Kreténizmus všade. Správate sa ako baby, kritizuje Rusov a Prigožina za potupu pri Bachmute prokremeľská blogerka

Ukrajinská armáda za posledné dní pomerne prekvapujúco ukoristila zrejme až tri kilometre územia pri okupovanom meste Bachmut. „Ukrajinské sily vykonali pri Bachmute niekoľko úspešných protiútokov a o niečo málo postúpili“, píše v hodnotení situácie na fronte americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

11.05.2023 15:06
bachmut Foto: ,
Stúpajúci dym z budovy v Bachmute, kde sa odohrávajú najťažšie boje ukrajinskej armády s ruskými jednotkami v celej vojne na Ukrajine.
debata (58)

Vzniknutú situáciu pri Bachmute, o ktorý prebieha už takmer rok najtvrdšia bitka vojny na Ukrajine, musí ruské velenie riešiť pár dní po oslavách Dňa víťazstva a prehliadke v Moskve. iDnes.cz píše, že Ukrajincom sa územné zisky podarili vďaka zlej koordinácii medzi ruskými jednotkami.

„Je to jednoduché. Nedostatok koordinácie. V kritickom úseku frontu sa nedohodli Vagnerovci s bojovníkmi zo 72. motostreleckej brigád ,“ uviedla k ruským stratám pri Bachmute publicistka Anastasija Kaševarovová. „Vagnerovci sa z toho krídla stiahli, pretože hasili prienik na inom mieste. Lenže 72. brigáda o tom nevedela. Mala artilériu, ale nie útočnú pechotu. A v tej chvíli tam udreli chochlovia,“ píše Kaševarovová a používa ruské pejoratívne označenie pre ukrajinských vojakov.

VIDEO: Rusi priniesli skazu. Čo zostalo z Bachmutu?
Video

„Veliteľ 72. brigády, chlapík na pohľadanie, si sám sadol do obrneného vozidla a išiel na miesto prieniku. Bolo tam pekne horúco. Straty mala brigáda aj vagnerovci. Chochli sa vo výsledku posunuli o tri kilometre,“ píše prokremeľská publicistka, ktorá predtým pracovala pre predsedu Štátnej dumy Vjačeslava Volodina.

Ste horšie ako baby

Podľa blogerky, ktorú na Telegrame sleduje vyše štvrť milióna používateľov, spor pri Bachmute ukazuje, ako sú ruské jednotky rozhádané, žiarlia na seba, nedokážu sa dohodnúť a v prípade neúspechu sa navzájom obviňujú. „Ste horšia ako baby, jeden na druhého žalujete,“ píše Kaševarovová.

„Chlapi, za čo tam bojujeme? Kretenizmus na všetkých stranách. Veď sa na fronte môžete medzi sebou dohovoriť, sedíte tam riťami vedľa seba. Aj keď brigády často netušia, koho majú naľavo a napravo a či im niekto kryje tylo,“ sťažuje sa Kaševarovová, že ruské sily nemajú jednotné velenie, ktoré by všetky jednotky rešpektovali.

Rusko Kaviareň Výbuch Bloger Pohreb Čítajte viac Prigožin: Generáli klamú Putina, ruskí vojaci utekajú pre hlúposť veliteľov a ich zločinné rozkazy

Šéf vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa len včera opäť posťažoval, že jeho bojovníci nemajú pri dobývaní Bachmutu dostatok munície. Ruské ministerstvo obrany podľa neho o záležitosti rokuje – zatiaľ ale bez prelomu. Analytici sa podľa agentúry Reuters domnievajú, že Prigožin sa hlasnou kritikou ruských armádnych špičiek snaží odvrátiť od svojich žoldnierov vinu za nedostatočne rýchly postup.

Úplne sme ich zničili

Zakladateľ ukrajinského pluku Azov Andrij Bileckyj na telegrame včer uviedol, že ukrajinská armáda v Bachmute porazila jednotky 72. brigády ruskej armády. „Šiesta a ôsma rota tejto brigády boli úplne zničené,“ napísal Bileckyj. Rovnakú brigádu v utorok obvinil z ústupu Prigožin, podľa ktorého títo vojaci v Bachmute utiekli zo svojich pozícií a nechali bez obrany takmer dvojkilometrový úsek frontu.

Ukrajinská armáda už v stredu hovorila o tom, že pri Bachmute porazila ruskú 6. a 8. rotu ruskej 72. samostatnej motostreleckej brigády a postúpila o 2,6 kilometra pozdĺž trojkilometrového úseku frontovej línie.

VIDEO: Dostrel 250 km. Kam sa schovajú Rusi pred britskými raketami Storm Shadow?
Video

Ruská armáda sa podľa ISW naďalej stretáva s operačnými problémami. „Problémy s nasadením rôznych vyčerpaných jednotiek pri Bachmute spolu so zjavnými zlyhaniami zo strany velenia podľa všetkého bránia ruským silám v oblasti viesť riadne obranné operácie,“ píšu analytici.

Ruské jednotky sa podľa ukrajinského generálneho štábu za posledný deň opäť pokúsili postúpiť na rôznych miestach východného frontu, najmä pri Marjinke, Bachmute, Lymane a Avdijivke. „Odrazili sme 39 nepriateľských útokov. Najdivokejšie bitky pokračujú o mestá Bachmut a Marjinka,“ píše vo zvodke ukrajinský generálny štáb.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #ruská armáda #vojna na Ukrajine #Bachmut