Dva tanky a aj to z čias druhej svetovej. Prehliadky v Moskve i Petrohrade odhalili slabiny ruskej armády

Utorňajšia vojenská prehliadka na Deň víťazstva nad nacistickým Nemeckom v Moskve i Petrohrade odhalila podľa hodnotenia britských tajných služieb slabé stránky ruskej armády. Uviedla to v stredu agentúra DPA.

10.05.2023 15:58
tank Foto: ,
Tank T-34 ruskej armády z čias druhej svetovej vojny počas vojenskej prehliadky na Deň víťazstva na palácovom námestí v Petrohrade v Rusku, utorok 9. mája 2023.
debata (92)

Z 8 000 prísluš­níkov armády, ktorí sa na prehliadke zúčastnili, bola väčšina z pomocných jednotiek a polovojenských zoskupení, ako aj z radov kadetov. Jedinými príslušníkmi ozbrojených síl schopnými nasadenia boli kontingenty železničnej a vojenskej polície.

VIDEO: Historický tank na Červenom námestí v Moskve počas Dňa víťazstva.

Video
Ruskí vojaci kráčajú smerom k Červenému...
Ruské protilietadlové raketové systémy S-400 sa...
+13Tank T-34 zo sovietskej éry sa takto presúval...

Skutočnosť, že Rusko prakticky úplne upustilo od prehliadky tankov, mala však podľa Britov iný dôvod. Na prehliadke v Moskve i Petrohrade sa totiž zúčastnil iba jediný tank typu T-34, oba pochádzajúce ešte z čias druhej svetovej vojny.

„Napriek ťažkým stratám na Ukrajine mohlo Rusko predviesť viac obrnených vozidiel,“ konštatujú britské tajné služby. Od toho sa však upustilo zrejme preto, aby sa ruské úrady vyhli výčitkám na domácej scéne, že uprednostňujú prehliadky pred nasadením v boji.

zväčšiť Legendárny sovietsky tank T-34 vedie kolónu... Foto: SITA/AP, Pelagiya Tikhonova
t-34 Legendárny sovietsky tank T-34 vedie kolónu ruských obrnených vozidiel na Červenom námestí počas vojenskej prehliadky ku Dňu víťazstva v ruskej Moskve v utorok 9. mája 2023.
92 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Deň víťazstva nad fašizmom #ruská armáda #vojenská prehliadka #vojna na Ukrajine