Chválil sa vraždením na Ukrajine. Ruský nacionalista Prilepin prežil atentát partizánov

Prominentný ruský nacionalistický spisovateľ Zachar Prilepin utrpel zranenie pri výbuchu bomby vo svojom aute. Informuje o tom agentúra TASS. Incident sa stal v Nižgorodskej oblasti v centrálnom Rusku. Podľa ruských úradov pri ňom zomrel Prilepinov vodič. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová obvinila z útoku na Prilepina Západ a Ukrajinu.

06.05.2023 14:07 , aktualizované: 21:53
Prilepin Foto: ,
Ruský spisovateľ a publicista Zachar Prilepin na tlačovej konferencii v Moskve 21. februára 2017.
debata (161)

„Prežil, ale utrpel zranenie, je pri vedomí,“ uviedol zdroj agentúry TASS. Prilepín má zranené obe nohy, je v nemocnici, uvádza TASS. Podľa agentúry RIA Novosti utrpel otras mozgu a zlomeniny. Zdravotníci informovali, že je „v ťažkom, nie však v kritickom stave“. Podľa gubernátora oblasti Gleba Nikitina podstúpil Prilepin úspešnú operáciu, po ktorej bol uvedený do umelého spánku s cieľom rýchlejšej rekonvalescencie.

SBU svoj podiel nepoprela

Ministerstvo vnútra informovalo, že polícia v súvislosti s prípadom zadržala muža. Ruský vyšetrovací výbor, ktorý útok vyšetruje ako teroristický čin, neskôr uviedol, že podozrivý Alexander Permjakov sa pri výsluchu k podielu na atentáte priznal a uviedol, že konal „na pokyn ukrajinských tajných služieb“. „Permjakov nastražil výbušné zariadenie, ktoré odpálil na diaľku. Potom z miesta činu utiekol, ale bol zadržaný strážcami zákona, keď vyšiel z lesa v inom mieste," uviedli vyšetrovatelia.

zväčšiť Záber prevzatý z videa zverejneného Ruským... Foto: SITA/AP
prilepin Záber prevzatý z videa zverejneného Ruským vyšetrovacím výborom v sobotu 6. mája 2023 ukazuje miesto po výbuchu auta ruského nacionalistu Zachara Prilepina v regióne Nižný Novgorod, asi 400 kilometrov východne od Moskvy.

Ukrajinská tajná služba SBU podľa serveru RBK-Ukrajina uviedla, že informáciu o svojom podiele na atentáte „nemôže oficiálne ani potvrdiť, ani vyvrátiť“. Tlačové oddelenie SBU zároveň pripomenulo skoršie vyjadrenie šéfa služby Vasyla Maljuka, že Rusov, ktorí na ukrajinskú pôdu priniesli vojnu, čaká smrť a násilie.

Prihlásili sa partizáni

Ruskojazyčný servis BBC informuje, že k útoku sa prihlásilo partizánske hnutie Ateš. Správca jeho telegramového kanála BBC povedal, že Prilepin je „jedným z hlavných ideológov ruského sveta a nesie bezprostrednú vinu za vojnu“ na Ukrajine. Skupina Ateš vznikla vlani v septembri a zapojili sa do nej Ukrajinci, krymskí Tatári a Rusi.

Telegramový kanál Baza napísal, že okrem Prilepina a vodiča bola v aute Audi Q7 spisovateľova dcéra, niekoľko minút pred výbuchom ale z neho vystúpila. Sila explózie vozidlo vymrštila a to sa prevrátilo. Jeho časti sa rozleteli do strán. Policajti v Nižgorodskej oblasti dostali rozkaz zastavovať všetky „podozrivé“ autá.

Štyridsaťsedemročný Prilepin je spolupredsedom parlamentnej strany Spravodlivé Rusko. V minulosti slúžil pri polovojenských policajných jednotkách OMON, zúčastnil sa vojen v Čečensku. Podporoval ruskú anexiu Krymu v roku 2014 a na strane proruských separatistov sa zapojil do konfliktu na východe Ukrajiny. Jednoznačne schvaľuje ruskú inváziu na Ukrajinu a podľa svojej hovorkyne organizoval humanitárnu pomoc pre obyvateľov oblastí dobytých ruskou armádou.

Chválil sa zabíjaním ľudí

Prilepinov kanál na telegrame sleduje viac ako 300 000 ľudí, má kanál na platforme YouTube a vlastnú internetovú stránku, ktorej správca na ňu dnes napísal, že „Zachar žije“. Agentúra Reuters pripomína, že v roku 2019 sa chválil svojimi „úspechmi“ na Ukrajine, keď povedal, že jeho jednotka „zabila veľké počty ľudí“. „Žiadny z poľných veliteľov nemal také výsledky ako ja,“ povedal v rozhovore na YouTube.

Zacharovová z útoku na Prilepina obvinila Západ a Ukrajinu. „Pravda vyšla najavo: Washington a NATO podporovali inú teroristickú bunku – režim v Kyjeve,“ napísala na telegrame. Priamu zodpovednosť za atentát podľa nej nesú Spojené štáty a Británia, žiadne dôkazy pre toto tvrdenie však nepredložila, podotýka agentúra Reuters. „Modlíme sa za Zachara,“ napísala tiež Zacharovová.

VIDEO: Výbuchy, skaza, smrť – ale Bachmut držíme, odkazujú Ukrajinci
Video

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa k výbuchu odmietol vyjadriť, čaká na informácie od vyšetrovateľov.

Od ruského vpádu na Ukrajinu pri bombových atentátoch zomreli dvaja ruskí provojnoví propagandisti. Vlani v auguste prišla o život Darja Duginová, dcéra nacionalistického ideológa Alexandra Dugina. Začiatkom apríla zomrel pri útoku v jednej petrohradskej kaviarni proruský vojenský bloger známy ako Vladlen Tatarskij.

Trepovová Čítajte viac Trepovová: Sošku s výbušninou som Tatarskému dala ja. Odkiaľ ju ale mala?
161 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine