440. deň: Ukrajinci pri Bachmute prerazili ruské pozície, panikária vojnoví blogeri. Kremeľ to poprel

Ruskí internetoví komentátori píšu, že ukrajinským silám sa podarilo preraziť pri Bachmute a Soledare v Doneckej oblasti ruské obranné pozície, upozornil ruský investigatívny web Važnyje istorii. Ruské ministerstvo obrany tieto správy poprelo a uistilo, že situáciu má pod kontrolou. Ukrajinské sily v posledných dňoch podnikli pri Bachmute niekoľko úspešných protiútokov a o niečo málo postúpili. Šéf žoldnierov Jevgenij Prigožin neskôr oznámil, že z pohľadu Moskvy sa situácia na krídlach frontu pri Bachmute vyvíja podľa "najhoršieho možného scenára", za čo kritizoval ruskú armádu.

11.05.2023 08:55 , aktualizované: 23:20
Ukrajina, Rusko, Bachmut Foto: ,
Ukrajinský vojak kráča v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.
debata (282)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 440. deň
  • Ruské útoky za uplynulý deň zabili šesť civilistov
  • Británia dodala Ukrajine rakety s doletom 250 km
  • Zelenskyj opäť žiada o stíhačky: Na ofenzívu potrebujeme viac času
  • USA previedli milióny prvého ruského oligarchu na obnovu Ukrajiny
  • Rusi posledný mesiac naverbovali do armády 10-tisíc väzňov
  • Kyjev: Straty ruských okupantov stúpli na 196 920 vojakov

VIDEO: Rusko ako fiktívny nepriateľ. Francúzi ukončili manévre Orion 23

Video
Mariupoľ po takmer roku pod ruskou okupáciou

Čoskoro uplynie rok od toho, ako ruská armáda dobyla ukrajinské mesto Mariupoľ. Minister obrany Sergej Šojgu 20. mája 2022 podal hlásenie prezidentovi Vladimírovi Putinovi o "úplnom oslobodení oceliarní Azovstaľ a mesta Mariupolu". Stalo sa tak potom, čo sa posledný obrancovia vzdali.

Fotogaléria
Poškodené budovy v štvrti Livoberžnyj v...
Porovnanie západnej strany Starokrymského...
+4Porovnanie zničeného divadla v Mariupole na...

23:20 Ruské ministerstvo obrany poprelo správy, že ukrajinské jednotky na viacerých miestach prelomili frontovú líniu, a uistilo, že situáciu má pod kontrolou. O možnom začatí dlho očakávanej ukrajinskej protiofenzívy informovali ruskí vojnoví spravodajcovia a blogeri.

„Vyhlásenia šírené po sociálnych sieťach o ‚prelomení obrany‘ na rôznych miestach frontu nezodpovedajú skutočnosti,“ uviedlo ministerstvo podľa štátnej agentúry TASS. Uistilo, že celkovú situáciu v oblasti „špeciálnej vojenskej operácie“, ako Moskva nazýva vojnu proti Ukrajine, má pod kontrolou.

Ruské jednotky podľa ministerstva odrazili dva útoky pri Lymani a osem útokov v okolí Donecka. Ruské vojská ďalej pokračujú v dobývaní Bachmutu, v snahe o obkľúčenie Avdijivky a dobytie Marjinky v Donbase na východe krajiny. Do bojov bolo nasadené letectvo a delostrelectvo, nepriateľ utrpel značné straty na živej sile a technike, tvrdí ruské ministerstvo, podľa ktorého ukrajinské sily nevedú aktívne bojové operácie na juhu krajiny, v Chersonskej a Záporožskej oblasti, čiastočne okupovanej Rusmi. Podobné tvrdenia nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

23:05 Šéf ruskej federálnej kriminálnej ústredne Alexander Bastrykin na ekonomickom fóre v Petrohrade poukázal na rast počtu vrážd spáchaných v Rusku migrantmi. V tejto súvislosti sa zmienil o nápade zo sociálnych sietí posielať migrantov do vojny proti Ukrajine a v prípade ich odmietnutia ich vyhosťovať.

„Ľudia hovoria, že kým Rusi sú na fronte, migranti útočia v našom tyle. Ľudia navrhujú, že ak (migranti) sú ruskými občanmi, dostali ruské občianstvo, tak prosím, ráčte na front! Nechceš na front, nechceš splniť svoju občiansku povinnosť, tak sa vráť láskavo k sebe domov,“ vyhlásil Bastrykin podľa médií.

Podľa teraz platných zákonov osoby s dvojitým občianstvom nepodliehajú povolávaniu do ruskej armády, ale môžu vstúpiť do ruských ozbrojených síl len ako dobrovoľníci po uzavretí kontraktu.

