Dva ruské bombardéry manévrovali nad morom medzi Sibírou a Aljaškou

Dva ruské strategické bombardéry Tu-95 uskutočnili rutinný prelet nad Čukotským morom, ktoré od seba oddeľuje ruskú Sibír a americký štát Aljaška. Manévre trvali 13 hodín a zúčastnili sa ich ako sprievod aj najmenej tri stíhačky. Podľa agentúry TASS o tom informovalo ruské ministerstvo obrany.

12.05.2023 16:13
Tu-95 Foto:
Ruský strategický bombardér Tu-95 na zábere z videa zverejneného Tlačovou službou ruského ministerstva obrany.
debata (10)

„Počas letu posádky lietadiel diaľkového letectva vykonávali vo vzduchu doplňovanie paliva,“ uviedlo ruské ministerstvo. Doprovod bombardérom podľa neho robili stíhačky MiG-31, Su-30 a Su-35.

Ministerstvo doplnilo, že ruské letectvo pravidelne manévruje nad vodami severného Atlantiku, okolo Antarktídy alebo nad vodami Čierneho a Baltského mora. Zdôraznilo, že všetky lety lietadiel ruských síl sa uskutočňujú v súlade s „medzinárodnými pravidlami využívania vzdušného priestoru“.

Ruské strategické bombardéry na 14-hodinovom lete Čítajte viac Rusko poslalo na 14 hodín do vzduchu strategické bombardéry

V marci USA ruskú armádu obvinili z „nebezpečného a neprofesionálneho“ správania, keď bolo nad Čiernym morom zničené americké bezpilotné lietadlo po tom, čo sa s ním podľa americkej armády zrazila ruská stíhačka. Moskva tvrdí, že dron sa „provokatívne“ pohyboval na ruské územie. Zároveň ale popiera, že by sa s ním ruské lietadlo stretlo.

VIDEO: Stret amerického drona s ruskou stíhačkou nad Čiernym morom
Video
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sibír #Aljaška #strategický bombardér