Népszava: Ódor sa zapíše do dejín, nikdy nebol na Slovensku premiér maďarskej národnosti

Viaceré maďarské médiá v uplynulých dňoch komentovali skutočnosť, že predsedom úradníckej vlády SR bude viceguvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ľudovít Ódor, ktorý má maďarskú národnosť.

12.05.2023 06:09
Ľudovít Ódor odor Foto:
Ľudovít Ódor.
debata (8)

Internetové vydanie denníka Népszava vo štvrtok v tejto súvislosti uviedlo, že sa tak stane niečo, čo je v iných susedných krajinách Maďarska nemysliteľné, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

VIDEO: Debata v ta3: Prečo Ódor zobral funkciu premiéra?

Video

Denník v komentári pripomína, že prezidentka SR Zuzana Čaputová v nedeľu 7. mája oznámila, že vymenuje vládu odborníkov na čele s Ódorom.

V dejinách Slovensko ešte nikdy nebola úradnícka vláda, ale nikdy tu nebol ani premiér maďarskej národnosti. Ódor sa preto určite zapíše do dejín krajiny, píše Népszava.

Podľa denníka vo vyše storočnej histórii Maďarov žijúcich za hranicami neexistuje príklad, že by sa lídrom niektorého susedného štátu stal Maďar. Za súčasnej situácie je nepravdepodobné, že by sa niečo také stalo v Rumunsku, Srbsku či na Ukrajine, kde takisto žije maďarská menšina.

Népszava podrobne analyzuje situáciu Maďarov na Slovensku a v závere konštatuje, že Slovensko dospelo do stavu, v ktorom pre žiadneho jeho občana národnosť už nepredstavuje prekážku presadiť sa.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Ódor