436. deň: Vyhrážky zabrali. Prigožin dostane do Bachmutu toľko munície, koľko potrebuje. K tomu aj Surovikina

Šéf žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin informoval, že dostal sľub, že získa muníciu potrebnú na to, aby jeho bojovníci mohli pokračovať v dobývaní Bachmutu. Čečenský vodca Ramzan Kadyrov zase listom požiadal ruského prezidenta Vladimíra Putina, aby do Bachmutu namiesto vagnerovcov poslal jeho bojovníkov. Pribúdajú útoky na Krym aj ďalšie oblasti, ktoré obsadila ruská armáda. Môže to byť predzvesť ukrajinskej protiofenzívy.

07.05.2023 06:45 , aktualizované: 21:33
bachmut Foto: ,
Letecký pohľad na Bachmut, miesto najťažších bojov ukrajinskej armády s ruskými jednotkami v Doneckej oblasti na Ukrajine.
debata (556)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 436. deň
  • Rusi raketami Ch-22 zaútočili na Mykolajivskú oblasť
  • Nad väčšinou Ukrajiny zneli v noci sirény leteckého poplachu
  • Ukrajina zaútočila 10 dronmi na Ruskom anektovaný Krym
  • Kadyrov požiadal Putina o nasadenie jeho jednotiek v Bachmute
  • Vagnerovci údajne dostanú do Bachmutu ďalšiu muníciu
  • Prigožin: 95 % Bachmutu je pod kontrolou ruských síl
  • Od začiatku vojny zahynulo pri ruských útokoch už 480 detí

VIDEO: Kyjev obvinil Rusov z použitia fosforovej munície v Bachmute.

Video
Vojenské cvičenie ukrajinskej pohraničnej stráže

Pred protiofenzívou trénujú novovzniknuté jednotky v lesoch

Fotogaléria
Vojaci ukrajinskej pohraničnej stráže kráčajú...
Vojaci ukrajinskej pohraničnej stráže testujú...
+2Vojak ukrajinskej pohraničnej stráže chytá dron...

21:32 Prominentný ruský nacionalistický spisovateľ Zachar Prilepin po sobotňajšom bombovom atentáte uviedol, že sa ním nenechá zastrašiť. V rozpore s doterajšími informáciami tiež oznámil, že v čase výbuchu vozidlo riadil a že nálož bola umiestnená pod spolujazdcom. Päť minút pred explóziou, ktorá zabila jedného človeka a Prilepinovi zlomila obe nohy, z auta vyložil dcéru. Prilepin to dnes napísal na sieti Telegram.

Štyridsaťsedemročný Prilepin je spolupredsedom parlamentnej strany Spravodlivé Rusko. Podporoval ruskú anexiu Krymu v roku 2014 a na strane proruských separatistov sa zapojil do konfliktu na východe Ukrajiny. Jednoznačne schvaľuje ruskú inváziu na Ukrajinu. Moskva prisúdila vinu za atentát Kyjevu a Spojeným štátom, podľa vyšetrovateľov muž zatknutý neďaleko miesta atentátu priznal, že konal na pokyn ukrajinskej tajnej služby.

„Démonom odkazujem, nikoho nedesíte,“ napísal Prilepin v príspevku, v ktorom opisuje okolnosti bombového útoku.

Spisovateľ uviedol, že mŕtvym je Alexander Šubin, ktorý sedel na sedadle spolujazdca, pod ktorým vybuchla bomba. Podľa ruských médií pracoval Šubin pre Prilepina ako ochranca a vodič. Druhá bomba bola v aute pod sedadlom vodiča, tá ale podľa Prilepina nevybuchla.

Prilepin Čítajte viac Chválil sa vraždením na Ukrajine. Ruský nacionalista Prilepin prežil atentát partizánov

**20:49 Situácia na ukrajinskom východnom fronte je podľa hlavného veliteľa zodpovedného za túto oblasť Olexandra Syrského „napätá, ale pod kontrolou“, informuje agentúra DPA.

Ako v nedeľu oznámilo ukrajinské vojenské vedenie, Syrskyj deň predtým zhodnotil situáciu v operačných oblastiach a so zodpovednými veliteľmi prerokoval ďalšie kroky.

