Vagnerovci pri Bachmute vedú spory s ruskými žoldniermi iných zoskupení

Žoldnieri ruskej Vagnerovej súkromnej spoločnosti pôsobiacej na Ukrajine sa dostávajú do sporov s bojovníkmi iných novovzniknutých súkromných vojenských skupín, ktoré sú údajne napojené na ruskú plynárenskú spoločnosť Gazprom. Podľa ruskojazyčného serveru BBC News na to už niekoľko týždňov upozorňujú médiá a proruskí internetoví komentátori.

16.05.2023 12:20
debata (29)

Ruské ministerstvo obrany ani Gazprom existenciu týchto žoldnierskych skupín však nepriznávajú. O zoskupeniach s názvami Potok (Prúd), Fakel (Pochodeň) alebo Plamja (Plameň) bojujúcich na Ukrajine sa však na konci apríla kriticky vyjadroval napríklad šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin.

VIDEO: Jar je tu. Majú už Ukrajinci pre protiútok heslo?
Video
#SpringIsHere – Jar je tu. Je to heslo ukrajinskej ofenzívy, ktorá má vytlačiť Rusov z okupovaných území? Video: Ukrajinské ministerstvo obrany

Konkrétne sa na ne sťažoval v rozhovore, ktorý zverejnil na svojom telegramovom účte s názvom Pozyvnoj Brjus novinár spravodajskej agentúry RIA FAN Alexander Simonov. „Ľudia, ktorí majú peniaze, si myslia, že je to teraz najlepšia téma, vytvoriť súkromnú vojenskú spoločnosť. Preto sa začínajú množiť. Je to gazpromovská súkromná vojenská spoločnosť Potok, súkromná vojenská spoločnosť (miliardára Andreja) Bokareva, súkromná vojenská spoločnosť Redut, od každého trochu,“ uviedol Prigožin. Doplnil, že žoldnieri iných zoskupení rovnako ako jeho muži pôsobia pri Bachmute na východe Ukrajiny a často sú posielaní, aby kryli krídla na úseku frontu, kde útočia vagnerovci.

VIDEO: Rusi priniesli skazu. Čo zostalo z Bachmutu?
Video
Pred vlaňajšou ruskou inváziou žilo v ukrajinskom Bachmute viac ako 70-tisíc ľudí. Dnes sú z mesta dymiace trosky. Video: 112. brigáda teritoriálnej obrany

V rozhovore kritizoval, že žoldnieri z iných zoskupení však v dôsledku zlého výcviku alebo zásobovania opúšťajú pozície. Prigožin tiež uviedol, že ďalším kameňom úrazu nových súkromných vojenských spoločností je chýbajúce letectvo, delostrelectvo, munícia, drony alebo aj zdravotníci a dobré vedenie. Napríklad bojovníci zoskupenia Potok pritom podľa neho dostávajú vysoké finančné odmeny.

V jednej pasáži zverejneného videa potom Prigožin hovorí s neznámymi žoldniermi a vyčíta im, že opustili pri Bachmute pozície, na ktorých predtým zomreli bojovníci z radov vagnerovcov. Bojovníci sa mu v reakcii na jeho výčitky sťažujú na problémy s komunikáciou, muníciou a na chaos vo vedení.

Rusko Kaviareň Výbuch Bloger Pohreb Čítajte viac Washington Post: Šéf vagnerovcov Ukrajine ponúkol prezradenie pozícií ruských jednotiek

Podobne sa o zoskupeniach Potok, Fakel a Plamja vyjadroval tiež armádny dopisovateľ ruského denníka Komsomolskaja pravda Alexander Koc. „Naberajú do nich dobrovoľníkov a tých potom odovzdávajú pod ministerstvo obrany. Ale nestačí len založiť súkromnú vojenskú spoločnosť, je potrebné zabezpečiť jej efektivitu, vybaviť a vyzbrojiť ju, dať jej ideológiu, ako to je vo Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti, a samozrejme je potrebné (jej bojovníkov) cvičiť, cvičiť a cvičiť,“ citovala BBC armádneho dopisovateľa.

VIDEO: Prigožin kričí na šéfov ruskej armády (4. 5. 2023).
Video

Na telegramovom účte ďalšieho proruského vojenského blogera s názvom Vojenkor Jevgenij Linin bolo v apríli okrem toho zverejnené video, na ktorom sa údajne bojovníci zoskupenia Potok sťažujú na zlé podmienky na fronte vrchnému armádnemu veliteľovi, teda ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Bojovníci na videozázname tvrdia, že pre zlé zásobovanie a nezodpovedné vedenie boli nútení odísť z pozícií. Vyhlasujú tiež, že vedenie vagnerovcov im bránilo v ústupe do bezpečnej zóny a vyhrážalo sa im odplatou.

VIDEO: Ukrajinskí generáli, ktorých sa Rusi boja
Video
29 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #Vagnerova skupina #vagnerovci