Do finále volieb ide Erdogan z prvého miesta. O tom, či bude pokračovať jeho éra, rozhodnú Turci o dva týždne

Po nedeľňajších prezidentských voľbách v Turecku sa črtá predĺženie vnútropolitickej drámy. S najväčšou pravdepodobnosťou rozhodne až druhé kolo o dva týždne.

15.05.2023 11:22
erdogan Foto: ,
Chodci prechádzajú okolo obrovského transparentu tureckého prezidenta a prezidentského kandidáta Recepa Tayyipa Erdogana na námestí Taksim v Istanbule.
debata (3)

Pred volebným finále viacerí analytici pripisujú väčšie šance prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, ktorý je pri moci už dvadsať rokov.

Kandidát na treťom mieste z pravicovej až krajne pravicovej aliancie Sinan Ogan, ktorý získal päť percent hlasov, sa zatiaľ nerozhodol, koho podporí v prípadnom druhom kole. Aj on však kritizoval údajnú manipuláciu s výsledkami volieb v prospech Erdogana, rovnako ako predstavitelia opozičných strán okolo Kemala Kiliçdaroglua.

Po spočítaní približne 99,4 percenta hlasov má Erdogan zatiaľ 49,4 percenta a opozičný líder Kiliçdaroglu 44,95 percenta. Ak Erdoğan neprekročí 50 percent, druhé kolo sa bude konať 28. mája.

Zostáva ešte spočítať hlasy voličov zo zahraničia, kde Erdogan pred piatimi rokmi zvíťazil. Práve sčítanie týchto hlasov teraz Ogan spochybnil, avšak bez toho, aby na to poskytol dôkazy.

Pozornosť sa teraz sústreďuje na tohto 55-ročného politika, ktorý bol do roku 2015 poslancom za krajne pravicovú stranu, z ktorej ho vtedy vylúčili. Ogan, ktorý teraz nie je členom žiadnej strany, ale kandiduje za alianciu označovanú za pravicovú až krajne pravicovú, v noci na pondelok uviedol, že sa ešte nerozhodol, koho odporučí svojim voličom do druhého kola.

Recep Tayyip Erdogan Čítajte viac Pochovajú dotrasy éru Erdoğana? Vo voľbách v nedeľu mu hrozí porážka

Erdogan aj Kiliçdaroglu veria, že zvíťazia. „Nevieme, či sa voľby skončia prvým kolom… ale ak si náš národ vyberie druhé kolo, aj to privítame,“ povedal Erdogan v pondelok ráno.

„V druhom kole určite zvíťazíme… a prinesieme do krajiny demokraciu,“ povedal v noci na pondelok Kiliçdaroglu, ktorý je kandidátom šiestich veľmi rôznorodých strán združených v tzv. národnej aliancii. Kiliçdaroglu je od roku 2010 predsedom stredoľavej Republikánskej ľudovej strany (CHP).

Podľa Howarda Eissenstadta z jednej z newyorských univerzit bude mať Erdogan pre prípadné druhé kolo výhodu, keďže jeho strana a jej spojenci dosiahli v nedeľňajších parlamentných voľbách lepšie výsledky.

„Voliči nechcú rozdelené vedenie,“ povedal Eissenstat pre agentúru AP. V parlamentných voľbách získala Ľudová aliancia, za ktorú Erdogan kandidoval, 49,4 percenta hlasov, zatiaľ čo opozičná Národná aliancia 35,1 percenta, informoval denník Hürriyet.

Približne 10,5 percenta hlasov získala Aliancia práce a slobody, ktorá združuje ľavicové a prokurdské strany. Do parlamentu kandidovali aj politici z druhej najsilnejšej opozičnej formácie, Ľudovodemokratickej strany (HDP), ktorá v prezidentských voľbách podporovala Kiliçdaroglua.

Ak sa uskutoční druhé kolo prezidentských volieb, bude to prvýkrát od zavedenia priamych volieb. Do roku 2007 prezidenta volil turecký parlament.

Prvé priame voľby sa konali v roku 2014, keď Erdogan s prehľadom zvíťazil so ziskom 51,8 percenta hlasov, druhý skončil s 38,4 percenta hlasov. V roku 2018 získal Erdogan 52,6 %, pričom vtedajší kandidát CHP Muharrem Ince skončil druhý s 30,6 % hlasov.

Od roku 2018 má Turecko prezidentský systém, ktorý zaviedla zmena ústavy presadená Erdoganom a schválená v referende v roku 2017.

Volebná účasť v nedeľu bola vysoká, ako je v Turecku tradíciou, rovnako ako pred piatimi rokmi, a to vyše 86 percent.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #prezidentské voľby #Recep Tayyip Erdogan