Návrat k Stalinovi? Diplomati obvinili Rusko, že používa hlad ako zbraň

Veľvyslankyňa USA na Ukrajine Bridget A. Brinková obvinila v utorok Rusko, že "znova blokuje lode, aby nemohli v ukrajinských prístavoch naložiť obilniny, ktoré majú nasýtiť po celom svete ľudí, čo to potrebujú". Správu priniesla americká televízia CNN, ktorá citovala Brinkovej príspevok na Twitteri.

10.05.2023 08:15 , aktualizované: 08:25
Ukrajina obilie Rusko Foto: ,
Na archívnej snímke z 29. júla 2022 nákladná loď Navi-Star naložená obilím čaká na vyplávanie z ukrajinského prístavu Odesa
debata (18)

V tvíte veľvyslankyňa dodala: „Tak ako povedal minister Blinken, svet by nemal každých pár týždňov Moskve pripomínať, aby prestala používať hlad ako zbraň vo svojej vojne proti Ukrajine.“

Predstaviteľka USA poukázala na podobné vyjadrenie na túto tému, ktoré v utorok predtým zverejnil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

rusko, vojna, ukrajina, summit Čítajte viac Na výročie stalinského hladomoru Ukrajina spustila program na vývoz obilia do chudobných krajín Afriky a Ázie

Hovorca generálneho tajomníka OSN Farhan Haq informoval, že v utorok boli vykonané dve inšpekcie lodí.

Tieto utorkové správy prišli deň po tom, čo OSN uviedla, že v rámci obilninovej dohody neprebehli dva dni žiadne inšpekcie lodí. Ukrajina tiež v pondelok obvinila Rusko, že nevykonávaním inšpekcií lodí vlastne zastavilo obilninovú dohodu.

VIDEO: Sprostredkovateľ mieru na Ukrajine? Chopil by sa Kubiš tejto funkcie?

Video

Čiernomorská obilninová iniciatíva je dohoda medzi Ukrajinou a Ruskom, sprostredkovaná OSN a Tureckom. Uzavretá bola v júli 2022 a má zaručiť bezpečnú plavbu lodí vezúcich obilniny a olejnaté semená – tie patria k najdôležitejšiemu vývoznému tovaru Ukrajiny.

Rozhovory o predĺžení tejto iniciatívy prebiehajú. Čiernomorská obilninová dohoda bola naposledy predĺžená 18. marca na 60 dní a vypršať má 18. mája, pripomína CNN.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine