Explózia bytovky v Nemecku zranila 12 príslušníkov polície a hasičov. Nie je vylúčený cielený útok

Pri explózii v paneláku v západonemeckom Ratingene neďaleko Düsseldorfu bolo dnes zranených desať hasičov a dvaja policajti. Uviedol to minister vnútra Severného Porýnia-Vestfálska Herbert Reul.

11.05.2023 14:00 , aktualizované: 15:55
Nemecko výbuch Ratingene plynová maska Foto: ,
Policajt s plynovou maskou pred obytným domom v Ratingene v Nemecku vo štvrtok 11. mája 2023.
debata

Niektorí zranení bojujú o život. Polícia následne zadržala asi 60-ročného muža, ktorý je spájaný s výbuchom. Podľa informácií RTL bolo v byte, kde bol muž zadržaný, nájdené telo. Motív útoku zatiaľ nie je známy, nemecké médiá s odvolaním sa na bezpečnostné úrady pôvodne nevylúčili cielený útok na záchranárov, čo ale polícia zatiaľ nepotvrdila.

„Zadržaný bol asi 60-ročný muž, ktorý utrpel ľahké zranenia,“ povedala novinárom policajná hovorkyňa Alena Toševová. „Muž bude najprv ošetrený a potom prevezený do nemocnice,“ uviedla.

Podrobnosti o zadržanom hovorkyňi nezverejnila. Podľa denníka Rheinische Post bol na muža vydaný zatykač. Magazín Der Spiegel uviedol, že zadržaný zrejme patril k zástancom spikleneckých teórií a popieračom existencie pandémie covidu-19.

Incident sa stal v byte, ktorý obýval spomínaný muž so svojou matkou. Majitelia bytov oznámili polícii, že tento byt má preplnenú poštovú schránku, čo vyvolávalo obavy o ich zdravotný stav. Nahlásený bol tiež možný požiar v jednej z izieb bytu. Po príchode hasičov a policajtov ale miestom otriasla explózia. Reul vo vyhlásení povedal, že ju zrejme vyvolala mužova snaha byt zapáliť.

Polícia na mieste vykonala rozsiahly zásah, povolávaná bola tiež špeciálna policajná jednotka a ostreľovači. Nad objektom lietal policajný vrtuľník a zranených transportovala do nemocnice záchranárska helikoptéra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #výbuch #nemecká polícia