Turecko: Padne Erdogan vo voľbách? Situácia a prieskumy naznačujú, že to je možné už v prvom kole

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v prieskumoch verejnej mienky pred nedeľnými prezidentskými voľbami zaostáva za svojím hlavným rivalom Kemalom Kiličdaroglom o viac ako päť percentuálnych bodov. Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky vo štvrtok v Turecku zverejnila spoločnosť Konda.

11.05.2023 15:20
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata

Z výsledkov prieskumu citovaných agentúrou Reuters vyplýva, že Erdogana by volilo 43,7 percenta opýtaných, zatiaľ čo Kiličdarogla by podporilo 49,3 percenta respondentov.

Keďže ani jeden z nich nezískal väčšinu hlasov potrebnú na víťazstvo v prvom kole, bude sa zrejme musieť 28. mája konať druhé kolo volieb.

Výsledky prieskumu podľa Reuters potvrdili, že Erdogan čelí vo voľbách najväčšej výzve počas svojej vyše 20 rokov trvajúcej vlády. Závery prieskumu spoločnosti Konda súčasne korešpondujú s niektorými inými analýzami verejnej mienky.

Podľa prieskumu Kondy, ktorý sa uskutočnil 6. a 7. mája, získali ďalší dvaja kandidáti prezidentských volieb oveľa nižšiu podporu — Sinana Ogana by volilo 4,8 percenta opýtaných, zatiaľ čo pre Muharrema Inceho, ktorý sa medzičasom kandidatúry vzdal, by sa rozhodlo 2,2 percenta.

Kemal Kiličdaroglu Čítajte aj Turecká opozícia do boja s Erdoganom posiela „nevýrazného“ Kiličdarogla

Spoločnosť Konda súčasne uviedla, že väčšina voličov týchto menej úspešných kandidátov sa prikláňa k tomu, že by v druhom kole hlasovali za Kiličdarogla, lídra opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP).

Aj prieskum agentúry Metropoll ukázal, že do druhého kola prezidentských volieb postúpi Kiličdaroglu so ziskom 49,1 percenta hlasov a Erdogan vďaka podpore 46,9 percenta voličov.

V druhom kole by podľa Metropollu zvíťazil Kiličdaroglu, ktorému by hlasy odovzdalo 51,3 percenta voličov.

Hakan Akbaš, ktorý pôsobí ako výkonný riaditeľ poradenskej spoločnosti Strategic Advisory Services, na margo týchto výsledkov uviedol, že Erdogan je zrejme na dobrej ceste dosiahnuť to, v čo dúfal: postúpiť do druhého kola volieb s Kiličdaroglom.

„Vzhľadom na zemetrasenia a hospodársku krízu by to preňho stále bol úspech. Ešte dôležitejšie sú teraz výsledky v parlamente,“ konštatoval Akbaš.

Opozičný kandidát Muharrem Ince rezignuje a odstupuje z boja o funkciu prezidenta

Kandidát prezidentských volieb v Turecku Muharrem Ince oznámil, že sťahuje svoju kandidatúru. Tento krok zvyšuje šance kandidáta opozície na víťazstvo už v prvom kole volieb vypísanom na 14. mája.

Ince, bývalý stredoškolský učiteľ fyziky, je lepšie známy mimo Turecka, a to pre svoju temperamentnú kampaň proti prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi v prezidentských voľbách v roku 2018.

Pred voľbami, ktoré sa v Turecku budú konať túto nedeľu, sa šesť hlavných opozičných strán zjednotilo v podpore kandidatúry Kemala Kiličdarogla. Inceho kandidatúra bola preto vnímaná ako riziko kvôli možnému rozdeleniu hlasov prívržencov opozície proti Erdoganovi.

Turkey Sweden Protests Čítajte aj Erdogan drží kľúče od NATO. Rozdelí severský tandem?

Vo voľbách v roku 2018 bol Ince kandidátom sekulárnej Republikánskej ľudovej strany (CHP).

Mnohí západní pozorovatelia si vtedy mysleli, že Inceho kampaň povedie k tomu, že spolu s Erdoganom postúpi do druhého kola volieb – Erdogan však bol znovuzvolený už v prvom kole so ziskom 52 percent hlasov. Ince vtedy získal 30 percent hlasov.

Analytici počas kampane pred tohtoročnými prezidentskými voľbami opakovane upozorňovali, že Ince nemá reálnu šancu na víťazstvo, keďže nemá ani takú podporu ako v roku 2018.

Inceho najväčším problémom je, že „od volieb v roku 2018 o ňom ľudia veľa nepočuli; za posledných päť rokov neurobil v tureckej politike veľký dojem,“ konštatoval Didier Billion, špecialista na Turecko a zástupca riaditeľa Francúzskeho inštitútu pre medzinárodné a strategické záležitosti v Paríži, vo svojej analýze pre spravodajský web France 24.

Ince v roku 2021 vystúpil z CHP a založil politickú stranu Vlasť (Memleket Partisi).

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #turecké voľby #Kemal Kiličdaroglu