Šéf vagnerovcov naznačil, že si Rusi mohli lietadlá a vrtuľníky zostreliť sami

Šéf žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin dnes naznačil, že si Rusi mohli štyri vojenské stroje, ktoré sa podľa ruských médií zrútili v sobotu v ruskej Brjanskej oblasti, zostreliť sami. Informovala o tom agentúra AP. Ruská agentúra TASS v sobotu informovala o zrútení vrtuľníka a ruského bojového lietadla Su-34. Ruský denník Kommersant následne uviedol, že zostrelené boli dokonca dve ruské stíhačky a dve ruské vojenské helikoptéry, Moskva to ale nepotvrdila.

14.05.2023 21:40
Rusko Kaviareň Výbuch Bloger Pohreb Foto:
Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin
debata (48)

Všetky štyri stroje, stíhačky Su-34 a Su-35 a vrtuľníky typu Mi-8, údajne patrili k rovnakej vojenskej leteckej skupine. Brjanská oblasť susedí so severnou časťou Ukrajiny a tiež s Bieloruskom. Podobne ako napríklad Belgorodská oblasť aj tento región od ruskej invázie do susednej krajiny pomerne často hlási ostreľovanie alebo útoky bezpilotných lietadiel na svoje územie.

VIDEO: Ako vyslať vojakov USA na východ Európy? Ukážu to manévre Defender 23

Video

Hovorca ukrajinského letectva v nedeľu poprel, že by sa na zostrelení strojov podieľala Ukrajina. Počas svojho vystúpenia v ukrajinskej televízii naznačil, že za pád strojov môže byť zodpovedné samo Rusko. Neskôr svoju poznámku odvolal s tým, že išlo o pokus o vtip.

172529 Čítajte viac Kommersant: V ruskej Brianskej oblasti zostrelili štyri ruské vojenské stroje

Ako ale poznamenala agentúra AP, Jevgenij Prigožin prišiel s podobnou hypotézou. „Štyri lietadlá… keď nakreslíte kruh v miestach ich pádu (A všetky ležia naozaj v kruhu), ukáže sa, že tento kruh má priemer 40 kilometrov… teraz choďte na internet a pozrite si, aký typ zbrane protivzdušnej obrany by mohol byť v strede tohto kruhu, a potom si vytvorte svoju vlastnú verziu (udalostí),“ uviedol Prigožin na telegrame.

Prigožin, ktorého bojovníci sa snažia dobyť ukrajinský Bachmut, v minulosti opakovane kritizoval ruskú armádu za stratégiu na Ukrajine aj za údajne nedostatočné dodávky munície.

VIDEO: Naď: Nestrašte. Za migy nám zaplatia, F-16 budú doma

Video
48 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine