Londýn zmenil pravidlá hry. Kyjevu dodal rakety s doletom až 250 kilometrov

Britský minister obrany Ben Wallace potvrdil, že Londýn dodal Ukrajine niekoľko striel s plochou dráhou letu Storm Shadow s doletom viac ako 250 kilometrov. Už skôr tento krok Británie označil za takmer hotovú vec server CNN s odvolaním sa na niekoľko anonymných zdrojov z radov vysoko postavených západných predstaviteľov.

11.05.2023 13:24 , aktualizované: 18:20
Storm Shadow Foto:
Britsko-francúzska raketa Storm Shadow.
debata (359)

Podľa BBC Wallace dodanie rakiet oznámil v Dolnej snemovni parlamentu. Rozhodnutie prišlo po viacerých a opakovaných prosbách Ukrajiny o dodanie ďalších zbraní.

VIDEO: Britské rakety Storm Shadow

Video
Pozrite si strely Storm Shadow vo videu firmy MBDA.

Wallace povedal, že rakety „umožnia Ukrajine zatlačiť späť ruské sily okupujúce suverénne územie Ukrajiny“. Wallace krok zdôvodnil tým, že Rusko "pokračovalo v temnej ceste“ zameriavania sa na civilnú infraštruktúru na Ukrajine.

Peskov: Armáda patrične zareaguje

Moskva v reakcii varovala, že jej ozbrojené sily „zodpovedajúco zareagujú“, píše CNN. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odsúdil tento krok počas konferenčného hovoru s novinármi a sľúbil „ruskú odpoveď“. „Toto si vyžaduje primeranú reakciu našej armády, ktorá prirodzene urobí so zreteľom na to patričné rozhodnutia,“ dodal Peskov.

Strely majú dosah cez 250 kilometrov a doletia tak aj hlboko do ruského teritória, Londýn však podľa jedného zo zdrojov Ukrajina uistila, že zbrane využije len v rámci svojho zvrchovaného územia.

Súčasný dosah zbraní dodaných zo Západu je podľa CNN zhruba 80 kilometrov. Strely Storm Shadow tak z hľadiska doletu „skutočne menia pravidlá hry“, uviedol nemenovaný americký vojenský predstaviteľ. Kyjev môže zo svojich pozícií napríklad zasiahnuť ciele na Krymskom polostrove, ktorý Rusko nezákonne anektovalo v roku 2014, ale Ukrajina ho považuje za časť svojho územia.

VIDEO: Obrí požiar na Kryme, dron zasiahol nádrže, tvrdia úrady
Video

Britský denník The Times popoludní priniesol detaily o raketách Storm Shadow. Strely typu vzduch-zem majú dolet približne 250 kilometrov, čo umožní Ukrajine pred jarnou protiofenzívou ničiť ciele hlboko za frontovými líniami a narušiť ruské zásobovacie trasy.

Storm Shadow stojí približne 2,2 milióna libier (2,53 milióna eur) a môže zasiahnuť ciele až do vzdialenosti 560 kilometrov. Modifikované verzie určené na vývoz majú kratší dolet okolo 250 kilometrov. Obvykle sú odpaľované zo stíhačiek Typhoon a používali sa v Líbyi aj Sýrii.

Montovateľné aj na MiGy

Podľa britského denníka The Times nie je jasné koľko ich v rámci najnovšieho balíka pomoci dostane Ukrajina, ani aké lietadlá ich budú niesť. Podľa odborníkov však bez väčších ťažkostí môžu byť montované na stíhačky MiG-29 sovietskej výroby, na ktorých lietajú ukrajinskí piloti.

VIDEO Do boja s Ruskom. Slovenské MiGy odleteli na Ukrajinu
Video

Storm Shadow spoločne vyvinuli Británia a Francúzsko. Obvykle je odpaľovaná zo vzduchu a vďaka technológii stealth je ťažko zachytiteľná radarom. Ukrajina sa dlhodobo a zatiaľ neúspešne usilovala o získanie taktických balistických striel ATACMS americkej výroby, ktoré majú dolet až 297 kilometrov. Strely Storm Shadow sa im tak s dosahom cez 250 kilometrov takmer vyrovnajú.

Dodávky prichádzajú v čase, keď sa s napätím očakáva ukrajinská protiofenzíva. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes uviedol, že jeho krajina na začatie ďalšieho rozsiahleho protiútoku proti ruskej armáde, ktorá na Ukrajinu vpadla vlani vo februári, potrebuje ešte viac času.

359 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #vojna na Ukrajine