Vo Vatikáne sa zišli dvaja pápeži. Prišiel aj Spiderman

Na vatikánskom Svätopeterskom námestí dnes vystúpili dvaja pápeži - katolícky pápež František a pápež Tavadros II. z egyptskej koptskej pravoslávnej cirkvi. Informovala o tom agentúra Reuters.

10.05.2023 14:42
pápeži Foto: ,
Pápež František a Tavadros II. doručujú spoločné požehnanie počas týždennej generálnej audiencie na Námestí sv. Petra vo Vatikáne, v stredu 10. mája 2023.
debata

Do čierneho habitu odetý Tavadros bol čestným hosťom Františkovej generálnej audiencie na daždivom Svätopeterskom námestí. Obaja sedeli blízko seba a na záver predniesli spoločné požehnanie.

Sedemdesiatročný Tavadros je vo Vatikáne pri príležitosti 50. výročia prvého stretnutia rímskeho a koptského pápeža, ktoré sa uskutočnilo v roku 1973 medzi ich predchodcami Šenudom III. a Pavlom VI.

zväčšiť Pápež František zdraví Mattiu Villarditu,... Foto: SITA/AP, Alessandra Tarantino
pápež spiderman Pápež František zdraví Mattiu Villarditu, dobrovoľníka v detských nemocniciach v kostýme Spidermana, počas svojej týždennej generálnej audiencie na Námestí svätého Petra vo Vatikáne, v stredu 10. mája 2023.

František vo svojom pozdrave Tavadrosovi spomenul na 20 egyptských koptov, ktorí boli v roku 2015 unesení a sťatí teroristami z Islamského štátu na pláži v Líbyi. Islamisti vtedy zverejnili video z hromadnej vraždy, na ktorom sa muži pred smrťou modlili k Ježišovi Kristovi. „Mučeníci koptskej cirkvi sú aj naši,“ povedal 86-ročný František.

Koptská pravoslávna cirkev patrí do skupiny starobylých východných cirkví, kvôli vieroučnej roztržke s Konštantínopolom sa osamostatnila v 5. storočí. Jej prívrženci tvoria asi desatinu inak prevažne moslimskej populácie Egypta. Opakovane sa stávajú terčom útokov islamských radikálov, ktorí ich považujú za kacírov.

Tavadros sa má vo štvrtok stretnúť s Františkom aj súkromne. Navštívi aj vatikánske oddelenie, ktoré podporuje jednotu kresťanov.

Egypt, vojak Čítajte viac 36 útočníkov na kostoly v Egypte dostalo hrdelné tresty
debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #koptská cirkev