Ukrajinci zničili "nezostreliteľný" Kinžal. Pomohol Patriot

Veliteľ ukrajinského letectva generálporučík Mykola Oleščuk uviedol, že jeho silám sa podarilo zostreliť ruskú nadzvukovú raketu Kinžal.

06.05.2023 09:41
Patriot, Ukrajina, Poľsko Foto: ,
Odpaľovacie zariadenia systému Patriot, ktorý Nemci nasadili v Poľsku
debata (701)

"Áno, dali sme dole dýku, ktorá nemá páru. Stalo sa to počas nočného útoku 4. mája v Kyjevskom regióne. Raketu Kh-47 vystrelili z lietadla MiG-31K z ruského územia,“ informoval Oleščuk a potvrdil, že nadzvukovú strelu zničil systém protivzdušnej obrany Patriot.

VIDEO: Pozrite si systém Patriot v akcii

Video
Video: US Army

Kinžalmi Rusko z času na čas ostreľuje Ukrajinu. Kyjev doteraz nemal nič, s čím by túto nadzvukovú raketu dokázal zničiť. Systémy Patriot, ktoré Ukrajine v apríli dodali Nemecko, USA a Holandsku, to však dokázali, hoci si tým neboli istí ani mnohí odborníci.

Pre Pravdu o tom hovoril aj Gustav Gressel, vojenský analytik z Európskej rady pre zahraničné vzťahy. "Som skutočne veľmi zvedavý, či Patriot bude vedieť zničiť strely Kinžal. Je možné ho nasadiť proti raketám vypáleným zo systémov Iskader, ale aj proti strelám z protivzdušnej obrany S-300, ktoré Rusi používajú proti pozemným cieľom. Patriot je dobrý proti všetkému, s čím mali doteraz Ukrajinci problémy,“ povedal expert.

VIDEO: London Calling: Ukrajina oslavuje korunováciu, poďakovala sa Britom za zbrane

Video
,,Chceli by sme sa poďakovať našim britským priateľom za priateľstvo. Sme vďační za neochvejnú podporu a partnerstvo, najmä v minulom roku!," napísalo na Twitteri v súvislosti s korunováciou kráľa Karola III. ukrajinské ministerstvo obrany a pridalo video podfarbené známou pesničkou London Calling.

"Nikto nevedel, či Patriot dokáže operovať proti hypersonickým raketám. No áno, môže. Je dobré, že máme takéto zbrane. Bohužiaľ, nemáme ich veľa,“ povedal pre ukrajinské médiá hovorca veliteľstva vzdušných síl Jurij Ihnat.

© Autorské práva vyhradené

701 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Patriot #Ukrajina #vojna na Ukrajine #kinžal #Putinova vojna