Lukašenka donútili letieť do Moskvy napriek chorobe. Lekára teraz čaká ťažká úloha, mieni politológ

Bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka zrejme prinútili priletieť do Moskvy na prehliadku na Červenom námestí, hoci zjavne nie je zdravý, napísal opozičný server Naša Niva. Na sociálnych sieťach sa objavilo neoverené tvrdenie, že Lukašenko pre svoj zdravotný stav už z Moskvy odletel, pričom na letisko ho sprevádzala sanitka. Neskôr sa bieloruský autoritársky líder v Minsku zúčastnil na oslavách víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Napriek tradícii však tento rok nepredniesol prejav, všimol si portál Meduza.

09.05.2023 17:25 , aktualizované: 21:55
lukašenko Foto:
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko sleduje vojenskú prehliadku Dňa víťazstva pri príležitosti 78. výročia ukončenia druhej svetovej vojny na Červenom námestí v Moskve v Rusku, utorok 9. mája 2023.
debata (68)

V asi štvorminútovej pasáži živého prenosu odvysielaného bieloruskou štátnou agentúrou Belta je vidieť Lukašenko, ako vystupuje z auta, kráča s nepreniknuteľným výrazom za dvojicou vojakov nesúcich rozmerný veniec k pomníku hrdinov druhej svetovej vojny a neskôr ho sám urovnáva a klania sa.

Bieloruský opozičný server Naša Niva predtým uviedol, že Lukašenko zrejme nemal na výber a musel letieť aj do Moskvy. Tam síce zasadol v spoločnosti ruského hostiteľa Vladimira Putina a ďalších lídrov na tribúnu, ale jeho „skormútený výraz“ a skutočnosť, že po prehliadke nešiel s Putinom a ďalšími predstaviteľmi ku hrobu neznámeho vojaka v Alexandrovskom sade pri Kremli, viedol portál k záveru, že bieloruský vodca „bol donútený letieť do Moskvy, hoci nie je zdravý“.

Bieloruský politológ Dmitrij Bolkunec v aplikácii Telegram napísal, že Lukašenkovho lekára teraz čaká ťažká úloha „priviesť vodcu opäť k rozumu, premazať ho, zraziť mu hladinu cukru, odstrániť zreteľný tras hlavy a dopraviť telo na minské námestie“, kde sa konala bieloruská prehliadka.

Okrem Lukašenka sprevádzali Putina na tribúnu na Červenom námestí aj prezidenti Kazachstanu, Kirgizska, Tadžikistanu, Turkménska a Uzbekistanu Kasym-Žomart Tokajev, Sadyr Žaparov, Imomali Rachmon, Serdar Berdymuhamedov, Šavkat Mirzijojev a tiež arménsky premiér Nikol Pašinjan.

Ruskí vojaci kráčajú smerom k Červenému...
Ruské protilietadlové raketové systémy S-400 sa...
+13Tank T-34 zo sovietskej éry sa takto presúval...

Naša Niva si všimla, že len tadžikistanský prezident Rachmon prišiel na moskovskú prehliadku so svätojurskou stužkou, považovanou za symbol ruského vlastenectva a militarizmu. Prezidenti Uzbekistanu a Kirgizska dali prednosť kvetom v národných farbách a Lukašenko kvetu jablone, z ktorého urobil symbol 9. mája a Bieloruska. Prezidenti Kazachstanu a Turkménska a arménsky premiér sa zaobišli bez symbolov, dodala Naša Niva.

Vladimir Putin Čítajte viac Západ chce Rusko zničiť, bojujeme o našu budúcnosť, povedal Putin na prehliadke

Putin ocenil prítomnosť lídrov ďalších postsovietskych krajín v Moskve na vojenskej prehliadke. Túto prítomnosť štátna televízia interpretovala ako dôkaz, že Rusko nie je v medzinárodnej izolácii, ako o to usiluje Západ v dôsledku pokračujúcej agresie ruských vojsk na Ukrajine.

VIDEO: Rusi priniesli skazu. Čo zostalo z Bachmutu?
Video

Minsk je pokladaný za najbližšieho spojenca Moskvy. Do vojny Ruska proti Ukrajine sa Bielorusko síce priamo nezapojilo, ale poskytlo Rusku na inváziu do susednej krajiny svoje územie a letisko.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Alexandr Lukašenko #vojna na Ukrajine