Západ chce Rusko zničiť, bojujeme o našu budúcnosť, povedal Putin na prehliadke

Budúcnosť Ruska a ruského ľudu závisí od vojakov, ktorí bojujú za Rusko na Ukrajine, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin a dodal, že sa za ne celá krajina modlí. V prejave, ktorý predniesol na tradičnej vojenskej prehliadke v Moskve na výročie víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne, vyzval na víťazstvo v terajšej vojne, ktorú ruské vojská vlani vo februári na jeho rozkaz rozpútali vpádom na Ukrajinu. Vinu za rozpútanie najhoršieho pozemného konfliktu v Európe od konca druhej svetovej vojny Putin opäť vkladal na Západ.

09.05.2023 08:18 , aktualizované: 12:30
Vladimir Putin Foto: ,
V popredí vpravo ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu na vojenskej prehliadke v rámci osláv 78. výročia víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne na Červenom námestí v Moskve 9. mája 2023
debata (618)

„Sme hrdí na účastníkov špeciálnej vojenskej operácie. Na všetkých, ktorí bojujú v prvej línii, ktorí pod paľbou zásobujú front, zachraňujú ranených. Nie je teraz nič dôležitejšie ako váš boj. Od vás teraz závisí bezpečnosť krajiny, od vás závisí budúcnosť našej štátnosti a ľudu. So cťou si plníte svoju povinnosť, bojujete za Rusko,“ zdôraznil ruský prezident.

Za „špeciálnu vojenskú operáciu“ Moskva označuje vojnu proti Ukrajine, ktorá dnes pokračuje 440. dňom. Ruský prezident vo svojom prejave ale použil aj slová o „ozajstnej vojne“.

Ruskí vojaci kráčajú smerom k Červenému...
Ruské protilietadlové raketové systémy S-400 sa...
+13Tank T-34 zo sovietskej éry sa takto presúval...

„Proti našej vlasti sa rozpútala skutočná vojna, ale postavili sme sa na odpor medzinárodnému terorizmu, ubránime aj obyvateľov (východoukrajin­ského) Donbasu, zabezpečíme našu bezpečnosť,“ ubezpečil Putin. Obvinil Západ, že sa snaží ovládať iné krajiny a zničiť systém medzinárodnej bezpečnosti a spravodlivosti – a v tom podľa Putina tkvie príčina katastrofy, ktorú prežíva ukrajinský ľud.

„Žiadni nepriatelia“, Moskva si však vedie zoznam

„Rusko nemá nepriateľské národy na západe ani na východe,“ vyhlásil tiež Putin napriek tomu, že Moskva si vedie zoznam „nepriateľských krajín“, na ktorom sú napríklad štáty Európskej únie, Veľká Británia, USA, Kanada, Japonsko, Južná Kórea a ďalší.

V utorok tiež tvrdil, že chce mierovú budúcnosť. „Ako väčšina ľudí na tejto planéte chceme vidieť budúcnosť mierovú, slobodnú a stabilnú. Sme presvedčení, že akákoľvek ideológia nadvlády je vzhľadom na svoju povahu odporná, zločinná a smrtiaca,“ skonštatoval napriek tomu, že ilegálne anektoval viacero ukrajinských oblastí a jeho sily bombardujú ukrajinské civilné ciele a infraštruktúru.

kremel shutterstock Čítajte viac Rusko má zoznam nepriateľských štátov, je tam aj Slovensko. Kto ďalší?

Vo svojom príhovore však Putin tvrdil, že Ukrajina sa stala „rukojemníkom“ režimu vedeného „západnými pánmi“. „Ukrajinský národ sa stal rukojemníkom štátneho prevratu, ktorý viedol k zločineckému režimu pod vedením západných pánov. Stal sa pešiakom ich krutých a sebeckých plánov,“ povedal ďalej ruský vodca, ktorý podobnú rétoriku použil už v minulosti v snahe ospravedlniť svoju nevyprovokovanú inváziu na Ukrajinu.

Západné elity podľa Putina „rovnako ako predtým hlásia svoju výlučnosť, rozoštvávajú ľudí a rozdeľujú spoločnosť, vyvolávajú krvavé konflikty a prevraty, sejú nenávisť, zlobu proti Rusku, agresívny nacionalizmus a ničia tie rodinné, tradičné hodnoty, ktoré robia človeka človekom“. A to všetko západné elity podľa Putina robia preto, aby aj v budúcnosti „diktovali, vnucovali národom svoju vôľu, svoje práva, pravidlá, čo je v podstate systém lúpenia, násilia a útlaku“.

„Zdá sa, že zabudli, k čomu viedli šialené ambície nacistov na ovládnutie sveta, zabudli, kto porazil toto príšerné, úplné zlo, kto sa postavil na obranu rodnej krajiny a nešetril životmi kvôli oslobodeniu národov Európy,“ povedal Putin.

Putin ocenil tiež prítomnosť lídrov ďalších postsovietskych krajín – prevažne stredoázijských – na prehliadke, ktorá je druhým rokom v tieni ruskej invázie na Ukrajinu. Putin prišiel z Kremľa na tribúnu na Červenom námestí v sprievode prezidentov Kazachstanu, Kirgizska, Tadžikistanu, Turkménska a Uzbekistanu Kasyma-Žomarta Tokajeva, Sadyra Žaparova, Imomaliho Rachmona, Serdara Berdymuhamedova, Šavkata Mirzijojeva a tiež arménskeho premiéra Nikola Pašinjana a bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka.