Hlavný dôraz sa kládol na obranu ťažko skúšaného mesta Bachmut a na plán „spôsobiť maximálne škody“ jednotkám ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny.

Podľa zhodnotenia Syrského ruské vojenské sily v uplynulých dňoch zvýšili intenzitu paľby z ťažkých zbraní, nasadili modernejšiu techniku a preskupili svoje jednotky.

„Naznačuje to, že nepriateľ nezmení svoje plány a robí všetko pre to, aby získal kontrolu nad Bachmutom a pokračoval v ofenzíve,“ povedal Syrskyj, veliteľ ukrajinskej armádnej skupiny Východ.

Ruskí vojaci sa snažia dobyť Bachmut už niekoľko mesiacov. Podľa ruskej strany už kontrolujú väčšinu mesta. Ukrajinské jednotky však kladú v Bachmute tvrdý odpor, aby spôsobili svojim protivníkom čo najväčšie straty.

19:51 Rusi evakuujú z mesta ležiaceho v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) medzi prvými Ukrajincov s ruskými pasmi, uviedla ukrajinská armáda.

„Prvých evakuujú tých, ktorí v prvých mesiacoch okupácie prijali ruské občianstvo,“ uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Dodal, že Rusi týchto ľudí evakuujú do prístavných miest Berďansk a Prymorsk ležiacich na brehu Azovského mora.

K tejto evakuácii pritom Rusi pristúpili po tom, čo riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi uviedol, že situácia v okolí Ruskom kontrolovanej ZAES na juhu Ukrajiny je čoraz nepredvídateľnej­šia. Zároveň varoval pred hrozbou vzniku vážneho jadrového incidentu.

Ruské sily obsadili túto najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe krátko po tom, ako prezident Vladimir Putin vo februári 2022 nariadil inváziu na Ukrajinu. V oblasti elektrárne často dochádzalo k streľbe, z ktorej sa obe strany konfliktu vzájomne obviňovali.

V súvislosti so situáciou v ZAES Sky News pripomína, že sa čoskoro očakáva začiatok ukrajinského protiútoku, ktorý zrejme Ukrajinci podniknú aj v Záporožskej oblasti.

18:51 Ruský výrobca automobilov GAZ žiada od nemeckého koncernu 15,6 miliardy ruských rubľov (133,1 milióna e­ur).

Volkswagen Group Rus, Kaluga Čítajte viac Volkswagen čelí v Rusku už tretej žalobe

18:24 Rusko tvrdí, že jeho obranné systémy v noci zostrelili nad Čiernym morom 22 ukrajinských dronov. Informuje o tom web denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na príspevok ruského ministerstva obrany na platforme Telegram. Rezort vyhlásil, že všetky ukrajinské bezpilotné lietadlá zničila paľba z protilietadlových systémov alebo prostriedky elektronického boja. Ďalšie drony podľa ministerstva zostrelili aj v oblastiach nad východnou Ukrajinou. Guardian upozorňuje, že tieto tvrdenia sa nedali nezávisle overiť.

Už skôr počas nedele Ruskom dosadený predstaviteľ Sevastopoľa na anektovanom Kryme povedal, že Ukrajina na polostrov vyslala viac ako 10 dronov.

17:13 Ruské útoky na Ukrajinu si od začiatku vojny vyžiadali životy najmenej 480 detí. Vyplýva to z najnovších údajov ukrajinskej generálnej prokuratúry. Prinajmenšom 964 detí utrpelo zranenia. Ukrajinská polícia tiež považuje 403 detí za nezvestné, informuje spravodajský portál Kyiv Independent.

Najvyšší počet obetí zdokumentovali v Doneckej a Charkivskej oblasti, uvádza tiež prokuratúra. Očakáva sa, že počet detských obetí je v skutočnosti vyšší, keďže aktuálny počet nezahŕňa údaje z území okupovaných Ruskom alebo z území, kde sú nepriateľské akcie.

Podľa ukrajinskej štátnej databázy do Ruska nútene deportovali 19 393 detí. Kyjivu sa dosiaľ podarilo dostať domov 364 ukrajinských detí, ktoré nútene premiestnili do Ruska. Úrady v tomto procese pokračujú.

