Piatich mužov odsúdili za krádež klenotov z múzea v Drážďanoch

Súd v Drážďanoch v utorok odsúdil piatich mužov za lúpež šperkov z drážďanskej klenotnice Zelená klenba v novembri 2019. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

16.05.2023 12:10
Nemecko Drážďany šperky krádež Foto: ,
Obžalovaní v procese lúpeže šperkov z drážďanského múzea Zelená klenba sedia v pojednávacej miestnosti vedľa advokátov počas pokračovania procesu 16. mája 2023 v Drážďanoch.
debata (2)

Išlo o členov rodinne spriazneného arabského klanu Remmovcov (Remmo-Clan) zo zločineckého podsvetia v Berlíne.

Rozsudky sa pohybujú od štyroch rokov a štyroch mesiacov až po šesť rokov a tri mesiace. Obžaloba navrhovala tresty až šesť rokov a osem mesiacov. Proces s troma obžalovanými sa viedol podľa trestného zákonníka pre mladistvých.

Ďalšieho obžalovaného súd oslobodil, pretože mal dôveryhodné alibi – v čase lúpeže sa nechal ošetriť v Berlíne na pohotovosti.

Novinári čakajú pred budovou krajského súdu 16.... Foto: TASR/AP, Sebastian Kahnert
Nemecko Drážďany šperky krádež Novinári čakajú pred budovou krajského súdu 16. mája 2023 v Drážďanoch.

Lupiči sa 25. novembra 2019 v skorých ranných hodinách vlámali do kráľovského zámku v Drážďanoch a ukradli klenoty v Zelenej klenbe (Grünes Gewölbe). Táto zbierka klenotov je považovaná za jednu z najpôsobivejších v Nemecku.

Odcudzili 21 šperkov v hodnote 116,8 miliónov eur a spôsobili škody za viac než jeden milión eur. Podpálili tiež rozvodovú skriňu elektriny, aby spôsobili čiastočný výpadok elektrického prúdu a po úteku aj svoje auto v garáži s cieľom zakryť stopy.

Zadržali ich počas razií v Berlíne. Súdny proces sa začal v januári 2022 a štyria sa k svojmu činu priznali, za čo dostali miernejšie tresty. Piaty muž sa priznal ku krádeži nástrojov na vniknutie do múzea; účasť na krádeži však poprel.

Veľkú časť koristi sa podarilo do múzea vrátiť v decembri 2022, hoci bola čiastočne poškodená.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #krádež #Drážďany