Žije. Lukašenko sa po piatich dňoch dohadov objavil na verejnosti

Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sa v pondelok prvýkrát od 9. mája objavil na verejnosti. Jeho fotografiu v uniforme a tlačovú správu pre novinárov zverejnila Lukašenkova tlačová služba v pondelok v aplikácii Telegram.

15.05.2023 18:59
lukašenko Foto:
Bieloruský vodca Alexandr Lukašenko sa rozpráva s dôstojníkmi pri návšteve ústredného veliteľského stanovišťa vzdušných síl a síl protivzdušnej obrany v Bielorusku, pondelok 15. mája 2023.
debata (21)

Ako informovala stanica BBC, správe o Lukašenkovej návšteve na centrálne veliteľské stanovište vzdušných síl a síl protivzdušnej obrany predchádzalo niekoľko dní dohadov a fám o jeho zdravotnom stave.

Tie súviseli s Lukašenkovou účasťou na oslavách Dňa víťazstva v Moskve, keď nedokázal prejsť 300 metrov cez Červené námestie a namiesto chôdze použil elektrické auto. Vynechal aj neformálny slávnostný obed, ktorý usporiadal jeho spojenec prezident Vladimir Putin.

zväčšiť Bieloruský prezident Alexander Lukašenko... Foto: SITA/AP
lukašenko Bieloruský prezident Alexander Lukašenko sleduje vojenskú prehliadku Dňa víťazstva pri príležitosti 78. výročia ukončenia druhej svetovej vojny na Červenom námestí v Moskve v Rusku, utorok 9. mája 2023.

Neskôr sa síce Lukašenko objavil na slávnostnom kladení kvetov v Minsku, ale svoj tradičný prejav k vojnovým veteránom nepredniesol – poveril tým ministra obrany.

Niektorí ruskí i bieloruskí novinári vo svojich spravodajských materiáloch komentovali, že Lukašenko počas vojenskej prehliadky na Červenom námestí „vyzeral zle“.

V nedeľu Lukašenko vynechal podujatia pri príležitosti Dňa vlajky, erbu a hymny Bieloruska.

VIDEO: Ukrajinci majú aj vlastné tanky. Poradia si s ruskými?
Video

Oficiálne miesta v Bielorusku Lukašenkovu neprítomnosť na verejnosti doteraz nekomentovali.

Jediným zdrojom, ktorý sa v týchto dňoch vyjadril k Lukašenkovmu stavu, bol poslanec ruskej Štátnej dumy Konstantin Zatulin, keď povedal, že s Lukašenkom sa nedeje „nič mimoriadne“ a že si len potrebuje „trochu oddýchnuť“.

BBC dodala, že Lukašenkov zdravotný stav nie je ani zďaleka témou, o ktorej je bieloruské vedenie ochotné informovať a diskutovať.

Ruskí vojaci kráčajú smerom k Červenému...
Ruské protilietadlové raketové systémy S-400 sa...
+13Tank T-34 zo sovietskej éry sa takto presúval...

Za posledných desať rokov sa oficiálne informácie o Lukašenkovom zdraví objavili len štyrikrát: keď podstúpil dve operácie toho istého kolena a ešte dvakrát, keď sa počas pandémie nakazil koronavírusom. Ochorenie COVID-19 malo uňho bezpríznakový priebeh.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko