Syrskyj o okupantoch: Lezú do Bachmutu ako krysy do pasce na myši

Mesto Bachmut na východe Ukrajiny je pre ruských vojakov ako pasca na myši, vyhlásil v utorok veliteľ pozemných síl ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj. Britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej analýze vývoja bojov na Ukrajine potvrdilo určitý postup ukrajinských vojakov pri východoukrajinskom Bachmute, o ktorom predtým informovala ukrajinská armáda. Veliteľ Syrskyj v pondelok postup označil za prvý čiastkový úspech ukrajinských útočných operácií pri obrane tohto mesta, ktoré sa Rusi snažia dobyť už mesiace a kontrolujú jeho značnú časť.

16.05.2023 13:25
soledar, vojna na ukrajine, ukrajina Foto: ,
Generálplukovník Syrskyj dáva inštrukcie v úkryte v Soledare, na mieste ťažkých bojov s ruskými jednotkami v Doneckej oblasti na Ukrajine. Archívna snímka.
debata (100)

„Žoldnieri z Vagnerovej skupiny lezú do Bachmutu ako krysy do pasce na myši,“ uviedol Syrskyj počas návštevy oblasti frontovej línie.

Dodal, že prostredníctvom aktívnej obrany boli ukrajinské jednotky schopné podniknúť protiútoky v niekoľkých úsekoch blízko Bachmutu. „Nepriateľ má viac zdrojov, no ničíme ich plány,“ uviedol veliteľ. Počas návštevy tiež niekoľkým vojakom odovzdal vyznamenania.

VIDEO: Jar je tu. Majú už Ukrajinci pre protiútok heslo?
Video
#SpringIsHere – Jar je tu. Je to heslo ukrajinskej ofenzívy, ktorá má vytlačiť Rusov z okupovaných území? Video: Ukrajinské ministerstvo obrany

Ukrajinská strana tvrdí, že sa jej podarilo v niektorých prípadoch zatlačiť ruských vojakov aj niekoľko kilometrov severne a severozápadne od Bachmutu.

Šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin naopak opäť uviedol, že jeho bojovníci dosiahli úspech pri dobývaní posledných ulíc Bachmutu. V utorok zverejnil video, v ktorom ukázal časti mapy, ktoré sú stále pod kontrolou ukrajinských vojakov.

VIDEO: Rusi priniesli skazu. Čo zostalo z Bachmutu?
Video
Pred vlaňajšou ruskou inváziou žilo v ukrajinskom Bachmute viac ako 70-tisíc ľudí. Dnes sú z mesta dymiace trosky. Video: 112. brigáda teritoriálnej obrany

Podľa britského rezortu obrany vagnerovci pokračujú v postupnom „čistení“ ukrajinských pozícií v centre Bachmutu.

„V posledných štyroch dňoch však ukrajinské sily dosiahli taktický pokrok a stabilizovali (situáciu) po stranách mesta Bachmut vo svoj prospech,“ uviedli Briti. „Okrem postupu na juhu mesta ukrajinské útoky zatlačili späť ruskú frontovú líniu na jeho severozápade. To pravdepodobne umožnilo ukrajinským silám znovu zabezpečiť bezpečnejšie využívanie zásobovacej cesty 0605,“ dodalo britské ministerstvo.

Správy o čiastkových úspechoch ukrajinských síl v oblasti Bachmutu prichádzajú už niekoľko dní. Minulý týždeň námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maliarová oznámila, že ukrajinské sily postúpili na bachmutskom úseku frontu o dva kilometre. „Posledných niekoľko dní ukázalo, že sme schopní postupovať vpred a likvidovať nepriateľa v mimoriadne zložitých podmienkach,“ uviedol v pondelok veliteľ ukrajinských pozemných síl Syrskyj a zároveň upozornil, že to je „iba čiastočný úspech“.

VIDEO: Dostrel 250 km. Kam sa schovajú Rusi pred britskými raketami Storm Shadow?
Video
Británia potvrdila, že Ukrajine dodala strely s plochou dráhou letu Storm Shadow. Zasiahnu ciele až do vzdialenosti 250 kilometrov. Na porovnanie, rakety, ktoré Ukrajinci používajú v populárnom systéme HIMARS, majú dostrel len okolo 80 kilometrov. Pozrite si strely Storm Shadow vo videu firmy MBDA.

V uplynulom týždni dosiahla Ukrajina na bojisku najväčšie úspechy od novembra minulého roka, keď znovu získala niekoľko kilometrov štvorcových územia na severnom a južnom okraji Bachmutu, napísala agentúra Reuters. Moskva podľa nej pripustila, že časť jej jednotiek ustúpila, ale popiera, že by sa jej bojové línie na okrajoch mesta rozpadali. Kyjev zároveň upozorňuje, že tento postup je lokálny a nepredstavuje zatiaľ plnú silu jeho pripravovanej protiofenzívy.

Putin, Ukrajina Čítajte viac Putin naliehavo zvoláva bezpečnostnú radu. Po ústupe pri Bachmute a katastrofe v Briansku nejde nič podľa plánu

Ukrajinský generálny štáb vo svojom pravidelnom zhrnutí vývoja bojov za uplynulý deň v utorok okrem iného uviedol, že Rusko naďalej sústredí svoje hlavné vojnové úsilie pri mestách Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marjinka na východe Ukrajiny. Za posledný deň bolo podľa neho hlásených 49 bojových stretov z týchto miest. Bachmut a Marjinka zostávajú v epicentre bojov.

„Dnes nepriateľ opäť vykonal masívny útok na Ukrajinu s nasadením rôznych typov striel,“ uviedol ukrajinský generálny štáb zjavne s odvolaním sa na ruský vzdušný úder, pri ktorom Ukrajinci následne informovali o zostrelení všetkých 18 rakiet vrátane šiestich nadzvukových striel typu Kinžal.

„V posledných 24 hodinách boli zaznamenané dva raketové údery na Kosťantinivku v Doneckej oblasti, kde nepriateľ použil systém protivzdušnej obrany S-300. Okrem toho Ruská federácia vykonala 48 vzdušných úderov a viac ako 50 útokov s pomocou salvových raketometov,“ uviedol ďalej ukrajinský generálny štáb, podľa ktorého však v pondelok útočili aj ukrajinské vzdušné sily na ciele okupačných síl. Velenie ukrajinskej armády informuje napríklad o úderoch na „koncentrácie ruskej ľudskej sily a výzbroje“ a tiež na systémy protivzdušnej obrany. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu je však ťažké overiť z nezávislých zdrojov.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

Server Ukrajinska pravda v utorok ráno s odvolaním sa na regionálnych šéfov informoval o šiestich zabitých a piatich zranených civilistoch v dôsledku ruského ostreľovania Doneckej a Charkovskej oblasti za uplynulý deň, okrem iného v meste Avdijivka. Agentúra Ukrinform medzitým ráno informovala, že Rusi v pondelok ostreľovali 80-krát Chersonskú oblasť, pričom zranili šesť civilistov.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Bachmut