Peskov: Rusko postupuje na Ukrajine pomaly, lebo tam nevedie vojnu

Rusko postupuje na Ukrajine pomaly, pretože tam nevedie vojnu, ale špeciálnu vojenskú operáciu, vyhlásil podľa agentúry TASS v rozhovore s bosnianskou stanicou ATV hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

10.05.2023 23:24
Dmitrij Peskov Foto: ,
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
debata (156)

Kremeľský hovorca tiež tvrdil, že Rusko sa snaží o ochranu miest a ľudských životov. Z Ukrajiny však od začiatku ruskej invázie denne prichádzajú správy o ľuďoch, ktorí zahynuli alebo utrpeli zranenia pri ruských útokoch, ako aj o škodách napáchaných v mestách.

VIDEO: Rusi priniesli skazu. Čo zostalo z Bachmutu?
Video
Pred vlaňajšou ruskou inváziou žilo v ukrajinskom Bachmute viac ako 70-tisíc ľudí. Dnes sú z mesta dymiace trosky. Video: 112. brigáda teritoriálnej obrany

„Poviete si, prečo Rusi konajú tak pomaly? Pretože Rusi nevedú vojnu,“ vyhlásil Peskov. „Viesť vojnu, to je úplne niečo iné, to je úplné zničenie miest. Toto nerobíme. Snažíme sa chrániť infraštruktúru a snažíme sa chrániť ľudské životy,“ povedal tiež.

Na snímke zničené domy po ostreľovaní v...
Na snímke ukrajinský vojak počas vyvesenia...
+13Na snímke ukrajinská vlajka veje na obnovenom...

Dlhé trvanie takzvanej špeciálnej vojenskej operácie v rozhovore vysvetľoval tiež tým, že sa do konfliktu „zamiešal“ Západ. Uviedol, že Severoatlantická aliancia (NATO) je prakticky účastníkom vojny na strane Ukrajiny. NATO podporuje Kyjev dodávkami zbraní a výcvikom ukrajinských vojakov. Západ sa tiež snaží o ekonomickú izoláciu Ruska.

Putin Čítajte viac Je Putin pre Ukrajincov legitímnym terčom? Experti v tom majú jasno

Peskov v rozhovore tiež uviedol, že počas špeciálnej vojenskej operácie sa Rusku už podarilo dosiahnuť „určité ciele“. Moskve sa podľa neho napríklad podarilo zabezpečiť bezpečnosť obyvateľov Donbasu na východe Ukrajiny, o ktorý už od roku 2014 zvádzali ukrajinské sily boje s proruskými separatistami, ktoré Rusko podporovalo dodávkami zbraní.

VIDEO: Rusko ako fiktívny nepriateľ. Francúzi ukončili manévre Orion 23

Video
Francúzsko práve ukončilo najväčšie vojenské cvičenie za posledné desaťročia. Na štvrtej fáza cvičenia Orion 23 sa zúčastnilo 12-tisíc vojakov so spojeneckých krajín NATO vrátane Belgicka, Francúzska, Nemecka, Grécka, Španielska, Británie a USA. Cvičenie sa začalo pripravovať už v roku 2020, ale ruská invázia na Ukrajinu naň mala vplyv. Scenár manévrov tvoril konflikt medzi fiktívnymi krajinami. Arnland mal problémy so susedným štátom Mercure, ktorý využíval miestne milície a zároveň vytvoril vojenskú hrozbu na hraniciach. Video: NATO

Sám Peskov však uznal, že tento cieľ sa podarilo zatiaľ vyplniť „čiastočne“. Na ukrajinskom Donbase, ktorým prechádza frontová línia, sa aktuálne zvádzajú najťažšie boje a niektoré mestá boli prakticky zrovnané so zemou.

ukrajina vojak vojaci zajatci Čítajte viac Zastavovali autá, lúpili, mučili, vraždili. Spomína partizán na príchod ruských kozákov na Donbas
156 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine