Zbohom, corgi! Britský kráľ má nové obľúbené psie plemeno

Zbohom, corgi! Malých psíkov s veľkými ušami, ktoré zbožňovala zosnulá kráľovná Alžbeta II., nahradia v novej kráľovskej domácnosti Jack Russell teriéry, ktorých si obľúbil kráľ Karol II. s manželkou Kamilou. A táto skutočnosť by mohla tiež zvýšiť popularitu tohto plemena v Británii, napísala agentúra AFP.

06.05.2023 09:36
Karol III. Foto: ,
Britský kráľ Karol III. s kráľovnou Kamilou.
debata

V Buckinghamskom paláci už teraz žijú dvaja Jack Russell teriéry menom Bluebell a Beth. Obe sučky sa objavili v náručí Charlesa a Kamily na fotografii, ktorá vznikla v roku 2020 pri príležitosti 15. výročia ich sobáša.

VIDEO: Slováci sa od kráľovskej rodiny a monarchie majú čo učiť, hovorí royalista
Video

„Ak bude kráľ Karol III. často vídaný so svojimi psami, je pravdepodobné, že získajú na popularite,“ povedal Bill Lambert, hovorca Kennel Clubu, najväčšej britskej organizácie zaoberajúcej sa zdravím a výcvikom psov. Ten už zaznamenal nárast počtu nových registrácií šteniat tohto plemena. Počet corgiov, ktorí boli vernými spoločníkmi kráľovnej Alžbety II. po celú dobu jej 70-ročnej vlády, môže „trochu klesnúť“, dodal Lambert.

Plemeno Jack Russell teriér vyšľachtili v Anglicku v 19. storočí na lov líšok a v Británii je už obľúbeným plemenom. Podľa Lamberta majú tieto inteligentné a hravé psy radi spoločnosť a tiež „trochu luxusu“.

Kamila adoptovala Beth z londýnskeho útulku Battersea Dogs & Cats, ktorého je patrónkou. Bluebell pochádza z rovnakého útulku a do kráľovskej rodiny sa dostala o niečo neskôr. Beth a Bluebell sa tak podľa dostupných údajov stanú prvými psami z útulku, ktorí budú žiť v Buckinghamskom paláci.

karol Čítajte viac „Bože, ochraňuj kráľa“. Karol III. sa stal britským panovníkom (online)
debata chyba
Viac na túto tému: #psy #corgi #korunovácia Karola III. #Jack Russel