Protivzdušná obrana Ukrajiny silnie vďaka západným zbraniam aj skúsenostiam

V čase, keď obyvatelia Kyjeva počujú sirény leteckého poplachu signalizujúceho blížiaci sa ruský útok, sú už ukrajinské jednotky protivzdušnej obrany v pohybe. Z maskovaných pozícií vychádzajú nákladnými autami na polia v okolí hlavného mesta a sú pripravené zostreliť nepriateľské drony alebo rakety.

11.05.2023 20:09
debata (92)

Od 28. apríla, keď Rusko obnovilo po takmer dvojmesačnej prestávke pravidelné vzdušné útoky na metropolu, sú tieto akcie takmer na dennom poriadku. Vojaci odvtedy zachytili každý dron či raketu vypálenú na hlavné mesto. Je to výrazné zlepšenie od prvých dní vojny, keď vlny ruských rakiet a lietadiel unikali protivzdušnej obrane a spôsobili ukrajinskému letectvu ťažké straty, napísal americký denník The Washington Post.

S pomocou západných zbraní a rastúcich skúseností urobila ukrajinská protivzdušná obrana za posledných 14 mesiacov veľké pokroky pri ochrane infraštruktúry a životov ľudí. Predovšetkým zabránila Rusku získať vzdušnú prevahu, čo je v čase príprav na protiofenzívu zásadná vec.

VIDEO: Pozrite si systém Patriot v akcii
Video
Video: US Army

Protivzdušná obrana znemožnila ruským lietadlám prenikať náletmi hlboko za frontovú líniu a „výrazne formovala priebeh vojny,“ napísal tento mesiac Ian Williams v analýze pre Centrum pre strategické a medzinárodné otázky (CSIS).

Od 28. apríla vypálilo Rusko na Ukrajinu spolu 67 rakiet a 114 bezpilotných lietadiel, pričom podľa ukrajinského letectva iba sedem rakiet a 11 bezpilotných lietadiel prešlo a nič z toho nezasiahlo Kyjev. Minulý týždeň ukrajinská armáda oznámila, že zostrelila najmodernejšiu ruskú hypersonickú raketu Kinžal, ktorá bola dovtedy považovaná za nezostreliteľnú. Umožnila to novoobstaraná batéria systému protivzdušnej obrany Patriot americkej výroby.

V prvý deň invázie cielilo Rusko na ukrajinské pozemné systémy protivzdušnej obrany, najprv s vlnou rakiet a potom desiatkami náletov lietadiel podporených opatreniami elektronického boja, ktoré v podstate oslepili ukrajinské radary, uviedol Justin Bronk v aprílovej analýze Centra pre námorné analýzy (CNA) vo Virgínii. Ukrajina však ešte pred ruskými útokmi získala spravodajské informácie od spojencov, čo umožnilo ukrajinským obrancom presunúť mobilné jednotky do bezpečia, hoci niektoré pevné pozície zničeniu neunikli.

Patriot, Ukrajina, Poľsko Čítajte viac Ukrajinci zničili "nezostreliteľný" Kinžal. Pomohol Patriot

Protivzdušná obrana však bola rozptýlená a na krátky čas mohlo ruské letectvo lietať nad Ukrajinou vlnami vrtuľníkov podporovaných stíhačkami, ktoré spôsobili ťažké straty ukrajinským lietadlám vyslaným na ich zachytenie.

Rusi však nedokázali nadviazať na svoje počiatočné útoky, čo umožnilo ukrajinským silám rýchlo sa preskupiť, uviedol vojenský expert Douglas Barrie z Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdiá v Londýne. „Nevrátili sa a neskontrolovali to: Zničili sme to? Zneškodnili to? Musíme sa vrátiť a urobiť to znova? Premiestnili sa?“ povedal.

F-16, stíhačky Čítajte viac Ukrajina potrebuje americké stíhačky F-16, zopakoval vrchný veliteľ armády

Veliteľom brigády veliteľstva protivzdušnej obrany Stred je plukovník, ktorý v súlade s pravidlami mohol byť identifikovaný len volacím znakom Žula. Počas návštevy reportéra agentúry AP u jeho jednotky tento týždeň povedal, že jeho brigáda bola prvý deň vojny zasiahnutá 20 ruskými raketami, ktoré vyradili kasárne a veliteľské stanoviská a zabili ľudí.

Po opustení pevných pozícií teraz operujú výlučne ako mobilné tímy, ktoré môžu rýchlo vyraziť do akcie a rovnako rýchlo sa vytratiť – taktika bežne označovaná ako „vystrel a zmizni“.

VIDEO: Top Gun proti Rusku: Dostanú Ukrajinci stíhačky F-16?
Video
Pozrite si stíhačky F-16 na videu US Air Force.

Po počiatočných neúspechoch, ktoré ukrajinská protivzdušná obrana utrpela, sa do tretieho dňa vojny vrátilo do akcie toľko mobilných jednotiek, že dokázali zostreliť niekoľko lietadiel. To prinútilo Rusko stiahnuť svoje lietadlá a pripraviť sa tak o kľúčovú výhodu.

Napriek tomu sa mnohým ruským raketám darilo prenikať až k svojim cieľom. Žula odhaduje, že v prvých mesiacoch Ukrajina zachytávala asi 50 percent ruských rakiet. Správa CSIS naznačuje, že toto číslo mohlo byť v skutočnosti oveľa nižšie.

S príchodom nových systémov protivzdušnej obrany západnej výroby počas októbra a novembra a s rastúcimi schopnosťami ukrajinských batérií Ukrajina v decembri hlásila, že tento mesiac zachytila približne 80 percent všetkých ruských striel.

Dnes Žula uvádza, že toto číslo sa blíži k 90 percentám, a tvrdí, že obranné systémy v okolí Kyjeva od 28. apríla zostrelili 100 percent rakiet vystrelených na mesto. „Kyjev je chránený,“ povedal.

Dva kľúčové systémy, ktoré Ukrajina od začiatku vojny používa, sú systémy dlhého doletu S-300 a stredného doletu Buk zo sovietskej éry, známe tiež ako SA-10 a SA-11. Postupne Ukrajina zakomponovala nové systémy od západných spojencov, vrátane batérií IRIS-T dodaných v októbri z Nemecka a NASAMS americkej a nórskej výroby v novembri. Ďalej minulý mesiac dostala európske systémy SAMP/T a americké rakety HAWK, následne zaradila do služby dve batérie Patriot vyrobené v USA.

VIDEO: Nórsky NASAMS. Takto už bráni nebo nad Ukrajinou
Video
Video: Ukrajinské ministerstvo obrany.

Protivzdušná obrana je tvorená prekrývajúcimi sa prstencami dostrelu jednotlivých zbraní – počnúc krátkym, ktorý vytvárajú protiletecké kanóny a rakety odpaľované z ramena, až po ďalšie vzdialenosti. Podľa Barrieho by jediná vrstva nestačila na zastavenie všetkých úderov alebo dokonca väčšiny z nich. „Ale čím viac vrstiev máte, tým máte tiež väčšie šance,“ hovorí.

Pri takomto množstve ruských útokov niektorí špekulujú, že stratégiou Moskvy je snaha vyčerpať ukrajinské zdroje protivzdušnej obrany do tej miery, aby Rusko mohlo opäť využiť svoju prevahu v stíhačkách a bombardéroch. Existujú však aj náznaky, že je to naopak Rusko, komu dochádzajú zásoby rakiet.

VIDEO: Nemci poslali (obrnenú) kunu do ruského kurína
Video
Nemecko poslalo Ukrajine bojové vozidlá pechoty Marder (Kuna). Pozrite si vo videu Bundeswehru, čo vo vojne proti Rusku táto zbraň dokáže.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zatiaľ úspešne tlačí na spojencov, aby zabezpečili ďalšie dodávky protivzdušnej obrany. Spojené štáty v pondelok oznámili vojenskú pomoc vo výške 1,2 miliardy dolárov, vrátane nových systémov HAWK, bezpilotných lietadiel a munície protivzdušnej obrany.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

Morálka medzi vojakmi slúžiacimi pod Žulom sa tento týždeň zdala byť vysoká, hoci boli v službe dlho do ranných hodín. Kyjevská protivzdušná obrana v tom čase zostrelila 35 dronov Šáhed iránskej výroby. Okolo poludnia sa tím vrátil na svoje stanovištia, pretože sa ukázalo, že šiel do inej akcie pre planý poplach.

Vojak s volacím znakom Chrobák prvý deň vojny zostrelil ruský vrtuľník nad Kyjevom raketou odpaľovanou z ramena. Povedal, že mu tento úspech dodal sebavedomie, ktoré si stále udržiava. „Uvedomil som si, že ešte nie je koniec, že môžeme bojovať,“ povedal. „Že nenaháňajú takýto strach,“ dodal.

Range je vodič, ktorý vstúpil do armády v prvý deň vojny po tom, čo videl, ako na neho padajú rakety. Podľa svojich slov nemohol sedieť bokom. „Je to história,“ povedal. „A my ju práve píšeme. “

92 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine