V dvoch srbských obciach zabil osem ľudí. Mladík chcel zasiať strach

Podozrivý páchateľ zo štvrtkovej streľby v Srbsku chcel svojím konaním medzi ľuďmi zasiať strach. Muž, ktorého identifikovali ako Uroša Blažića, to povedal v sobotu prokurátorom v Smedereve, informuje štátna televízia RTS. Čelí obvineniam z vraždy prvého stupňa a nepovolenej držby zbraní a munície.

06.05.2023 19:09 , aktualizované: 07.05.2023 10:46
srbsko Foto: ,
Rodičia Emy Kobiljskej (13) smútia počas jej pohrebu na centrálnom cintoríne v srbskom Belehrade v sobotu 6. mája 2023. Jej spolužiak, 13-ročný chlapec, v stredu použil otcove zbrane na zabitie ôsmich študentov.
debata

Úrady uviedli, že 20-ročný muž mal na sebe pronacistické tričko a sťažoval sa na znevažovanie, hoci nie je známe, čo tým myslel.

Muž spustil paľbu vo štvrtok vo dvoch dedinách v strednom Srbsku, pričom zabil osem ľudí a 14 zranil. S obeťami sa osobne nepoznal. Polícia uviedla, že po jeho vyčíňaní si zastavil taxík a prinútil vodiča, aby ho odviezol do dediny viac na juhu, kde ho v piatok zatkli. Neskôr polícia našla zbrane a muníciu vo dvoch domoch, ktoré tam používal.

Štvrtkový incident je druhou masovou streľbou v krajine za dva dni a stal sa po tom, čo v Belehrade 13-ročný chlapec Kosta K. zabil v škole osem žiakov a strážnika. Chlapca, ktorého nemožno trestne stíhať, poslali do psychiatrickej kliniky. Jeho otca zatkli za to, že údajne syna učil používať zbrane a dostatočne ich nezabezpečil. Motív chlapca nie je známy.

Srbské úrady v reakcii na streľbu posilnili opatrenia na kontrolu zbraní a tiež oznámili intenzívnejšie monitorovanie sociálnych sietí a médií. Do soboty už vypočuli niekoľko ľudí pre zverejňovanie hrozieb alebo videí na podporu strelcov na sociálnych sieťach, informuje tlačová agentúra Tanjug.

Pochovali prvé obete

V Srbsku pochovali v sobotu niektoré z obetí dvoch masových strelieb. Štyri deti zabité pri streľbe v škole a školského strážnika v sobotu pochovali na cintorínoch v Belehrade, uviedli srbské médiá. V malej dedinke Malo Orašje pochovali piatich mladých mužov, ktorí prišli o život pri štvrtkovej streľbe. Vzlykajúci smútoční hostia na mieste zapaľovali sviečky.

srbsko Čítajte viac Ďalšia streľba v Srbsku. Mladík zabil 8 ľudí, chytili ho až po vyše ôsmich hodinách

V Srbsku platí do nedele štátny smútok.

Vigílie na pamiatku obetí sa v sobotu konali aj v ďalších častiach Srbska. Ľudia vzdali úctu a zapálili sviečky aj na hlavných námestiach v Bosne a Hercegovine, Chorvátsku, Kosove, Čiernej Hore a Severnom Macedónsku, píše agentúra Reuters.

Srbsko Belehrad Škola Streľba Čítajte viac Tínedžer útok v srbskej škole dôkladne plánoval, mal aj zoznam cieľov
debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #masová streľba