Biľag na tovare má hlásať: Vyrobené nepriateľom Ruska

"Pre nás, pre Rusko nie sú žiadne nepriateľské národy ani na Západe, ani na Východe," tvrdil v slávnostnom prejave ku Dňu víťazstva šéf Kremľa. V dolnej komore ruského parlamentu napriek tomu chystajú zákon, ktorý zaviaže predajcov, aby tovary z "nepriateľských krajín" zreteľne ociachovali týmto potupným znamením.

11.05.2023 06:00
moskva Foto:
Obchodný dom GUM v centre Moskve bol ešte pred dvoma rokmi plný butikov luxusných západných značiek. V dôsledku Putinovej agresie proti Ukrajine sa už viaceré z Ruska stiahli.
debata (22)
Vladimir Putin zrejme 9. mája počas vojenskej prehliadky na Červenom námestí, na ktorej oproti vlaňajšku chýbali tanky, pozabudol na to, že ruská vláda si na základe jeho prezidentského dekrétu dôsledne vedie zoznam „nepriateľských krajín“. VIDEO: Historický tank na Červenom námestí v Moskve počas Dňa víťazstva
Video
Jediný tank, veterán druhej svetovej vojny T-34, sa 9. mája 2023 objavil na moskovskom Červenom námestí.

Po poslednej aktualizácii na čiernej listine figuruje 49 „nepriateľských krajín“, vrátane všetkých členských štátov EÚ, Veľkej Británie, USA, Kanady, Austrálie, Japonska, či Južne Kórey.

Ruskí vojaci kráčajú smerom k Červenému...
Ruské protilietadlové raketové systémy S-400 sa...
+13Tank T-34 zo sovietskej éry sa takto presúval...

Návrh označovať tovar z „nepriateľských“ krajín nápisom „vyrobené nepriateľom Ruska“ predložil podpredseda výboru Štátnej dumy pre obranu Alexej Žuravliov.

„Veľa západných spoločností, ktoré formálne oznámili, že opúšťajú Rusko, sa v tej či onej forme stále pokúšajú predávať svoje produkty tu. Som si istý, že takýto tovar by mal byť označený ako ,vyrobené nepriateľom Ruska' a to veľkým písmom a na najvýznamnejšom mieste,“ napísal Žuravliov vo svojom telegramovom kanáli.

Podľa poslanca musí zákazník vidieť, že kúpou takéhoto produktu „financuje nepriateľa“. Straty západných spoločností z toho „môžu dosiahnuť milióny dolárov“, dodal Žuravliov bez toho, aby spresnil, na základe akých údajov k takému odhadu dospel.

Od februára minulého roku, keď Putin spustil plnoformátovú vojnu proti Ukrajine, len 20 percent podnikov z „nepriateľských“ krajín úplne opustilo Rusko, zrátal portál Važnye istorii.media/sto­ries/2023/04/2­6/put-mcdonalds-s-nachala-voini-iz-rossii-ushlo-vsego-20-nedruzhestvennikh-kompanii/] na základe zmeny počtu firiem v ruskom registri právnických osôb od februára 2022 do apríla 2023. Podľa odhadov portálu sa ich počet znížil o 2,5 tisíca.

VIDEO: Putin za volantom mercedesu
Video
Ruský prezident Putin v decembri kontroloval obnovu výbuchom poškodeného Krymského mostu za volantom mercedesu. Automobilový koncern Mercedes-Benz patrí k pätine západných firiem, ktoré už opustili ruský trh. Video zverejnil Kremeľ.

Napriek veľkým investíciám mnoho automobilových koncernov Rusko úplne opustilo: Mercedes-Benz, Renault, Nissan, Mazda. Važnye istorii k nim zaradili aj sieť čerpacích staníc Shell, tabakový holding Tobacco Group, sieť rýchleho občerstvenia McDonald's a ďalšie.

Malý podiel spoločností, ktoré odišli, súvisí s obmedzeniami, ktoré ruské úrady uvalili na zahraničné podniky zamýšľajúce predať svoje podnikanie v krajine. Zahraničné spoločnosti tak môžu predávať svoj ruský biznis len so zľavou minimálne 50 percent z ceny stanovenej nezávislou arbitážou. Okrem toho musí spoločnosť zaplatiť 5 až 10 percent trhovej hodnoty aktív, a to v závislosti od výšky transakcie.

Čo bolo, keď neboli hamburgery? Čítajte viac Ruská náhrada McDonaldu má problém. Chýba dôležitá surovina

Ak by aj firma s takýmito podmienkami súhlasila, vládna komisia nemusí obchod povoliť. Okrem toho musia zahraničné podniky získať súhlas amerických a európskych regulátorov.

Asi 2000 spoločností je na čakacej listine pre odchod z ruského trhu, napísal Financial Times koncom marca s odvolaním sa na zdroj blízky vládnej komisii. Komisia sa podľa portálu Moscow Times stretáva trikrát mesačne a na každom zasadnutí posudzuje najviac sedem žiadostí. „Pri tomto tempe bude posudzovanie iba podaných žiadostí trvať približne osem rokov,“ poznamenal portál.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Vladimir Putin #nepriateľ #vojna na Ukrajine