22:40 Ruskí internetoví komentátori píšu, že ukrajinským silám sa podarilo preraziť pri Bachmute a Soledare v Doneckej oblasti ruské obranné pozície, upozornil ruský investigatívny web Važnyje istorii.

Ťažkosti Rusov s udržaním obranných pozícií pri Bachmute aj inde v Doneckej oblasti potom počas štvrtka večera potvrdzovali ruskí vojenskí blogeri na komunikačnej platforme Telegram. Podľa jedného z nich, Jevgenija Poddubného, sa Ukrajincom podarilo preraziť ruskú obranu pri Soledare a postúpiť tiež pri Berchivke a pri Jahidnom, ktoré prilieha k Bachmutu. „Predpokladajme, že protiofenzíva nepriateľa sa už začala,“ varoval Poddubnyj.

Ďalší ruský komentátor, Semjon Pegov, napísal, že Ukrajinci prešli do útoku pri dedine Majorsk asi 20 kilometrov južne od Bachmutu a zaznamenávajú tam úspechy.

22:10 Poľská armáda v decembri neupovedomila vládu o neidentifikovanom objekte vstupujúcom do poľského vzdušného priestoru, oznámil vo štvrtok poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.

Neznámy vojenský objekt sa našiel koncom apríla v lese neďaleko mesta Bydgoszcz. Blaszczak vo štvrtok hovoril s médiami o podrobnostiach inšpekcie týkajúcej sa tohto prípadu.

„Bolo zistené, že 16. decembra dostalo vzdušné operačné centrum… od ukrajinskej strany informáciu o objekte blížiacom sa k poľskému vzdušnému priestoru, ktorý by mohol byť raketou,“ uviedol Blaszczak.

„Podľa zistení inšpekcie však operačný veliteľ nesplnil svoju povinnosť a neinformoval ma o tomto objekte,“ uviedol minister. Upovedomené nebolo ani vládne centrum pre bezpečnosť a iné služby.

Podľa Blaszczaka však začalo vzdušné operačné stredisko ihneď spolupracovať s ukrajinskou a americkou stranou. „Procedúry spojeneckej spolupráce boli riadne spustené,“ povedal. Dodal, že k objektu vzlietli stíhačky a zachytili ho aj poľské pozemné radarové stanice.

21:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zrejme v nasledujúcich dňoch pricestuje na krátku návštevu Ríma a stretne sa s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Vo štvrtok o tom informovala talianska tlačová agentúra ANSA. Dodala, že so Zelenským sa možno stretne aj pápež František.

Talianska vláda tieto správy nepotvrdila.

Zelenskyj nedávno navštívil Fínsko a Holandsko. Nemecké médiá informovali, že o niekoľko dní sa v Berlíne má stretnúť s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a s prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom.

Zdroje z Vatikánu vo štvrtok uviedli, že „je možné, že pápež František sa stretne s ukrajinským prezidentom v sobotu (13. mája)“. Reagovali na správy, že ukrajinský líder zrejme v najbližších dňoch navštívi Rím.

Pápež pred dvoma týždňami prijal ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa. Vo februári 2020, ešte pred ruskou inváziou, na audiencii prijal aj Zelenského.

Vatikán predtým oznámil, že je zapojený do mierovej misie, ktorá sa pokúša ukončiť vojnu na Ukrajine, ale podrobnosti o tom neposkytol.

21:17 Gruzínsky premiér Irakli Garibašvili vyhlásil, že Gruzínsko nezavedie proti Rusku jednostranné sankcie. Stalo sa tak deň po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekréty rušiace Gruzíncom vízovú povinnosť pri návštevách Ruska kratších ako 90 dní a zákaz priamych letov ruských aerolínií do tejto zakaukazskej krajiny. Putinov krok už v stredu kritizovala gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová ako „provokáciu“ a označila ho za „neprijateľný“ v čase pokračujúcej ruskej agresie proti Ukrajine a okupácie časti gruzínskeho územia.

Tbilisi má s Moskvou územné spory o dve provincie, ktoré sa s Ruskou pomocou odtrhli od Gruzínska a ktoré Tbilisi vzhľadom na prítomnosť ruských posádok považuje za okupované.

21:10 Ukrajina v tomto roku od svojich partnerov už dostala finančnú pomoc na úhradu verejných výdavkov vo výške 16,7 miliardy dolárov. Podľa agentúry Reuters to povedal ukrajinský minister financií Serhij Marčenko na rokovaní s ministrami financií a predstaviteľmi centrálnych bánk skupiny vyspelých ekonomík G7 a ďalších zástupcov darcovských krajín. Ukrajine, ktorá sa už vyše roka bráni ruskej invázii, podľa Reuters hrozí, že jej v tomto roku bude na príjmovej strane rozpočtu chýbať 38 miliárd dolárov.

„V roku 2023 už Ukrajina od zahraničných darcov dostala 16,7 miliardy dolárov rozpočtovej pomoci. Od svojich partnerov máme tiež záruky ohľadne ďalšej pomoci s financovaním deficitu štátneho rozpočtu v tomto roku,“ uviedol Marčenko a poďakoval za pomoc.

Podľa údajov na webe ukrajinského ministerstva financií poskytla 6,5 miliardy dolárov Európska únia a 4,8 miliardy USA. Od Medzinárodného menového fondu potom Ukrajina získala 2,7 miliardy dolárov, od Kanady 1,8 miliardy dolárov a od Británie pol miliardy dolárov. EÚ Ukrajine na tento rok schválila pôžičku vo výške 18 miliárd eur, z ktorej už jej začala vyplácať peniaze. Kyjev má na splatenie peňazí pôžičky EÚ až 35 rokov a s prvými splátkami sa počíta v roku 2033.

21:00 V čase, keď obyvatelia Kyjeva počujú sirény leteckého poplachu signalizujúceho blížiaci sa ruský útok, sú už ukrajinské jednotky protivzdušnej obrany v pohybe. Z maskovaných pozícií vychádzajú nákladnými autami na polia v okolí hlavného mesta a sú pripravené zostreliť nepriateľské drony alebo rakety.

Nemecko, Poľsko, Patriot Čítajte viac Protivzdušná obrana Ukrajiny silnie vďaka západným zbraniam aj skúsenostiam

20:35 Juhoafrická republika (JAR) vo štvrtok odsúdila vyjadrenia amerického veľvyslanca v Pretórii o tajnej dodávke zbraní a munície Rusku.

„Veľvyslancove vyjadrenia podkopávajú ducha spolupráce a partnerstva“ medzi oboma krajinami, uviedol hovorca juhoafrického prezidenta Vincent Magwenya. Podľa jeho slov je „sklamaním“, že diplomat „zaujal kontraproduktívny verejný postoj“.

„Aj keď doteraz neboli poskytnuté žiadne dôkazy na podporu týchto obvinení, vláda sa zaviazala“ v tejto veci začať nezávislé vyšetrovanie, do­dal.

Washington návrh na nezávisle preverenie týchto tvrdení privítal. „Určite by to bol vítaný krok,“ povedal hovorca americkej diplomacie Vedant Patel.

USA sú presvedčené, že na ruskú nákladnú loď, ktorá vlani 6. decembra zakotvila na námornej základni neďaleko Kapského Mesta, boli naložené zbrane a munícia. Neskôr boli prevezené do Ruska, povedal americký veľvyslanec v JAR Reuben Brigety. Uviedol tiež, že na dôveryhodnosť tohto tvrdenia by „stavil svoj život“.

20:00 Rusku Irinu Cybanevovú (60) vo štvrtok súd potrestal dvojročným podmienečným trestom za odkaz s „urážlivým textom“, ktorý nechala na hrobe rodičov prezidenta Vladimira Putina v Petrohrade.

Prokuratúra žiadala pre Cybanevovú trojročný podmienečný trest. Už vlani v októbri bola obvinená z hanobenia hrobu Putinových rodičov, na ktorom nechala papierik s odkazom a označila ich za „rodičov šialenca“.

V odkaze bolo napísané: „Smrť Putinovi, vychovali ste netvora a vraha.“ Text vyzýval zosnulých rodičov, aby si „ho vzali k sebe“.

Podľa nezávislého ruského spravodajského média SOTA sa Cybanevová neplánuje proti rozsudku odvolať.

19:20 Japonsko poskytne miliardu dolárov krajinám susediacim s Ukrajinou, aby im pomohlo pri prijímaní ukrajinských utečencov, oznámil vo štvrtok japonský minister financií Šuniči Suzuki.

„Okrem potvrdenia doterajších výsledkov našej finančnej pomoci (pre Ukrajinu), by sme tiež chceli hovoriť o tom, ako posilniť našu spoluprácu s medzinárodnými finančnými inštitúciami a ako pomôcť krajinám susediacim s Ukrajinou okrem iného s prijímaním ukrajinských utečencov,“ uviedol Suzuki na zasadnutí ministrov financií a šéfov centrálnych bánk G7 v japonskej Niigate.

Finančná pomoc bude poskytnutá cez štátnu Japonskú banku pre medzinárodnú spoluprácu (JBIC). Okrem iného budú tieto peniaze použité aj na uľahčenie investovania pre japonské firmy v týchto krajinách, uvádza agentúra Reuters.

„Rád by som dosiahol konkrétne výsledky a predstavil ich na summite v Hirošime,“ dodal Suziku. V Hirošime sa 19. mája začne summit skupiny G7, ktorého organizátorom je Japonsko.

19:10 Nórsko prevzalo od Ruska rotujúce predsedníctvo v Arktickej rade (AC). Vo štvrtok to rada oznámila po svojom zasadnutí v ruskom Salecharde.

Nórsko bude predsedať AC nasledujúce dva roky. Rusko bolo v tejto funkcii značne izolované po tom, ako Moskva vo februári 2022 napadla susednú Ukrajinu. Sedem ostatných členov rady po invázii totiž oznámilo, že sa až do odvolania nebudú zúčastňovať na zasadnutiach spolu s Ruskom.

Arktická rada je najdôležitejšie fórum pre spoluprácu v regióne okolo severného pólu. Okrem Ruska a Nórska sú jej členmi Švédsko, Dánsko, Fínsko, Island, Kanada a Spojené štáty a niekoľko stálych zástupcov pôvodných obyvateľov. Nemecko má v AC štatút pozorovateľa.

18:50 Minister obrany SR Jaroslav Naď prijal podpredsedu vlády pre obnovu Ukrajiny a zároveň ministra pre infraštruktúru a rozvoj Olexandra Kubrakova. Témami ich stretnutia boli aktuálne prioritné potreby Ukrajiny súvisiace s bezprecedentnou ruskou agresiou.

Ukrajinský vicepremiér Kubrakov poďakoval ministrovi Naďovi za nezištnú, trvácnu a adresnú pomoc Slovenska, vďaka ktorej sa podarilo zachrániť už mnoho životov a tiež podporiť strádajúci ukrajinský ľud bojujúci o holé prežitie. „Pomáhame vojensky, pomáhame humanitárne a pomáhať chceme aj s povojnovou obnovou Ukrajiny. Škody na majetku sú astronomické a jazvy na duši ukrajinského národa sa budú hojiť ešte niekoľko generácií. Toto nezmyselné ničenie, plienenie a zabíjanie sa, verím, čoskoro skončí a my musíme urobiť maximum, aby sa z Ukrajiny po vojne stala prosperujúca, moderná a bezpečná krajina,“ povedal minister Naď.

Doterajšia pomoc zo Slovenska zahŕňala systém protivzdušnej obrany S-300, odmínovacie systémy Božena, tridsať vyradených bojových vozidiel pechoty BVP-1, päť dopravných vrtuľníkov, muníciu, palivo a tiež 13 stíhacích lietadiel MiG-29 a časť protilietadlového raketového systému KUB. Okrem techniky a humanitárnej pomoci Slovensko podporuje Ukrajinu aj prostredníctvom prevádzky na opravu ukrajinskej vojenskej techniky v Michalovciach či výcvikom ukrajinských vojakov v rámci vojenskej asistenčnej misie EÚ pre Ukrajinu (EUMAM).

17:57 Šéf žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin povedal, že z ruského pohľadu sa situácia na krídlach frontu pri Bachmute vyvíja podľa „najhoršieho možného scenára“ a že ruské sily prichádzajú o skôr dobyté územie. V minulých dňoch Prigožin pohrozil Moskve, že svojich mužov od Bachmutu stiahne.

Ukrajinské sily zrejme zatlačili ruské jednotky a dosiahli menší postup severne od obce Chromove na západnom predmestí Bachmutu a severozápadne od Bielej Hory, ktorá leží asi 14 kilometrov juhozápadne od mesta, uviedol vo svojej analýze americký ISW s tým, že to vyplýva zo záberov, ktoré sa podarilo zemepisne určiť.

„Územie, ktoré sa dobývalo mnoho mesiacov za cenu krvi a životov našich druhov, ktorí denne postupovali o desiatky alebo stovky metrov, dnes bez boja opúšťajú tí, ktorí majú držať naše krídla," vyhlásil Prigožin podľa agentúry Reuters v audionahrávke zverejnenej na sociálnej sieti telegram. Už skôr pritom obvinil vojakov ruskej armády, že pri Bachmute utekajú. Analytici sa podľa agentúry Reuters domnievajú, že Prigožin sa hlasnou kritikou ruského armádneho vedenia snaží odvrátiť od svojich žoldnierov obvinenia z nedostatočne rýchleho postupu.

Šéf žoldnierov novo zároveň uviedol, že útočné oddiely wagnerovcov postupujú v Bachmute smerom na západ a že od západnej hranice mesta ich delí iba 625 metrov. Rovnako aj ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho jednotky pokračujú za podpory výsadkárov v ofenzíve na západe Bachmutu.

Generálny štáb ukrajinskej armády dnes vo svojom rannom hlásení iba konštatoval, že o Bachmut, rovnako ako o Marjinku, pokračujú najprudšie boje.

17:26 Americký veľvyslanec v Pretórii Reuben Brigety obvinil Juhoafrickú republiku (JAR) z tajného poskytnutia zbraní Rusku napriek deklarovanej neutralite vo vojne na Ukrajine. Uviedli to miestne médiá, informujú agentúry AFP a AP.

USA sú presvedčené o tom, že na ruskú nákladnú loď, ktorá vlani 6. decembra zakotvila na námornej základni neďaleko Kapského Mesta, boli naložené zbrane a munícia, ktoré boli prevezené do Ruska, citovali Brigetyho juhoafrické médiá.

Dodal, že vyzbrojovanie Rusov počas vojny na Ukrajine je mimoriadne vážne a spochybnil neutrálny postoj JAR v rusko-ukrajinskom konflikte.

Juhoafrická republika odmieta odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu. Namiesto toho vyhlásila, že zostane neutrálna a bude presadzovať dialóg ako prostriedok na ukončenie konfliktu.

Začiatkom tohto roka sa však JAR zúčastnila na spoločnom vojenskom cvičení s Ruskom a Čínou, čo kritici označili za dôkaz priklonenia sa ku Kremľu. Brigety povedal, že účasť JAR na tomto vojenskom cvičení vyvolala vo Washingtone „vážne obavy“.

16:48 Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v reakcii na vyjadrenia ukrajinského prezidentka Volodymyra Zelenského, že jeho krajina potrebuje na začatie avizovanbej protiofenzívy viac času, podľa agentúry Reuters uviedol, že ide o lesť. Zopakoval, že útok je podľa neho už v plnom prúde, čo nadväzuje na informácie ukrajinských aj ruských zdrojov z posledných dní o lokálnych protiútokoch Ukrajincov s istými úspechmi v okolí mesta Bachmut.

VIDEO: Kyjev obvinil Rusov z použitia fosforovej munície v Bachmute
Video

16:21 Pri rokovaniach o dohode o vývoze obilia z Ukrajiny cez Čierne more nastal pokrok, oznámilo Turecko. Rokovania o obilnej dohode, ktorej platnosť sa končí 18. mája, sa v utorok začali v Istanbule. Zúčastňujú sa na nich predstavitelia Turecka, Ruska, Ukrajiny a Organizácie Spojených národov. Tieto strany sa teraz dohodli na pokračovaní technických stretnutí.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v stredu uviedol, že obilná dohoda by mohla byť predĺžená o najmenej ďalšie dva mesiace.

OSN a Turecko pomohli vyjednať dohodu o vývoze ukrajinského obilia cez tri čiernomorské prístavy vlani v júli s cieľom prispieť k riešeniu globálnej potravinovej krízy. Tá sa totiž po začiatku invázie Ruska na Ukrajinu zhoršila.

Rusko uviedlo, že dohodu po 18. máji nepredĺži, ak nebudú splnené jeho požiadavky na odstránenie prekážok, ktoré bránia jeho vlastnému vývozu obilia a hnojív.

15:39 Indický dovoz ruskej ropy sa vlani zväčšil desaťnásobne. Vyplýva to z údajov indickej štátnej banky Bank of Baroda. Tretia najväčšia ázijská ekonomika zvýšením importu ropy z Ruska ušetrila zhruba päť miliárd dolárov. India zväčšila dovoz v čase, keď západné štáty redukujú import energií z Ruska pre jeho inváziu na Ukrajinu. Informuje o tom portál bbc.com.

V roku 2021 ruská ropa tvorila len dve percentá indického ročného dovozu. Teraz import z Ruska tvorí takmer 20 percent indického dovozu ropy, uviedla Bank of Baroda. Napriek tlaku zo strany USA a Európy sa India odmieta pripojiť k západným sankciám v oblasti importu z Ruska.

15 najväčších importérov fosílnych palív z Ruska

Vybrali sme 15 krajín, ktoré dovážajú najviac ropy, plynu či uhlia z Ruska.

Fotogaléria
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a...
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der...
+12Indický premiér Naréndra Módí na summite COP26...

India obhajuje svoje nákupy ropy s tvrdením, že ako krajina závislá od dovozu energií a vzhľadom na to, že milióny jej obyvateľov žijú v chudobe, nemôže si dovoliť platiť vyššie ceny. Od začiatku vojny na Ukrajine Európa importovala šesťkrát viac energií z Ruska ako India, povedal vlani v televíznom rozhovore indický minister zahraničných vecí Subrahmanjam Džajšankar. „Európa riadene znížila dovoz, pričom to urobila pohodlným spôsobom," konštatoval.

15:16 Ruská armáda podľa Kyjiva na Ukrajine za uplynulý deň stratila 610 vojakov. Počet obetí na životoch medzi príslušníkmi ruských ozbrojených síl sa zvýšil na 196 920, uviedol vo štvrtok na Facebooku generálny štáb ukrajinskej armády. Moskva podľa neho za uplynulý deň prišla aj o štyri tanky, dvanásť obrnených bojových vozidiel pechoty, štrnásť delostreleckých systémov, dva raketomety a dva protiletecké systémy.

Od začiatku invázie na Ukrajinu ruská armáda podľa Kyjiva celkovo stratila 3 740 tankov, 7 287 obrnených bojových vozidiel pechoty, 3 053 delostre­leckých systémov, 557 raketometov a 310 protileteckých systémov.

15:05 Ukrajinská armáda za posledné dní pomerne prekvapujúco ukoristila zrejme až tri kilometre územia pri okupovanom meste Bachmut.

bachmut Čítajte viac Kreténizmus všade. Správate sa ako baby, kritizuje Rusov a Prigožina za potupu pri Bachmute prokremeľská blogerka

14:32 Šesť konzervatívnych poslancov litovského parlamentu navrhuje, aby sa činy Ruska na Ukrajine klasifikovali rovnako ako zločiny Sovietskeho zväzu a nacistického Nemecka. Referuje o tom web lrt.lt.

Zákonodarcovia navrhujú pridať slovo „Rusko“ do článku litovského trestného zákona, ktorý stanovuje trestnú zodpovednosť za verejné schvaľovanie medzinárodných zločinov, zločinov Sovietskeho zväzu alebo nacistického Nemecka, za ich popieranie alebo hrubú bagatelizáciu.

„Cieľom návrhu zákona je zaviesť trestnoprávnu zodpovednosť pre jednotlivcov, ktorí verejne schvaľujú alebo popierajú alebo hrubo bagatelizujú agresiu spáchanú/páchanú Ruskom proti Ukrajinskej republike a okupáciu jej území (vrátane Krymu),“ uvádza sa vo vyhlásení.

V súčasnosti sa verejné schvaľovanie medzinárodných zločinov, zločinov Sovietskeho zväzu alebo nacistického Nemecka, ich popieranie alebo hrubé bagatelizovanie trestá pokutou, obmedzením slobody, zatknutím alebo odňatím slobody až na dva roky.

14:15 Britský minister obrany Ben Wallece potvrdil, že Londýn dodal Ukrajine niekoľko striel s plochou dráhou letu Storm Shadow s doletom viac ako 250 kilometrov.

Storm Shadow Čítajte viac Londýn zmenil pravidlá hry. Kyjevu dodal rakety s doletom až 250 kilometrov

13:43 Šiesti ukrajinskí civilisti zomreli a ďalších dvanásť bolo zranených za uplynulý deň pri ruských útokoch na deväť oblastí Ukrajiny. Informuje o tom web Kyiv Independent.

V Doneckej oblasti prišli o život dvaja ľudia v meste Časiv Jar a jeden človek v dedine Novokalynove, uviedol gubernátor oblasti Pavlo Kyrylenko. V Charkivskej oblasti v meste Vovčansk pri ruských útokoch zomrel 67-ročný muž, povedal gubernátor Oleh Synjehubov. Dodal, že útoky mínometmi, delostrelectvom a letectvom poškodili najmenej šesť domácností.

Pri útokoch ruskej armády na Chersonskú oblasť podľa regionálnej administratívy zahynul jeden človek. V Sumskej oblasti ruské útoky na šesť obcí zabili jedného civilistu, uviedla regionálna správa.

13:23 Británia dodala Ukrajine niekoľko striel s plochou dráhou letu Storm Shadow, uviedol server CNN s odvolaním sa na niekoľko anonymných zdrojov z radov vysoko postavených západných predstaviteľov.

Storm Shadow Čítajte viac Londýn zmenil pravidlá hry. Kyjevu dodal rakety s doletom až 250 kilometrov

13:08 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po tohtotýždňovej návšteve Kyjeva povedala, že na ňu zapôsobilo eurointegračné odhodlanie Ukrajincov. Budúca veľvyslankyňa EÚ na Ukrajine Katarína Mathernová v tejto súvislosti pre TASR uviedla, že Ukrajina nezačína svoj integračný proces „od nuly“, ale nadväzuje na kroky z posledných ôsmich rokov.

Von der Leyenová v utorok v Kyjeve rokovala s prezidentom Volodymyrom Zelenským a premiérom Denysom Šmyhalom. Komisia podľa jej slov v júni predloží členským štátom ústne hodnotenie súčasného reformného úsilia Ukrajiny. V októbri pripraví písomnú správu, na základe ktorej sa možno rozhodne o začatí prístupových rokovaní.

zväčšiť Katarína Mathernová Foto: SITA, Marko Erd
TATRA SUMMIT 2015: Prvý deò konferencie Katarína Mathernová

Mathernová, zástupkyňa generálneho riaditeľa Európskej komisie pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení (DG NEAR), bola v apríli vymenovaná za budúcu šéfku Delegácie EÚ na Ukrajine. Funkcie by sa mala ujať v priebehu jesene a podľa vlastných slov bude dozerať aj na integračný proces.

Verí pri tom, že sa podarí otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou už tento rok. „Toto je pre mňa výzva, lebo som bola súčasťou rôznych fáz prístupových rokovaní Slovenska. To je skúsenosť, s ktorou sa dá podeliť. Posledných osem rokov som pracovala s Ukrajincami na ich reformách, mnohé z nich urobili. Nezačínajú od nuly, začínajú niekde v strede cesty,“ uviedla.

„Je neuveriteľné koľko reformných krokov urobili za posledný polrok. Napriek tomu, že sú vo vojne. Podarili sa im veci, na ktoré sme si nemysleli, že budú mať kapacitu počas vojny,“ uviedla Mathernová. Podľa nej sa Ukrajina pokúša dokončiť súdnu reformu, pričom prijala aj mnohé kroky na boj s korupciou či legislatívne zmeny týkajúce sa budovania štátnych inštitúcií.

12:33 Od začiatku apríla 2023 šírili slovenskí používatelia Facebooku tvrdenie, že americkí bezdomovci sú lákaní bojovať na Ukrajinu s prísľubom mesačných platov či zdravotného poistenia.

USA Ukrajina HOAXAFP metro plagát podvrh Čítajte viac Hoax: Ukrajina neverbovala do boja amerických poberateľov sociálnych dávok

11:58 Bývalý americký prezident Donald Trump odmietol povedať, či by Ukrajina mala zvíťaziť v boji proti ruskej agresii a znovu prišiel s tvrdením, že by v prípade návratu do Bieleho domu ukončil vojnu na Ukrajine za 24 hodín bez toho, aby špecifikoval ako.

Voľby 2024, Donald Trump Čítajte viac Trump odmieta podporu víťazstva Ukrajiny. Opakuje, že voľby v USA boli zmanipulované

10:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pre britskú televíziu BBC povedal, že Kyjeve potrebuje viac času na spustenie dlho očakávanej protiofenzívy proti Rusku. Zelenskyj vysvetlil, že bojové brigády, z ktorých niektoré vycvičili krajiny NATO, sú pripravené, povedal však, že ozbrojené sily stále potrebujú niektoré veci, vrátane obrnených vozidiel, ktoré prichádzajú postupne.

Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj: Ukrajina potrebuje na ofenzívu viac času

9:41 Ruské ministerstvo obrany od začiatku tohto roka zintenzívnilo nábor väzňov pre vojnu na Ukrajine. Len v apríli rozšírilo armádne rady na 10-tisíc trestancov, uviedlo dnes vo svojej pravidelnej správe britské ministerstvo obrany.

Od leta 2022 boli odsúdenci kľúčovým zdrojom bojovníkov pre vojenské operácie ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny na Ukrajine. Skupina však s vysokou pravdepodobnosťou stratila možnosť vykonávať nábory v ruských väzniciach tento rok vo februári, keď sa vyostril jej verejný spor s ministerstvom obrany.

Súčasná náborová kampaň vo väzniciach pod vedením ministerstva obrany je súčasťou širšej snahy ruskej armády posilniť stavy, aby sa vyhla nutnosti vyhlásiť nové kolo nepopulárnej mobilizácie, uvádza Londýn.

9:35 Francúzsko vyjadrilo presvedčenie, že Čína musí zohrávať dôležitú úlohu v snahách o dosahovanie mieru a stability vo svete. Uviedla to vo štvrtok agentúra AFP, ktorá v tejto súvislosti pripomenula, že Peking sa snaží vystupovať ako mediátor pri urovnaní vojny na Ukrajine, informuje TASR.

„Sme si vedomí dôležitosti úlohy, ktorú vo svete zastáva Čína, rovnako ako významu, ktorý môže mať pre globálny mier a stabilitu,“ povedala francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová na stredajšom stretnutí so svojím čínskym rezortným kolegom Čchin Kangom v Paríži.

Čína sa podľa nej musí snažiť „presvedčiť Rusko, aby začalo znovu plne rešpektovať Chartu OSN“.

„Čína musí využiť svoje vzťahy s Ruskom na to, aby si (Rusko) uvedomilo, že je v slepej uličke, a presvedčiť ho, aby opäť prišlo k rozumu,“ povedala Colonnová.

9:29 Spojené štáty po prvý raz previedli milióny dolárov zhabané ruskému oligarchovi na financovanie obnovy Ukrajiny, oznámilo v stredu americké ministerstvo spravodlivosti.

Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Čítajte viac USA previedli milióny prvého ruského oligarchu na obnovu Ukrajiny

9:26 V ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá susedí s Ukrajinou, údajne opäť došlo k dronovým útokom. Uviedol to v stredu na platforme Telegram gubernátor tejto oblasti Viačeslav Gladkov, informuje TASR podľa správy stanice CNN.

Dva bezpilotné stroje podľa jeho slov vybuchli a spadli do obývanej lokality. Z miesta neboli hlásené žiadne obete, no poškodené boli dve obytné budovy a jedno auto.

Ďalší dron zostrelil nad Belgorodskou oblasťou ruský systém protivzdušnej obrany. Gladkov dodal, že pri incidentoch nedošlo k nijakými obetiam, no zasahujúce tímy ešte vyhodnocujú rozsah škôd.

Dronový útok hlásili aj zo západoruskej Brianskej oblasti, taktiež hraničiacej s Ukrajinou, informoval tamojší gubernátor Alexandr Bogomaz. Uviedol, že pri útoku nedošlo k žiadnym obetiam, hoci v meste Starodub bola zasiahnutá administratívna budova.

9:04 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom tradičnom nočnom prejave Západ opakovane požiadal o dodanie stíhačiek. TASR o tom píše podľa správy stanice Sky News.

Ukrajine dosiaľ dodali sovietske stíhačky MiG-29 len Slovensko a Poľsko. Zelenskyj pritom žiada Západ o dodanie stíhačiek celé mesiace, pripomína Sky New.

Zelenskyj teraz informoval, že ukrajinskí predstavitelia v súčasnosti pracujú na tom, aby získali od partnerov Kyjeva ďalšie „obranné balíky“. Dodal, že v tomto smere boli už na „pracovnej úrovni“ prijaté nové rozhodnutia, ktoré umožnia väčšiu ochranu ukrajinského neba, ako aj viac možností pre obranu a pohyb ukrajinskej armády na zemi.

Zelenskyj tiež uviedol, že na Ukrajine už prebiehajú prípravy na obnovu vojnou zničenej krajiny, a to vo všetkých oblastiach – od hospodárstva a priemyslu až po zbrojenie, energetiku, infraštruktúru, vzdelávanie, sociálne služby a zdravotníctvo.

8:55 Ukrajinské sily v posledných dňoch vykonali pri Bachmute niekoľko úspešných protiútokov a o niečo málo postúpili, píše v hodnotení situácie na fronte americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ukrajinský generálny štáb dnes ráno uviedol, že pri tomto východoukrajinskom meste spolu s Marjinkou stále zúria najtvrdšie boje, Rusko podľa neho však pri svojich útočných operáciách neuspelo.

Ukrajinské sily zrejme zatlačili ruské jednotky a dosiahli menší postup severne od obce Chromove na západnom predmestí Bachmutu a severozápadne od Bile Hory, ktorá leží asi 14 kilometrov juhozápadne od dobývaného mesta. Podľa ISW to vyplýva zo záberov, ktoré sa podarilo geograficky určiť.

Ukrajinská armáda tiež v stredu hovorila o tom, že pri Bachmute porazila ruskú 6. a 8. rotu ruskej 72. samostatnej motostreleckej brigády a postúpila o 2,6 kilometra pozdĺž trojkilometrového úseku frontovej línie. ISW píše, že vizuálne tieto postupy zatiaľ nezaznamenala. Jej analytici už skôr vyhodnotili, že správy o ukrajinskom postupe na fronte v Doneckej oblasti sú zrejme výsledkom zatiaľ iba obmedzených a lokálne oddelených protiútokov.

282 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine