Absurdné. Erdogan sa usmieva z hotela, v ktorom pri zemetrasení zomrelo 65 ľudí

Kritiku na sociálnych sieťach a v niektorých médiách vyvolal obrí volebný plagát usmievajúceho sa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v meste Adiyaman. Organizátori Erdoganovej kampane ho totiž zavesili na budovu vedľa trosiek hotela, kde začiatkom februára zomrelo 65 ľudí. Informoval o tom vo štvrtok turecký opozičný server Duvar. Prezidentské a parlamentné voľby sa v Turecku uskutočnia v nedeľu.

12.05.2023 17:14
erdogan Foto: ,
Chodci prechádzajú okolo obrovského transparentu tureckého prezidenta a prezidentského kandidáta Recepa Tayyipa Erdogana na námestí Taksim v Istanbule, v stredu 10. mája 2023.
debata (7)

Severocyperský denník Bugün Kibris vytlačil tento týždeň na titulnej stránke fotku plagátu s usmievajúcim sa Erdoganom z Adiyamanu a vedľa nej fotky najmä detí, ktoré zomreli v troskách hotela. Medzi obeťami boli totiž aj tri desiatky členov dvoch volejbalových tímov zo Severného Cypru. Išlo o deti vo veku 12 až 14 rokov. Severocyperský denník označil situáciu za „obrázok krutosti“ a napísal, že Erdogan sa takto „usmieva nad cintorínom“.

V súvislosti so zrútením hotela Isias bolo zatknutých šesť ľudí, vrátane majiteľa hotela, manažérov a ľudí, ktorí mali dozor nad stavbou tohto štvorhviezdičkového ubytovacieho zariadenia. Server Duvar napísal, že rodina majiteľa má blízke vzťahy s členmi Erdoganovej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), čo jej podľa neho pomohlo získať stavebné povolenie, hoci stavba nespĺňala všetky predpisy.

Po zemetrasení zo 6. februára, ktoré si vyžiadalo 51 000 obetí v Turecku a ďalších asi osem tisíc v Sýrii, si turecká vláda vyslúžila kritiku za pomalú a nedostatočnú pomoc, ale aj za takzvané stavebné amnestie. Tie udeľovali v minulosti miestne úrady, obzvlášť pred voľbami, stavbám, ktoré nespĺňali všetky predpisy, ale ktorých majiteľ úradom zaplatil. V Turecku sú pritom zemetrasenia časté.

turecko Čítajte viac Popravil tisíce Turkov Erdogan? Pred rokmi dal domom, ktoré sa zrútili, amnestiu

Týždeň po zemetrasení sa na sociálnych sieťach objavilo video z roku 2019, na ktorom sa prezident Erdogan pred vtedajšími miestnymi voľbami chváli, že stavebnými amnestiami „vyriešil problém“ bývanie viac ako stovky tisíc obyvateľov provincie Kahramanmaraş. Tá patrí k oblastiam najhoršie postihnutým februárovým zemetrasením.

Recep Tayyip Erdogan Čítajte viac Pochovajú dotrasy éru Erdoğana? Vo voľbách v nedeľu mu hrozí porážka
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #turecké voľby #zemetrasenie v Turecku a Sýrii