Naď: Otázkou je, či si Rusi môžu dovoliť existenciu Putina

Video

Ruský minister obrany Sergej Šojgu podľa agentúry TASS uviedol, že na prehliadke sa zúčastňuje viac ako 10-tisíc vojakov a viac ako 120 kusov vojenskej techniky.

Staré myšlienky, nič nové

„Putin na prehliadke predniesol prejav, v ktorom nezaznela ani jediná nová myšlienka – a všetky staré zneli rovnako ako predtým,“ napísal v komentári server Meduza, ktorý pôsobí v lotyšskom exile. Aj podľa komentára britskej stanice BBC bola hlavná myšlienka Putinovho prejavu „úplne predvídateľná“ – a síce išlo o paralelu medzi niekdajším sovietskym bojom proti nacizmu a terajším bojom Ruska na Ukrajine. Vcelku sa Putinov tohtoročný prejav nelíšil od minuloročného, kedy obvinil Západ a Severoatlantickú alianciu z toho, že urobili konflikt na Ukrajine nevyhnutným.

VIDEO: Na Putina je zatykač. Zadržali by ho na Slovensku?
Video

Ruská štátna televízia Rossija 24 tohtoročnú prehliadku charakterizovala ako súčasť ruského odporu proti údajným snahám o prehodnotenie výsledkov druhej svetovej vojny, čoho známkou je podľa moderátorky tiež „boj s neonacizmom“ na Ukrajine. Prehliadky sa podľa televízie zúčastnilo aj 530 účastníkov „špeciálnej vojenskej operácie“, ako Moskva nazýva vojnu proti Ukrajine

Prehliadka sa konala za prísnych bezpečnostných opatrení, ktoré boli prijaté tiež v nadväznosti na dronové útoky na Kremeľ z minulého týždňa, z ktorých ruskí predstavitelia obvinili Ukrajinu a označili ich za pokus Kyjeva zabiť Putina. Ukrajina to odmietla. Škody po nedávnych útokoch pripisovaných Ukrajine v poslednom čase utrpeli tiež viaceré ďalšie objekty kritickej infraštruktúry v Rusku.

VIDEO: Pozrite sa na nebo. Ukrajinské stíhačky zasahujú ruských okupantov
Video

Žiadne lietadlá

Letecká časť prehliadky bola zrušená, uviedol TASS s tým, že zrušenie tejto tradičnej časti prehliadky nebolo oficiálne oznámené, ale už generálnych skúšok v apríli a v máji sa lietadlá a vrtuľníky nezúčastnili. Letecká prehliadka sa nekonala ani vlani, ale to úrady vysvetlili údajne nepriaznivým počasím. Pozorovatelia za dôvod skôr pokladali nasadenie letectva na Ukrajine. Dnes bolo v Moskve počas prehliadky slnečno.

V najmenej šiestich ruských oblastiach boli tohtoročné oslavy úplne zrušené pre obavy, že by sa mohli stať terčom ukrajinských útokov. Zrušená bola tento rok tiež tradičná súčasť osláv Dňa víťazstva, pochod Nesmrteľného pluku. Pri ňom ľudia nesú portréty svojich príbuzných, veteránov z druhej svetovej vojny.

Má Putin dvojníkov? Posúďte sami

Ukrajinská tajná služba tvrdí, že šéf Kremľa Vladimir Putin má minimálne troch dvojníkov. Pozrite si ruského prezidenta na fotografiách. Nájdete nejaké rozdiely?

Fotogaléria
Vladimir Putin na snímke z roku 2004 s...
Putin s vtedajším americkým prezidentom...
+7Putin s opernou divou Annou Netrebko v roku 2008.

Oslavy výročia porážky nacizmu prichádzajú v čase pokračujúcich ruských strát vo vojne na Ukrajine, ktorá trvá už 15. mesiac, a tiež pred očakávanou ukrajinskou protiofenzívou, ktorej cieľom má byť oslobodenie Ruskom okupovaných častí Ukrajiny.

Deň víťazstva je kľúčovým výročím pre prezidenta Putina, ktorý často pripomína bojového ducha a obete, ktoré pomohli Sovietskemu zväzu poraziť nacistické Nemecko v druhej svetovej vojne. Snaží sa tým v Rusoch podnietiť pocit vlastenectva, a to najmä po tom, ako vlani vo februári začal inváziu do susednej krajiny pod zámienkou jej „denacifikácie“, akokoľvek na čele Ukrajiny je prezident židovského pôvodu a krajná pravica podľa výsledkov volieb zohrávala v ukrajinskej politike len okrajovú úlohu.

Rusko oslavuje víťazstvo v druhej svetovej vojne o deň neskôr ako väčšina krajín Európy, pretože v čase, keď nacistické Nemecko 8. mája podpísalo kapituláciu, bolo v Moskve vzhľadom na časový posun už po polnoci, teda 9. mája.

618 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #ruská armáda #vojenská prehliadka #vojna na Ukrajine #Deň víťazstva