Putin roky pred anexiou Krymu spochybňoval suverenitu Ukrajiny, USA a spojenci to ignorovali

Ruský prezident Vladimír Putin vyjadril pochybnosti nad dohodou o ukrajinskej územnej celistvosti už v roku 2011. Pri verejnej diskusii v New Yorku to uviedol bývalý americký prezident Bill Clinton. To dokazuje, že Spojené štáty a ich európski spojenci mali príležitosť lepšie sa pripraviť na inváziu v roku 2014, keď Rusko anektovalo Krymský polostrov a začalo bojovať na ukrajinskom Donbase, napísal denník The Guardian.

08.05.2023 21:10
putin, clinton Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin a vtedajší šéf Bieleho domu Bill Clinton na zábere zo septembra 2000 v New Yorku.
debata (90)

Clinton uviedol, že v roku 2011 hovoril s Putinom na ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose. Predmetom debaty bolo okrem iného takzvané budapeštianske memorandum z roku 1994, podľa ktorého sa Ukrajina, Bielorusko a Kazachstan vzdali jadrových zbraní výmenou za zachovanie územnej celistvosti v rámci svojich „existujúcich hraníc“. Dohodu o Ukrajine podpísal prezident Boris Jeľcin za Rusko, Clinton za Spojené štáty a vtedajší premiér John Major za Britániu.

„Putin mi v roku 2011, tri roky predtým, ako zabral Krym, povedal, že nesúhlasí s dohodou, ktorú som uzavrel s Borisom Jeľcinom,“ uviedol Clinton pri verejnej diskusii v židovskom kultúrnom a komunitnom centre v New Yorku. „Ja s tým nesúhlasím a nepodporujem to a nie som tým viazaný,“ povedal podľa Clintona Putin s odkazom na dohodu.

Boris Nemcov Čítajte viac Jeľcin oľutoval, že si vybral Putina

„Od toho dňa som vedel, že je to len otázka času,“ uviedol Clinton k invázii z roku 2014 a minuloročnému vpádu, keď Rusko na Ukrajinu masívne zaútočilo z troch smerov.

Majdan ako argument

Putin po anexii Krymu v roku 2014 tvrdil, že Moskva nie je viazaná budapeštianskym memorandom, pretože prozápadná revolúcia na kyjevskom námestí Majdan a zmena vlády v Kyjeve na začiatku toho istého roku znamenali, že sa Ukrajina stala iným štátom, píše The Guardian. „Vo vzťahu k tomuto štátu sme nepodpísali žiadne záväzné dokumenty,“ uviedol vtedy ruský prezident. Rozhovor s Clintonom ale naznačuje, že sa Putin rozhodol dohodu porušiť už niekoľko rokov pred Majdanom.

VIDEO: Na Putina je zatykač. Zadržali by ho na Slovensku?
Video

Ruský prezident navyše podľa Daniela Frieda, námestníka bývalej americkej ministerky zahraničných vecí Condoleezzy Riceovej, naznačoval už v roku 2008, že ukrajinskú územnú celistvosť neberie úplne vážne. Na zasadnutí Rady NATO-Rusko Putin vyhlásil, že pri prevode Krymu na Ukrajinskú sovietsku socialistickú republiku v roku 1954 „neboli dodržané všetky právne postupy“.

Počul si to isté, čo ja?

„Bol som pri tom, sedel som vedľa vtedajšieho poľského poradcu pre národnú bezpečnosť Mariusza Handzlika. Obaja sme ohromení vstali, pozreli sa na seba a povedali: ‚Počul si to isté čo ja?‘,“ uviedol diplomat.

Fried o tom následne upovedomil vtedajšiu šéfku americkej diplomacie. „Operácia na Kryme americkú vládu prekvapila, ale vzhľadom na varovanie nemala,“ povedal Fried.

Kovalev Čítajte viac Svedomie Ruska odišlo v spánku. Zomrel Sergej Kovaľov
90 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Bill Clinton #vojna na Ukrajine #Eusko