Zelenskyj na Eurovízii nevystúpi. Rusko bolo vylúčené

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nebude môcť prostredníctvom videa prehovoriť počas sobotňajšieho finále piesňovej súťaže Eurovízia, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na usporiadateľov súťaže.

12.05.2023 06:00
Eurovision Song Contest, TVORCHI Foto: ,
Elektronické pop duo Tvorchi z Ukrajiny vystupuje počas druhého semifinále pesničkovej súťaže Eurovízia v anglickom Liverpoole vo štvrtok 11. mája 2023.
debata (7)

„Žiadosti prezidenta Zelenského osloviť divákov súťaže, hoci bola urobená s chvályhodnými úmyslami, nemožno bohužiaľ vyhovieť, pretože by to porušilo pravidlá podujatia,“ uviedla Európska vysielacia únia (EBU), ktorá súťaž organizuje. „Jedným z pilierov súťaže je jej apolitickosť. Táto zásada zakazuje politické vyhlásenia počas súťaže,“ vysvetlila EBU.

Súťaž sa tento rok koná v Liverpoole na severe Anglicka. Británia sa ponúkla namiesto vlaňajšieho víťaza, Ukrajiny, ktorá sa hostiteľskej úlohy musela vzdať kvôli ruskej invázii. Finále, do ktorého sa dostali zástupcovia 26 krajín, každopádne vyjadrí poctu Ukrajine, uviedla EBU. Liverpool tiež odhalil pamätník „symbol nádeje“ pre Ukrajinu v podobe hliníkovej sochy so vzlietajúcou holubicou s ukrajinskou vlajkou. Dielo má zostať v Strawberry Field, záhrade pri sirotinci Armády spásy, ktorá dala meno piesni skupiny Beatles, kým bude môcť byť odoslané na Ukrajinu po tom, ako sa vojna skončí.

Rusko bolo zo súťaže vylúčené, rovnako ako vlani, kvôli invázii na Ukrajinu.

Medzi desať postupujúcich interpretov z prvého semifinále sa dostala aj česká dievčenská skupina Vesna, ktorú tvorí hudobníčka z pražského konzervatória Jaroslava Ježka, okrem troch Češek sú jej členkami aj Slovenka, Ruska a Bulharka. Speváčka Patricie Fuxová pred súťažou povedala, že Vesna chce v súťaži reprezentovať slovanstvo. Ďalších desať interpretov – okrem iného speváčky z Rakúska a Poľska – postúpilo zo štvrtkového druhého semifinále. Vo finále potom okrem dvadsiatky postupujúcich budú súťažiť aj zástupcovia piatich veľkých európskych krajín Francúzska, Nemecka, Talianska, Španielska a Británie, ktorí majú účasť vo finále zabezpečenú automaticky. Interpretov týchto 25 krajín doplní ešte súťažiaci z krajiny vlaňajšieho víťaza, teda z Ukrajiny.

Vlaňajší ročník piesňovej súťaže vyhrala ukrajinská skupina Kalush Orchestra s piesňou Stefania. Usporiadateľom ďalšieho ročníka tak mala byť Ukrajina. Tá sa však už skoro rok bráni ruskej agresii a organizácia 67. ročníka súťaže sa kvôli bezpečnosti účastníkov ujal severoanglický Liverpool. Finále súťaže sa uskutoční 13. mája.

Prvý ročník Eurovízie sa konal v máji 1956 a za najslávnejšieho víťaza v histórii súťaže je považovaná švédska skupina ABBA, ktorá v roku 1974 prerazila hitom Waterloo. Medzi ďalšie hlasné tváre, ktoré v súťaži uspeli, patrí Kanaďanka Céline Dionová, ktorá v roku 1988 reprezentovala Švajčiarsko. Česko sa prvýkrát zúčastnilo v roku 2007. Už v roku 1968 v súťaži, ktorá sa vtedy nazývala Veľká cena Eurovízie, vystúpil Karel Gott, avšak ako zástupca Rakúska.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Eurovízia #Volodymyr Zelenskyj