Petr Pavel: Musíme sa spojiť a vytvoriť protiváhu Rusku a Číne

Západ vstupuje do éry strategického súperenia medzi demokraciou na jednej strane a autokratickými vládcami na strane druhej, vyhlásil český prezident Petr Pavel pri návšteve londýnskej Kráľovskej akadémie obranných štúdií (Royal College of Defence Studies), kde pred rokmi študoval.

07.05.2023 13:53
Petr Pavel Foto:
Český prezident Petr Pavel
debata (355)

Hlava štátu ako príklad uviedla Rusko, ktoré vedie agresívnu vojnu proti Ukrajine, a Čínu, ktorá ekonomickými spôsobmi posilňuje svoj vplyv na celom svete. Demokraticky zmýšľajúce krajiny musia spolupracovať, aby im mohli úspešne čeliť, uviedol Pavol v piatok pri prednáške, ktorej text má ČTK k dispozícii.

„Keď som tu študoval v roku 2005, veľa sme diskutovali o medzinárodnom terorizme, a to po rozpade bipolárneho sveta a rozpade Sovietskeho zväzu a Varšavskej zmluvy. Verili sme, že nás čakajú len ružové časy plné spolupráce a porozumenia,“ povedal Pavel v úvode. „Vtedy sme ešte netušili, že budeme čeliť ďalšiemu súpereniu, konfrontácii na úrovni veľmocí, najmä mocností s jadrovými zbraňami,“ dodal.

VIDEO: Petr Pavel a Zuzana Čaputová boli spoločne na Ukrajine. Takto v Kyjeve privítali slovenskú prezidentku.

Video

Na strane demokratických lídrov budú podľa Pavla potenciálne krajiny, ktoré majú nejaké nedostatky, ale snažia sa byť demokratické a sú ochotné spolupracovať. „Na druhej strane budú tí, ktorí chcú zmeniť súčasný svetový poriadok, prepísať pravidlá medzinárodného práva, pravidlá medzinárodného obchodu, a chceli by tiež získať väčší vplyv a moc nad radom krajín,“ vyhlásil prezident.

Rusku nejde len o Ukrajinu, uviedol Pavel a dodal, že ruskí predstavitelia neskrývajú svoje zámery obnoviť veľkosť bývalého ZSSR. Moskva podľa neho tiež prostredníctvom žoldnierskej Vagnerovej skupiny zvyšuje svoj vplyv v Afrike.

Čína na rozdiel od Moskvy nepoužíva vojenské mocenské nástroje, ale nástroje ekonomické. Ako príklad uviedol prezident skutočnosť, že Peking v Európe čiastočne alebo úplne vlastní rad kritickej infraštruktúry, vrátane prístavov. „Vplyv, ktorý Čína rozširuje po celom svete, má viac vrstiev,“ uviedol Pavel.

„Ak chceme zachovať súčasný svetový poriadok s medzinárodnými právnymi normami, ľudskými právami a metódami a postupmi našej spolupráce, budeme sa musieť spojiť a vytvoriť dostatočnú protiváhu Číne, Rusku, prípadne ďalším krajinám, ktoré teraz tvoria blok proti tomu, čo môžeme nazvať politickým Západom,“ uviedol Pavel.

Podľa jeho slov nejde len o Európu či Severnú Ameriku, ale aj o ďalšie krajiny, napríklad indopacifické štáty, ktoré nedávno navštívil český premiér Petr Fiala.

„Všetky majú záujem podporovať spoluprácu s Európou, aby vytvorili určitú rovnováhu vo svojom regióne voči Číne. Nechcú vyvolať žiadny konflikt ani konfrontáciu s Čínou, chápu, že viac obchodu, viac kontaktov s krajinami v Európe a Severnej Amerike pomôže im aj nám,“ uviedol Pavel.

Na záver prednášky dodal, že súperenie v oblasti obchodu a daní medzi Európou a USA považuje za kontraproduktívne. Európska únia a Spojené štáty by mali prekonať „nepodstatné problémy“, aby vytvorili dostatočnú ekonomickú protiváhu Číne, inak Peking využije toto rozdelenie „na úspešné presadzovanie svojich záujmov“, uviedol Pavel.

355 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Čína #Rusko #Petr Pavel #vojna na Ukrajine