru
karol Portréty kráľa Karola III. po boku princov Williama a Harryho sa odrážajú na okne vyhliadkového autobusu v Londýne vo štvrtok 4. mája 2023.

Princ Harry ani princ Andrew už oficiálne nevykonávajú žiadne kráľovské povinnosti, aj keď z rozdielnych dôvodov.

Harry sa pred rokmi vzdal kráľovských povinností a presťahoval sa s manželkou Meghan do USA. Odvtedy tridsaťosemročný princ opakovane kritizoval kráľovskú rodinu a vzniesol závažné obvinenia na adresu svojho staršieho brata princa Williama a svojej nevlastnej matky kráľovnej Kamily. O jeho účasti sa dlho diskutovalo. Meghan zostala doma v Kalifornii s ich deťmi princom Archim, ktorý dnes oslávi štvrté narodeniny, a princeznou Lilibet.

Harry koláž Čítajte viac Ďalší spor medzi bratmi? Odpočúvanie, obrovské sumy a... Harry obvinil Williama z tajnej dohody

Princ Andrew sa v roku 2020 tiež stiahol zo svojej oficiálnej úlohy v nadväznosti na obvinenia zo sexuálneho zneužitia maloletej ženy.

9:47 Vo Westminsterskom opátstve, kde dnes bude Karol III. korunovaný za britského kráľa, sa pomaly začínajú schádzať prví hostia, medzi pozvanými sú okrem iného zahraniční predstavitelia, britskí politici a členovia kráľovskej rodiny. Mnohí z nich sa stretol už v piatok večer na recepcii organizovanej Buckinghamským palácom.

Kráľ a jeho žena Camilla vyrazia v kočiari z Buckinghamského paláca o 11:20 SELČ, zhruba o 40 minút neskôr začne obrad vo Westminsterskom opátstve, kde Karola III. korunuje arcibiskup z Canterbury Justin Welby.

9:35 Bill Lambert, hovorca Kennel Clubu, najväčšej britskej organizácie zaoberajúcej sa zdravím a výcvikom psov, už zaznamenal nárast počtu nových registrácií šteniat tohto plemena.

Karol III. Čítajte viac Zbohom, corgi! Britský kráľ má nové obľúbené psie plemeno

9:23 Pozdĺž londýnskej triedy The Mall vedúcej od Buckinghamského paláca k oblúku Admirality už stoja davy priaznivcov kráľa Karola III. Britský panovník touto cestou za dve hodiny prejde v kočiari so svojou manželkou Camillou smerom do Westminsterského opátstva, kde bude korunovaný.

Pozdĺž trasy korunovačného sprievodu už v týždni vyrástlo stanové mestečko s obyvateľmi z celého sveta. Mnohí fanúšikovia kráľovskej rodiny tu tiež stáli celú noc v rade, aby získali dobré miesto. Dnes sa ale neschádzajú len priaznivci monarchie, na Trafalgarskom námestí sa zhromaždila aj malá skupina protestujúcich, ktorí sa usilujú o jej zrušenie.

Pred zrakmi svetových lídrov a televíznych divákov po celom svete sa v sobotu 6. mája 2023 britský kráľ Karol III. vo svojich 74 rokoch dočká korunovácie. Vo Westminsterskom opátstve v Londýne odprisahá vernosť Bohu a sľúbi, že bude spravodlivo vládnuť ľuďom v Británii aj v zámorských teritóriách, kde je hlavou štátu. Ceremoniál nadväzuje na takmer tisícročnú tradíciu, zahŕňa však aj nové prvky, ktoré majú odrážať dnešnú Britániu a jej postavenie vo svete.

Korunovácia sa koná takmer presne 70 rokov po tom, ako tento obrad absolvovala Karlova matka Alžbeta II. Jej syn sa stane štyridsiatym britským panovníkom korunovaným vo Westminsterskom opátstve.

Princezná Kate z Walesu (v strede) oblečená v...
Dánsky korunný princ Frederik a jeho manželka,...
+16Španielsky kráľ Felipe VI zdraví princeznú Kate...

Ceremoniál, ktorý prakticky nemá vo svete obdoby, má predovšetkým symbolický význam a predstavuje akési potvrdenie puta medzi panovníkom, štátom a anglickou cirkvou.

Kráľ pri obrade zasadne na viac ako 700 rokov starý korunovačný trón a dostane klenoty ako žezlo, jablko a meč, ako aj pomazanie posvätným olejom. Na poludnie miestneho času (13.00 SELČ) mu arcibiskup z Canterbury Justin Welby vloží na hlavu Korunu svätého Eduarda zo 17. storočia. Kráľ potom odíde späť do Buckinghamského paláca v pozlátenom koči ťahanom ôsmymi koňmi, ktorý bude sprevádzať sprievod s tisíckami vojakov.

Korunovaná bude tiež Karlova žena Camilla. Priamo bude obrad sledovať približne 22 00 hostí, vrátane slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej a ďalších štátnikov. V zhromaždení tentoraz nebude mať silné zastúpenie aristokracia, pozvánku ale dostali predstavitelia rôznych náboženstiev či pracovníci charity. Zmenila sa tiež korunovačná prísaha, ktorá už neodkazuje na konkrétne zámorské územia, kde britský panovník zostáva hlavou štátu.

Karol III. Čítajte viac Je Karol III. prechodný kráľ? Na koho sa chce podobať William? A čo monarchii priniesla Meghan? Vysvetľuje historička

Kráľovská rodina akciu pripravovala niekoľko týždňov a postupne zverejňovala jej podrobnosti, vopred však neohlásila, kto sa po návrate kráľa do Buckinghamského paláca popoludní objaví po jeho boku na balkóne kráľovskej rezidencie. Ďalšou neznámou je, či sa naplní predpoveď počasia, ktorá na sobotu sľubovala dážď.

Kľúčovou otázkou zostáva, ako sobotňajší veľkolepý ceremoniál v čase zvýšených životných nákladov prijme britská verejnosť, u ktorej podľa čerstvých prieskumov popularita monarchie klesá.

188 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #korunovácia Karola III.