V thajských voľbách zvíťazila opozícia, Pita je pripravený byť premiérom

Thajský opozičný líder Pita Limdžarenrat v pondelok po nedeľných parlamentných voľbách vyhlásil, že je pripravený stať sa premiérom. Jeho nová prodemokratická strana Vpred dosiahla výrazný úspech a stala sa najväčšou v parlamente. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

15.05.2023 13:21
Thajsko Pita Foto: ,
Thajský opozičný líder Pita Limdžarenrat. 15.5.2023
debata (1)

Podnikateľ Pita novinárom povedal, že sa bude snažiť vytvoriť koalíciu s piatimi ďalšími stranami vrátane strany Za Thajsko (Pchak pchüa Tchaj, PTP), ktorá počas sčítavania hlasov voličov postupne smerovala k druhému miestu.

Thajskí voliči v nedeľných parlamentných voľbách jednoznačne odmietli armádou podporovanú vládu premiéra Prajuta Čanóčchu, ktorá je pri moci takmer desať rokov, a dali prednosť opozičným prodemokratickým stranám.

Po sčítaní takmer 99 percent hlasov sa ukazovalo, že najväčší počet kresiel v parlamente získa progresívna strana Vpred, ktorá chce napríklad reformovať prísne zákony o urážke kráľovskej rodiny.

Lídri pred voľbami favorizovanej opozičnej strany Za Thajsko počas volebnej noci uznali, že zrejme voľby nevyhrajú. Tretia skončila Strana zjednoteného thajského národa premiéra Prajuta.

Strana Vpred tak zrejme získa 113 zo 400 kresiel v parlamente. Druhá strana Za Thajsko ich bude mať 112 a tretia Strana zjednoteného thajského národa 23. Volebná komisia však pravdepodobne potvrdí počty kresiel jednotlivých strán až za niekoľko týždňov.

Agentúra AP upozorňuje, že víťazovi nedeľňajších volieb neprináleží automaticky právo zostaviť vládu. Parlamentné zákony totiž zostavila po prevrate v roku 2014 armáda. Na ich základe v júli na spoločnom zasadnutí Snemovne reprezentantov a Senátu, teda dolnej a hornej komory parlamentu, zvolia premiéra, ktorý novú vládu zostaví. Tento proces je však podľa mnohých nedemokratický, pretože senátori neboli zvolení vo voľbách, ale dosadila ich armáda.

Volebná účasť dosiahla v nedeľu približne 75 percent, keď k urnám prišlo asi 39,5 milióna Thajčanov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko