Zelenskyj: Ukrajina potrebuje na ofenzívu viac času

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pre britskú televíziu BBC povedal, že Kyjev potrebuje viac času na spustenie dlhoočakávanej protiofenzívy proti Rusku.

11.05.2023 09:28 , aktualizované: 11:47
Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
debata (91)

Hlava štátu tvrdí, že armáde ešte stále prichádza prisľúbená pomoc Západu. "S tým, čo máme, môžeme ísť vpred a byť úspešní. Ale stratili by sme veľa ľudí. Myslím si, že je to neprijateľné. Musíme teda počkať. Potrebujeme ešte trochu času,“ vyhlásil prezident.

VIDEO: Rusko ako fiktívny nepriateľ. Francúzi ukončili manévre Orion 23

Video

Podľa BBC by očakávaný útok mohol byť vo vojne rozhodujúci a môže prekresliť frontové línie, ktoré sa dlhé mesiace nemenili. "Bude to kľúčový test pre Kyjev, ktorý chce dokázať, že pomoc, ktorú dostal, môže viesť k veľkým ziskom na bojisku,“ uviedla britská televízia.

VIDEO: Pechota sa pripravuje na ofenzívu. Česi cvičia Ukrajincov do boja s Rusmi

Video
Vo výcvikovom priestore Libavá v Česku ukrajinskí vojaci absolvujú intenzívny štvortýždňový výcvikový kurz mechanizovanej pechoty pod dohľadom inštruktorov 72. mechanizovaného práporu českej armády. Video: NATO

Zelenskyj vysvetlil, že bojové brigády, z ktorých niektoré vycvičili krajiny NATO, sú pripravené, povedal však, že ozbrojené sily stále potrebujú niektoré veci, vrátane obrnených vozidiel, ktoré prichádzajú postupne.

Prečo by sme mali dať Putinovi územie?

Akýkoľvek výsledok, ktorý by Západ vnímal ako zlyhanie, by pre Kyjev mohol znamenať stratu dôvery a zníženie vojenskej podpory a zvýšenie tlaku na dosiahnutie dohody s Ruskom, píše BBC. Takmer pätina Ukrajiny je pod kontrolou Ruska, ústupky by sa preto mohli týkať aj ukrajinského územia. To Kyjev opakovane a dôrazne odmieta.

„Nemôžu Ukrajinu nútiť, aby sa vzdala svojho územia. Prečo by mala ktorákoľvek krajina na svete dať Putinovi svoje územie?“ uviedol v dnes zverejnenom rozhovore Zelenskyj s odkazom na ruského prezidenta Vladimíra Putina.

VIDEO: Pavel: Netlačme Kyjev do územných ústupkov, dajme im zbrane
Video

Západ v reakcii na inváziu, ktorú Rusko začalo vlani 24. februára, zaviedol voči Moskve množstvo sankcií. Tie majú podľa Zelenského dopad na ruský obranný priemysel, napríklad čo sa týka zásob rakiet a delostreleckej munície. „Stále toho majú v skladoch veľa, ale (…) zaznamenali sme, že sa v niektorých oblastiach znížilo každodenné ostreľovanie,“ uviedol Zelenskyj.

Ukrajinský prezident v rozhovore tiež znovu odmietol obvinenie Ruska z útoku dronov na Kremeľ z minulého týždňa. Moskva okrem iného uviedla, že na útok Kyjev nabádali Spojené štáty. Podľa Zelenského ale útok ako operáciu pod falošnou vlajkou zinscenovalo samo Rusko, ktoré sa tým snaží získať ďalšie zámienky na útoky na Ukrajinu.

litva, rusko Čítajte viac V Rusku sa počas tranzitu "stratila" veľká časť sankčného tovaru z EÚ

„Neustále hľadajú nejaké ospravedlnenia a hovoria: ‚Vy nám robíte toto, tak my vám urobíme toto‘,“ povedal Zelenskyj.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #Putinova vojna