Američania chystajú armádu z teroristov, tvrdí Lavrov

Spojené štáty začali vytvárať "armádu slobodnej Sýrie", ktorá zahŕňa aj teroristov, aby ju použili proti legitímnemu režimu v Damasku, vyhlásil dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na úvod stretnutia so svojimi náprotivkami z Iránu, Sýrie a Turecka v Moskve.

10.05.2023 12:14
lavrov Foto:
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov hovorí pre médiá počas stretnutia ministrov zahraničných vecí Šanghajskej organizácie pre spoluprácu v indickom turistickom stredisku Goa, piatok 5. mája 2023.
debata (15)

Rusko je najbližším spojencom režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada a ruský vojenský zásah v Sýrii z roku 2015 viedol k zvratu v sýrskej občianskej vojne.

„USA sa už neuspokojujú s podporou samozvaných kurdských oblastí a s pumpovaním zbraní do nezákonných ozbrojených zoskupení, ktoré vytvorili. Američania podľa našich údajov pristúpili pri sýrskej Rakke k vytvoreniu tzv. armády slobodnej Sýrie s účasťou zástupcov miestnych arabských kmeňov, bojovníkov Islamského štátu a ďalších. „Cieľ je jasný: použiť týchto bojovníkov proti legitímnym úradom v Sýrii a k destabilizácii situácie v krajine,“ povedal Lavrov podľa agentúry TASS. Dôkazy pre svoje tvrdenie minister nepredložil.

VIDEO: Rusi priniesli skazu. Čo zostalo z Bachmutu?
Video

V Moskve sa dnes po prvýkrát od vypuknutia vojny v Sýrii oficiálne stretávajú ministri zahraničia Turecka a Sýria Mevlüt Çavuşoglu a Fajsal Mikdád. Na rokovanie bol pozvaný aj iránsky minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján.

Z ďalších bodov na programe rokovaní o urovnaní sýrskeho konfliktu Lavrov zdôraznil význam obnovenia dopravných spojení a obchodnej a hospodárskej spolupráce medzi Sýriou a Tureckom, prerušených po vypuknutí občianskej vojny v Sýrii v roku 2011. Kvôli vojne Turecko zaplavila vlna sýrskych utečencov a nasledovalo.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #Sergej Lavrov #Bašár al-Asad