Šok v rakúskom vlaku. Cez reproduktory ziapal na pasažierov Hitler

Pasažieri rakúskeho vlaku smerujúceho z mesta Bregenz do metropoly Viedeň zostali v nedeľu šokovaní po tom, čo sa z reproduktorov vlakového komunikačného systému ozvali úryvky z prejavu nacistického vodcu Adolfa Hitlera, uviedla stanica CNN.

16.05.2023 06:28
debata (16)

Cez vlakový komunikátor odzneli aj nacistické heslá „Heil Hitler“ či „Sieg heil“, potvrdili viacerí cestujúci.

Vo vlaku sa v tom čase nachádzal aj viedenský rabín Schlomo Hofmeister, ktorý neskôr na sociálnej sieti Twitter napísal, že bol šokovaný aj neschopnosťou kompetentných okamžite zakročiť a prejav vypnúť.

Incident sa približne 25 minút pred príchodom do Viedne, v meste St. Pölten, začal „zvláštnou hudbou, úryvkami konverzácie a smiechu, ktoré sa vzápätí zmenili na Hitlerov prejav, prehrávaný stále hlasnejšie a hlasnejšie,“ spresnil Hofmeister v pondelok pre CNN.

Ako dodal, spočiatku si myslel, že ide o omyl alebo o zlý vtip; napokon však pocítil „nevoľnosť“; nebolo totiž bezprostredne jasné, či sa niekto zmocnil len ozvučovacieho systému, alebo celého vlaku.

„Niekto nelegálne otvoril komunikátor duplicitným kľúčom a cez reproduktor pustil Hitlerov prejav,“ uviedli v pondelok pre CNN Rakúske spolkové železnice (ÖBB) prostredníctvom svojho hovorcu. Ako dodali, incident bol nahlásený rakúskej polícii, ktorá prípad vyšetruje.

Zo záberov z bezpečnostných kamier vlaku mali byť medzičasom identifikovaní dvaja ľudia, ktorí sa na incidente podieľali.

Vo vlaku sa v čase incidentu nachádzala aj novinárka Colette Schmidtová, ktorá na Twitteri požiadala o jeho objasnenie. Ako spresnila, Hitlerov prejav znel vo vlaku približne 20 sekúnd a po ňom nasledovali nacistické heslá, pričom záznam sa opakoval. Incident označila za „veľmi, veľmi desivý“, cituje CNN.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Adolf Hitler