Nemci pre migráciu žiadajú hraničné kontroly, Fiala cestu nevidí

Nemecká polícia za prvé tri mesiace tohto roku eviduje 19 627 ľudí, ktorí sa do Nemecka dostali bez potrebného povolenia. Denník Bild píše, že je to skoro o 6 700 viac ako v minulom prvom štvrťroku. Policajné odbory kvôli tomu volajú po zavedení plošných kontrol na hraniciach.

08.05.2023 10:47 , aktualizované: 15:40
debata (5)

„Jediné, čo by v súčasnosti prinieslo skutočnú úľavu, by boli plošné kontroly na hraniciach s Poľskom, Českom, Rakúskom, Švajčiarskom a Francúzskom,“ povedal Bildu šéf spolkových odborov (DPolG) Heiko Teggatz. Kontroly by podľa neho mali trvať tak dlho, kým krajiny Európskej únie nezabezpečia dostatočnú bezpečnosť vonkajších hraníc dvadsaťsedmičky. „Kto necháva prechádzať ľudí bez toho, aby ich kontroloval, alebo ich odmieta prijímať späť, prispieva k zavedeniu kontrol na vnútorných hraniciach EÚ ak zrušeniu voľného pohybu v rámci EÚ,“ uviedol Teggatz.

migrácia Čítajte viac Do Talianska tento rok dorazilo už vyše 40-tisíc migrantov, štyrikrát viac ako vlani

Český premiér Petr Fiala v reakcii na nemecký návrh uviedol, že počty nelegálnych migrantov nie sú tak vysoké, aby bol dôvod na zavádzanie takýchto opatrení. „Nechcem komentovať nemeckú vnútropolitickú debatu, ale Česká republika v minulom roku čelila náporu nelegálnej migrácie. Reagovali sme na to príslušnými krokmi, vrátane kroku, z ktorého sme nemali radosť, ale bol vtedy nutný. A to bola kontrola na hraniciach so Slovenskom," povedal český premiér.

Veľký problém Európy

Situácia na tejto trase sa podľa neho odvtedy výrazne zlepšila. Dodal však, že nelegálna migrácia je naďalej pre Európu veľkým problémom. Cestu k riešeniu nevidí v opatreniach jednotlivých štátov alebo v zavádzaní kontrol na vnútorných hraniciach schengenského priestoru.

„Musíme upraviť návratovú politiku, zlepšiť kontroly, dohodnúť sa na úprave vízovej povinnosti v tretích krajinách, odkiaľ sa k nám dostávajú nelegálni migranti,“ vymenoval možné riešenia Fiala. „Určite nevidím cestu v tom, že budeme zavádzať kontroly na hraniciach,“ dodal.

Kvôli neoprávnenému príchodu migrantov z Česka a Poľska žiadajú o zavedenie stálych kontrol na hraniciach zemskí premiéri Saska a Bavorska. Agentúra DPA v nedeľu informovala, že kvôli tomu napísali list spolkovej ministerke vnútra Nancy Faeserovej pred stredajšou konferenciou o migrácii, ktorú organizuje kancelár Olaf Scholz.

Nemecko zaviedlo od jesene 2015 kontroly na hraniciach Bavorska s Rakúskom. Urobilo tak potom, čo sa desiatky tisíc utečencov a ďalších migrantov vydali z Grécka balkánskou cestou do západnej Európy. Pohraničníci kontrolujú ale len náhodne.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Česko #Nemecko #hraničné kontroly #Petr Fiala #nelegálna migrácia