V Rusku sa počas tranzitu "stratila" veľká časť sankčného tovaru z EÚ

Od začiatku vojny proti Ukrajine vypravila Európska únia tranzitom cez Rusko tovar podliehajúci sankciám v hodnote 2 miliárd dolárov (zhruba 1,8 miliárd eur), no do cieľovej destinácie dorazila len polovica z neho.

11.05.2023 09:58
litva, rusko Foto:
Ľudia kráčajú po moste ponad naložené vagóny stojace na nákladnej stanici v ruskom Kaliningrade a čakajúce na odchod cez litovské územie do Ruska. Vilnius zakázal cez litovské územie prepravovať ruský tovar, na ktorý sa vzťahujú ekonomické sankcie EÚ.
debata (34)

Produkty určené pre Arménsko, Kazachstan a Kirgizsko, „zmizli“ pri preprave, napísal britský denník Financial Times s odvolaním sa na otvorené dáta.

Napríklad počas 13 mesiacov vojny poslali litovské spoločnosti do Kazachstanu tovar s dvojakým použitím v hodnote 84 miliónov dolárov, ale Kazachstan hlásil, že dostal produkty len za 11 miliónov dolárov.

Tovar, ktorý zostal na území Ruska, môže byť podľa vedenia EÚ potenciálne použitý na vojenské alebo spravodajské účely. Ide o letecké komponenty, spájkovačky, optické zariadenia, plynové turbíny, vysielacie zariadenia a pod.

„Kam inam by to mohlo ísť? Prečo by tieto krajiny zrazu potrebovali tento tovar v takomto čase? Kto potrebuje tento tovar v regióne najviac? Je zrejmé, že ide o Rusko,“ povedal Erki Kodar, vysoký predstaviteľ estónskeho ministerstva zahraničných vecí, ktorý má na starosti právne a konzulárne záležitosti a dohľad nad sankciami.

VIDEO: Slovensko a Lotyšsko podporujú silné sankcie proti Rusku

Video
Slovensko a Lotyšsko podporujú silné sankcie proti Rusku v reakcii na jeho inváziu na Ukrajinu, Moskvu treba odstrašiť od ďalších útokov. Novinárom to povedala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po schôdzke so svojím lotyšským kolegom Egilsom Levitsom, ktorý sa vyslovil za vytvorenie osobitného medzinárodného súdneho tribunálu na stíhanie zločinov v súvislosti s ozbrojeným konfliktom na Ukrajine.

Vo februára tohto roku, na prvé výročie začiatku ruskej invázie na Ukrajine, EÚ úplne zakázala tranzit tovaru s dvojakým použitím cez Rusko. V súčasnosti sa západné krajiny zameriavajú na obmedzenie reexportu, v dôsledku čoho sa sankcionovaný tovar dostáva do Ruska s pomocou tretích krajín.

V rámci jedenásteho balíka sankcií USA a krajiny EÚ rokujú o úplnom zákaze exportu do Ruska, napísala agentúra Bloomberg. Ak je teraz povolené dodávať do Ruska všetok tovar s výnimkou toho zo sankčných zoznamov, ​​tak pri novom prístupe bude možné do krajiny vyvážať len tie produkty, ktoré dostanú výnimku.

VIDEO: Bývalý šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok vlani hovoril o ukrajinskom obilí, ale aj o tom, že EÚ by mala vysvetľovať, že za vysoké ceny potravín nemôžu zavedné sankcie proti Rusku.
Video
Korčok: Treba vysvetľovať, že za vysoké ceny nemôžu sankcie EÚ

EÚ zvažuje aj možnosť zakázať vývoz tovaru do tých štátov, ktoré ho následne posielajú do Ruska. Najskôr by takéto krajiny mali dostať varovanie, že sú podozrivé z opätovného vývozu tovaru, na ktorý sa vzťahujú sankcie. Ak budú naďalej porušovať obmedzenia, budú sa na nich vzťahovať opatrenia na kontrolu vývozu.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Financial Times #Tranzit #vojna na Ukrajine #sankcie EÚ