Je máj a USA rátajú obete strelieb na tisíce. Biden žiada zákaz útočných zbraní

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu opäť americký Kongres, aby zakázal poloautomatické pušky. Spravil tak potom, čo bola takáto zbraň použitá pri sobotňajšej streľbe v nákupnom centre v americkom štáte Texas, pri ktorej zahynulo osem ľudí. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

07.05.2023 21:16
USA Texas centrum nákupné streľba Foto: ,
Vlajka Spojených štátov je spustená na pol žrde v Bielom dome vo Washingtone na pamiatku obetí streľby v nákupnom centre v americkom štáte Texas v nedeľu 7. mája 2023.
debata (13)

„Znovu žiadam Kongres, aby mi poslal zákon, ktorý zakazuje predaj útočných zbraní v zbrojných obchodoch. Zavedenie univerzálnych previerok, vyžadovanie bezpečného skladovania a koniec imunity pre výrobcov zbraní,“ uviedol Biden.

„Okamžite ho podpíšem. Nič viac nepotrebujeme na to, aby boli naše ulice bezpečnejšie,“ dodal šéf Bieleho domu, ktorý je zástancom prísnejších zákonov o držbe zbraní.

CORRECTION Mall Shooting Texas Čítajte viac Po streľbe blízko Dallasu je deväť ľudí mŕtvych

Podľa AFP by však rozdelený Kongres mohol takýto zákon prijať len ťažko, keďže veľká väčšina republikánov je proti takýmto obmedzeniam.

14-tisíc obetí

Biden zároveň v nedeľu nariadil stiahnutie amerických vlajok na pol žrde po tom, čo ozbrojenec zabil v nákupnom centre v Dallase osem ľudí vrátane detí. Uviedol tiež, že spolu s prvou dámou Jill Bidenovou sa modlia za obete a ich rodiny. Poďakoval tiež záchranným zložkám za rýchly zásah, ktorým pomohli zachrániť ďalšie životy.

Zároveň poukázal aj na vysoký počet masových strelieb, ku ktorým tento rok v Spojených štátoch už prišlo. Od začiatku roka ich bolo už takmer 200, pričom v dôsledku použitia strelnej zbrane zahynulo už vyše 14 000 ľudí. Biden tiež dodal, že ide o jednu z hlavných príčin úmrtí detí v USA.

texas Čítajte viac Tragédia za tragédiou. V americkom Texase vodič autom zabil sedem ľudí

Šéf Bieleho domu zároveň vyzval republikánov, aby sa k tomuto problému nestavali chrbtom.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #streľba #prezident Joe Biden