Po streľbe blízko Dallasu je deväť ľudí mŕtvych

Pri streľbe v nákupnom centre blízko texaského Dallasu zomrelo v sobotu deväť ľudí, uviedli v noci na nedeľu miestne úrady na tlačovej konferencii. Najmenej sedem ďalších ľudí utrpelo zranenia, traja z nich sú v kritickom stave. Medzi mŕtvymi je aj muž, ktorý útočil. Motív jeho činu zatiaľ nie je známy.

07.05.2023 06:00
CORRECTION Mall Shooting Texas Foto: ,
Ľudia so zdvihnutými rukami pri odchode z nákupného centra po správe o streľbe, sobota 6. mája 2023, Allen, Texas.
debata (17)

Streľba sa odohrala v nákupnom centre v meste Allen, ktoré leží približne 40 kilometrov severovýchodne od Dallasu. Muž vystúpil z auta a začal páliť na okoloidúcich. „Išiel po chodníku… a strieľal zo zbrane,“ povedal televízii WFAA TV jeden zo svedkov streľby o útočníkovi, ktorý paľbu spustil pred 15.40 h miestneho času (22.40 h SELČ).

Podľa svedkov strelec vypálil niekoľko desiatok rán, kým ho „zneškodnil“ policajt, ktorý bol na mieste pôvodne kvôli inému prípadu. Totožnosť útočníka polícia nezverejnila.

Nespresnila ani identitu obetí. Svedkovia ale agentúre AP povedali, že medzi nimi sú aj deti. Na mieste po streľbe zostalo sedem mŕtvych, vrátane strelca. Deväť zranených záchranári previezli do nemocníc, dvaja z nich ale neskôr lekári vyhlásili za mŕtvych. Nemocnice v oblasti Dallasu oznámili, že ošetrujú ľudí vo veku od päť do 61 rokov.

„Len o pár minút skôr sme vošli dnu, keď sme počuli hlasné praskanie,“ povedala AP jedna z nakupujúcich Mary Ann Greeneová. „Pýtala som sa: ‚Bola to streľba?‘“ opísala situáciu. Zamestnanci obchodu, v ktorom práve s manželom bola, okamžite stiahli bezpečnostnú roletu a všetkých zákazníkov vzali do zadnej časti priestoru, kde čakali príchod polície.

Na záberoch z miesta činu bolo vidieť ľudí, ktorí za zvukov streľby utekajú z obchodného centra, aj niekoľko tiel prikrytých bielymi plachtami.

Texaský guvernér Greg Abbott, ktorý je proti zákonom obmedzujúcim držanie strelných zbraní, streľbu označil za „nevýslovnú tragédiu“ a miestnym úradom ponúkol všetku pomoc, ktorú budú potrebovať. O situácii je informovaný aj americký prezident Joe Biden.

Allen leží na predmestí Dallasu a má vyše 100 000 obyvateľov.

Agentúra Reuters uviedla, že prípady masovej streľby sa v USA stali bežnými. Len od začiatku tohto roka ich bolo 199, čo je najviac za rovnaké obdobie od roku 2016. Nezisková organizácia Gun Violence Archive, na ktorej čísla sa agentúra odvoláva, masovú streľbu definuje ako takú, pri ktorej utrpia zranenia alebo prídu o život najmenej štyria ľudia, nerátajúc do toho strelca.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #streľba