Najvyšší maďarský generál urazil Poliakov. Výrokmi o nacistoch prekrútil históriu

Veľvyslanec Poľska v Budapešti Sebastian Keciek v otvorenom liste odsúdil vyhlásenie novovymenovaného náčelníka generálneho štábu maďarských ozbrojených síl armádneho generála Gábora Böröndiho o nemecko-poľskej vojne v roku 1939, uviedol server napi.hu.

11.05.2023 16:33
Böröndi Foto:
Náčelník generálneho štábu maďarských ozbrojených síl Gábor Böröndi.
debata (113)

Böröndi v utorok v súvislosti s vojnou na Ukrajine povedal, že maďarská vláda považuje uzavretie mieru za dôležité, aby sa znížila hrozba eskalácie konfliktu. „V roku 1939 sa začala nemecko-poľská vojna ako lokálna vojna, ktorú však včas nepribrzdili mierovým procesom, čo viedlo k druhej svetovej vojne,“ argumentoval Böröndi.

VIDEO: Poľsko nakúpi pekelné strely z USA

Video
USA schválili možný predaj rakiet AGM-114R2 Hellfire (Pekelná strela) do Poľska. Viac o týchto zbraniach na videu US Army a US Navy.

„Veľmi ma šokovalo jeho vyhlásenie o Poľsku, ktoré urobil 9. mája tohto roku v rozhovore pre štátnu televíziu M1, v ktorom označil agresiu nacistického Nemecka proti Poľsku v roku 1939 za lokálnu vojnu, ktorá by neprerástla do II. svetovej vojny, keby bola v správnom čase zastavená mierovým procesom.“ napísal poľský veľvyslanec vo vyhlásení na webovej stránke poľskej ambasády.

Európa by sa podľa Kecieka mala poučiť z druhej svetovej vojny a mala by sa solidárne postaviť na stranu obete a nie agresora. „Toto je jediný spôsob, ako vytvoriť trvalý mier v Európe,“ podčiarkol poľský diplomat.

Šéf úradu vlády Gergely Gulyás vo štvrtok na tlačovej konferencii na otázku komerčnej televízie ATV v tejto súvislosti poznamenal, že Poľsko bolo obeťou II. svetovej vojny. „Posudzovanie II. svetovej vojny nepatrí do pôsobnosti náčelníka generálneho štábu, jeho pôsobenie sa bude posudzovať na základe jeho aktivít v oblastiach, ktoré spadajú do jeho pôsobnosti,“ dodal Gulyás.

Poľsko Rusko Smolensk havária 8.výročie Čítajte viac Katyň, hlboká trauma pre Poliakov. Rusko a Poľsko ťaží krvavá história
113 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Maďarsko #druhá svetová vojna