15:15 Britská stanica BBC uviedla, že najnovší obrat šéfa ruskej žoldnierskej Vagnerovej Jevgenij Prigožin, že z Moskvy dostal sľub na dodanie ďalšej munície do obliehaného Bachmutu, nie je prekvapivý. BBC Prigožina označila ho za niekoho, komu ide o publicitu a kto nesplnil svoje predchádzajúce vyhrážky.

Ruské ministerstvo obrany sa k dnešnému Prigožinovmu vyhláseniu nevyjadrilo, píše agentúra Reuters. Hovorca východného zoskupenia ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj podotkol, že ruské sily majú munície „viac ako dosť“. Rusi podľa neho za uplynulý deň v oblasti Bachmutu podnikli 489 delostreleckých útokov.

prigožin Čítajte viac Prigožin hrozí Moskve vzburou. Rusko je na pokraji katastrofy, tvrdí

„Tak vyzerá hlad po munícii?“ pýta sa Čerevatyj. Prigožinove vyjadrenia považuje za snahu odviesť pozornosť od ťažkých strát, ktoré vagnerovci pri Bachmute utrpeli po tom, čo ich velenie do bojov nasadilo veľké počty žoldnierov.

14:23 Pri ostreľovaní dediny v ruskej Belgorodskej oblasti zo strany ukrajinskej armády bolo zničené plynové potrubie a elektrické vedenie. Dnes o tom na sieti Telegram informoval gubernátor tohto regiónu Vjačeslav Gladkov. Belgorodská oblasť susedí s Ukrajinou.

„Najdôležitejšie je, že nie sú obete,“ napísal Gladkov. Poničený je podľa neho aj dom v dedine Spodarjušino, ktorá leží hneď pri hranici medzi oboma znepriatelenými krajinami. Agentúra Reuters uviedla, že tieto tvrdenia nie je schopná nezávisle overiť.

Belgorodská oblasť aj ďalšie regióny v Rusku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zažívajú výbuchy skladov pohonných hmôt a zbraní. Ukrajina sa síce k útokom na ruskom území a vo svojich oblastiach okupovaných Ruskom otvorene nehlási, nedávno však dala najavo, že ničenie infraštruktúry je súčasťou príprav na plánovanú pozemnú protiofenzívu.

V sobotu agentúra TASS informovala, že úrady v meste Šebekino blízko hranice s Ukrajinou kvôli ostreľovaniu ukrajinským delostrelectvom na tri dni nechali zavrieť reštaurácie a kultúrne i zábavné podniky. Otvorené zostávajú len obchody s potravinami a lekárne. Pri sobotňajšom ostreľovaní utrpel zranenie jeden človek.

Mestá v Belgorodskej oblasti z bezpečnostných dôvodov obmedzujú oslavy Dňa víťazstva, ktorý v Rusku pripadá na 9. máj. Nebudú sa napríklad konať ohňostroje.

13:55 Západ vstupuje do éry strategického súperenia medzi demokraciou na jednej strane a autokratickými vládcami na strane druhej, vyhlásil český prezident Petr Pavel.

Petr Pavel Čítajte viac Petr Pavel: Musíme sa spojiť a vytvoriť protiváhu Rusku a Číne

13:33 Rusko v noci na dnešok pokračovalo v raketových útokoch na Ukrajinu a zasiahlo pri nich priemyselný podnik v Mykolajivskej oblasti alebo parkovisko v Balakliji v Charkovskej oblasti. Tam kvôli ostreľovaniu utrpelo zranenie päť ľudí, hlásia podľa ukrajinských médií miestni zástupcovia.

Hovorkyňa ukrajinského južného veliteľstva Natalija Humenjuková dnes uviedla, že na Mykolajivskú oblasť Rusi zaútočili protilodnými raketami Ch-22, jedna z nich zasiahla bližšie neurčený priemyselný objekt. Podľa šéfa regionálnej správy tejto oblasti Vitalija Kima Rusi týchto rakiet vystrelili celkom päť. Obete na životoch hlásené nie sú.

12:11 Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin dnes na sieti Telegram informoval, že dostal sľub, že získa muníciu potrebnú na to, aby jeho bojovníci mohli pokračovať v dobývaní ukrajinského mesta Bachmut. V piatok pritom varoval, že vzhľadom na nedostatok munície sa z tohto mesta k 10. máju stiahne.

„Máme sľúbených toľko munície, koľko potrebujeme, aby sme mohli pokračovať… Je nám povedané, že v Arťomovsku (ukrajinsky Bachmute) môžeme postupovať, ako uznáme za vhodné,“ uviedol Prigožin. V jeho vyhlásení na telegrame sa tiež píše, že Vagnerovej skupine bol pridelený generál Sergej Surovikin pre koordináciu rozhodovania s ruským ministerstvom obrany.

Surovikin tri mesiace velil ruským vojskám na Ukrajine, v januári ho ale vystriedal náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov.

Ruské jednotky na čele s wagnerovcami sa ukrajinský Bachmut snažia dobyť už mesiace.

10:53 Na Slovensku pediatri zaočkovali od marca 2022 do marca tohto roku 1 626 detí, ktoré ušli pred vojnou z Ukrajiny. Išlo najmä o povinné očkovania v SR, ktoré museli absolvovať, ak chceli zostať na Slovensku.

V rámci vakcín, ktoré sú na Slovensku povinné, pediatri zaočkovali 994 ukrajinských detí kombinovanou vakcínou proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, hepatitíde B, detskej obrne a hemofilovým invazívnym infekciám. Proti pneumokokovým infekciám zaočkovali 612 detí a proti osýpkam 606. Z nepovinných očkovaní bolo 41 ukrajinských detí zaočkovaných proti rotavírusom, dve deti zaočkovali proti besnote a štyri proti hepatitíde A. Zaočkovali aj 141 detí proti ochoreniu COVID-19 a 39 proti chrípke.

Exminister zdravotníctva Vladimír Lengvarský ešte minulý rok avizoval, že deti prichádzajúce z Ukrajiny, ktoré chcú zostať na Slovensku, by mali absolvovať povinné očkovania.

10:14 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov uviedol, že listom požiadal ruského prezidenta Vladimíra Putina, aby jeho bojovníkov poslal do ukrajinského Bachmutu namiesto žoldnierov z Vagnerovej skupiny. Jej šéf Jevgenij Prigožin podľa médií oznámil, že jednotky skupiny sa z dobývaného ukrajinského mesta k 10. máju stiahnu kvôli nedostatku munície.

„Podpísal som list adresovaný vrchnému veliteľovi ozbrojených síl Ruskej federácie Vladimirovi Putinovi so žiadosťou, aby vydal rozkaz na presun (čečenských) špeciálnych jednotiek rýchleho nasadenia Achmat do mesta Arťomovsk (ukrajinsky Bachmut),“ uviedol Kadyrov a dodal, že list už poslal. Napísal v ňom, že Achmat chce prevziať pozície vagnerovcov.

Kadyrov Čítajte viac 435. deň: Veľká výmena v Bachmute. Vagnerovcov vystriedajú Kadyrovovi „mäsiari“

Prigožin vo videu zverejnenom pred niekoľkými dňami mimoriadne hrubým spôsobom zaútočil na ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova kvôli tomu, že vagnerovcom v Bachmute chýba munícia. Varoval, že jeho bojovníci sa stiahnu do tyla. Ruskojazyčný servis BBC píše, že Kadyrov po tomto Prigožinovom výpade šéfovi vagnerovcov odkázal, aby „verejne nepral špinavú bielizeň“ a dal najavo, že jednotky Achmat sú pripravené nastúpiť v Bachmute namiesto vagnerovej skupiny.

8:26 Približne 95 % územia Bachmutu je pod kontrolou ruských síl, zvyšných 5% neovplyvňuje priebeh celej “špeciálnej vojenskej operácie”, informoval šéf Vagnerovcov Jevgenij Prigožin prostredníctvom svojej tlačovej služby na sieti Telegram.

„Dva kilometre štvorcové nemôžu akýmkoľvek spôsobom ovplyvniť priebeh vojenskej operácie,“ citovala Prigožina ruská štátna agentúra TASS.

Prigožin už viackrát emotívne kritizoval ruské vedenie, že jeho žoldnieri nedostávajú dosť munície. V sobotňajšom vyhlásení uviedol, že ho kvôli tomu nikto nekontaktoval. „Personál Wagner PMC bude zachovaný pre nasledujúce operácie v záujme Ruska,“ uviedol.

