Slovensko dostalo zelenú od Pentagonu. Môže kúpiť americké ľahké obrnené vozidlá

Slovensko bude môcť v Spojených štátoch nakúpiť ľahké obrnené vozidlá (JLTV) v hodnote asi 250 miliónov dolárov. Tento obchod schválilo americké ministerstvo zahraničia, napísala agentúra Reuters.

09.05.2023 22:29
GTV JLTV, obrnené vozidlo Foto:
debata (48)

Pentagon uviedol, že slovenská vláda chce nakúpiť 192 obrnencov vyrábaných spoločnosťou Oshkosh a ďalšiu vojenskú techniku a zbrane, ako sú automatické granátomety alebo guľomety M2A1. Podľa amerického ministerstva obrany sa nadobudnutím novej techniky zlepší schopnosť Slovenska reagovať na súčasné a budúce hrozby a vďaka obstaraniu vozidiel JLTV sa zvýši mobilita slovenských pozemných síl. Slovenská armáda tiež bude môcť vyradiť vozidlá zo sovietskej éry.

naď, rana Čítajte viac USA pošlú 200 miliónov na modernizáciu armády. Naď: Zomkli sme sa na pozadí ohavných okolností

Americké ministerstvo zahraničných vecí tiež schválilo predaj zameriavacích modulov pre vojenské lietadlá pre poľskú armádu v hodnote asi 124,7 milióna dolárov. Ich výrobcom je spoločnosť Lockheed Martin.

VIDEO: Bez delostrelectva sa vojna nedá vyhrať. Poučilo sa aj NATO
Video
Ruská vojna proti Ukrajine ukázala, akú dôležitú úlohu hrá aj v moderných konfliktoch delostrelectvo. Mnohonárodná bojová skupina NATO v Litve nedávno uskutočnila nácviky ostrej streľby, aby otestovala svoju pripravenosť využívať delostrelecký systém Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) nemeckej armády. PzH 2000 je 155 mm samohybné delostrelecké delo schopné vystreliť niekoľko rán za minútu.
48 debata chyba
Viac na túto tému: #obrnené vozidlá