Nemecko chce zaviesť kontroly na všetkých svojich hraniciach

Nemecko chce podľa migračnej situácie zavádzať pohraničné kontroly po vzore tých s Rakúskom aj na svojich ďalších hraniciach, rovnako chce v pohraničí zintenzívniť takzvané skryté náhodné kontroly a pátrania. Po rokovaní s nemeckými spolkovými krajinami to vyhlásil kancelár Olaf Scholz.

10.05.2023 22:17 , aktualizované: 23:00
debata (3)

„Dobre strážiť naše vnútorné hranice je pre nás dôležité. Možnosť stráženia našich hraníc s Rakúskom sme predĺžili. A vzhľadom na aktuálnu situáciu budeme robiť podobné kroky aj v prípade ďalších štátov, prípadne zintenzívnime skryté kontroly, ktoré na nemeckých hraniciach beztak organizujeme,“ povedal Scholz.

Krajinskí ministri vnútra Brandenburska a Saska požadujú od spolkovej ministerky vnútra Nancy Faeserovej dočasné obnovenie kontrol na hraniciach s Českom a Poľskom. Ochranu hraníc s týmito štátmi záverečný dokument priamo nezmieňuje, obnovenie kontrol po vzore z nemecko-rakúskej hranice však umožňuje.

VIDEO: České drony a migranti na česko-slovenskej hranici
Video

„V závislosti od situácie bude spolková vláda po konzultácii s dotknutými krajinami Spolkovej republiky Nemecko zavádzať existujúcu koncepciu režimu na hraniciach s Rakúskom tiež na ďalších nemeckých hraniciach,“ uvádza záverečný dokument. Nemecko na hraniciach s Rakúskom v roku 2015 dočasne obnovilo stacionárne kontroly, ktoré odvtedy pravidelne predlžuje. Tieto kontroly nie sú plošné, ale náhodné, najčastejšie sú na kľúčových ťahoch.

migranti, Brodské , Kúty, hranica, Čítajte viac Primátor Malaciek tvrdí, že ministerstvo vnútra chce v meste kemp pre nelegálnych migrantov

Podľa aktuálnej štatistiky spolkovej polície prišlo v prvom štvrťroku do Nemecka najmenej 19 627 migrantov bez potrebných dokladov. V medziročnom porovnaní je to zhruba o tretinu viac. V prvom štvrťroku minulého roka zachytila nemecká polícia 12 958 migrantov bez dokladov.

Niektorí migranti prichádzajú do Nemecka cez Poľsko a Česko, aby sa vyhli kontrolám na nemecko-rakúskej hranici. Po vzore na nemecko-rakúskych hraniciach by niektoré krajiny chceli obnoviť kontroly aj na hraniciach s Českom, Poľskom a Švajčiarskom, čo záverečný dokument po rokovaní Scholza s regiónmi umožňuje. O kontroly v prípade Česka a Poľska požiadali Faeserovú jej krajinskí kolegovia z Brandenburska a Saska, naopak Bavorsko o stráženie hraníc s Českom nemá záujem.

bavorská pohraničná polícia, nemecko, polícia, diaľnica, cesta, policajt Čítajte viac Nemci pre migráciu žiadajú hraničné kontroly, Fiala cestu nevidí

„Česká republika urobila veľa, aby cez nás neviedli migračné trasy,“ povedal český premiér Petr Fiala na utorkovom stretnutí s bavorským premiérom Markusom Söderom v Regensburgu. Poznamenal, že aktuálne čísla ukazujú, že české opatrenia fungujú, keďže týždenné počty migrantov sú v poslednom čase pohybujú v desiatkach.

Za prvý štvrťrok tohto roka zaistili policajti podľa správy zverejnenej na stránkach ministerstva vnútra 2 658 utečencov, ktorí boli v Česku nelegálne. Oproti rovnakému obdobiu z vlaňajška ich počet stúpol o 35 percent. Pri migrácii cez vonkajšiu schengenskú hranicu zadržala polícia 108 ľudí, ostatných vo vnútrozemí a na medzinárodných letiskách.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #migranti