Vagnerovci majú podľa jeho predošlých slov 10. mája ukončiť svoje pôsobenie v Bachmute. Tvrdí, že nemá záujem vstúpiť do histórie ako „muž, ktorý dobyl Artemovsk (ruský názov pre Bachmut)“. Už skôr uviedol, že cieľom operácie v Bachmute bolo viazať ukrajinské sily a spôsobiť im čo najväčšie straty.

VIDEO: Prigožin sa nad mŕtvolami svojich žoldnierov rozkričal na ruské velenie: Šojgu! Gerasimov! Kde je munícia?

Video

8:10 Nad dvoma tretinami územia Ukrajiny sa v noci na nedeľu niekoľko hodín ozývali sirény leteckého poplachu. Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že protivzdušná obrana zostrelila viacero dronov, jeden z nich nad Kyjevom. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Počas posledného leteckého poplachu bolo vo vzdušnom priestore Kyjeva zistené nepriateľské bezpilotné lietadlo,“ uviedla kyjevská vojenská správa na platforme Telegram. Dron zostrelili, dodala s tým, že podľa predbežných informácií nedošlo k obetiam ani škodám.

Poplachy sa okrem Kyjeva týkali oblastí západne od hlavného mesta, všetkých oblastí na východe Ukrajiny, ako aj území smerom na juh po Chersonskú oblasť a Ruskom anektovaný Krym. Predstaviteľ ruskej okupačnej správy Krymu uviedol, že Ukrajina vyslala na polostrov vyše desať dronov.

Vo viacerých ukrajinských oblastiach miestni predstavitelia oznámili, že počas noci boli v činnosti systémy protivzdušnej obrany. Do nedeľňajšieho rána sa však neobjavili správy o možných obetiach alebo škodách.

7:00 Situácia okolo Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupujú ruské sily, je čoraz viac nepredvídateľná a potenciálne nebezpečná, varoval v sobotu šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. Informuje o tom agentúra Reuters, podľa ktorej Grossi požaduje prijatie opatrení, ktoré zabezpečia bezpečnosť prevádzky

„Som nesmierne znepokojený veľmi reálnymi rizikami pre jadrovú bezpečnosť, ktorým elektráreň čelí. Musíme konať hneď, aby sme zabránili hrozbe vážnej jadrovej havárie a s ňou spojeným následkom pre obyvateľstvo a životné prostredie,“ uviedol Grossi vo vyhlásení na webe svojho úradu.

Reagoval tak na informácie o tom, že šéf ruskej okupačnej správy záporožského regiónu, ktorý leží na juhu Ukrajiny, ohlásil evakuáciu časti obyvateľov 18 obcí ležiacich v blízkosti frontu. Evakuovať sa majú okrem iného obyvatelia Enerhodaru, ktorý leží práve pri Záporožskej jadrovej elektrárni.

Najväčšej jadrovej elektrárne v Európe sa Rusko zmocnilo nedlho po začiatku invázie na Ukrajinu z februára minulého roka. Grossi ju naposledy navštívil v marci, keď sa rozhovory s oboma stranami Ruskom začatého konfliktu snažil zabezpečiť dohodu o bezpečnej prevádzke elektrárne. Opakovane tiež varoval pred nebezpečenstvom vojenských operácií v blízkosti elektrárne.

6:45 Ukrajina zaútočila viac ako desiatimi dronmi na Ruskom anektovaný Krym, uviedla v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na Moskvou dosadenú správu na tomto ukrajinskom polostrove. Protileteckej obrane sa podľa nej podarilo všetky útoky odraziť.

Tri drony podľa proruských úradov smerovali proti Sevastopoľu, kde pred týždňom po útoku bezpilotného lietadla horel zásobník s palivom. Tentoraz tu nie sú hlásené žiadne škody, aj keď podľa agentúry Ukrinform bolo v meste počuť výbuchy. Či drony spôsobili škody v ďalších častiach Krymu, nie je podľa Reuters zatiaľ jasné.

VIDEO: Obrí požiar na Kryme, dron pred týždňom zasiahol nádrže s palivom.

Video

Ako agentúra poznamenáva, útokov na Rusko okupované oblasti – a najmä Krym – v posledných dvoch týždňoch pribudlo. Ukrajina bez toho, aby potvrdzovala, že za útokmi stojí, tvrdí, že ničenie ruskej infraštruktúry je prípravou na pozemnú ofenzívu.

556 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine