Generál Macko: Dodanie západných stíhačiek Ukrajine je na spadnutie

O čo ide Rusom raketovými útokmi na Kyjev a o čom svedčia pribúdajúce sabotáže a útoky na Rusmi okupovanom území? Dodá už západ Ukrajine moderné stíhačky, po ktorých tak dlho volá?

17.05.2023 06:05 , aktualizované: 15:55
debata (255)

Aktualizované o vyhlásenie ministrov obrany Veľkej Británie a Nemecka.

A čo znamenajú slová šéfa ukrajinskej armády, že za víťazstvo bude považovať až stav, keď Rusko už nikdy nebude schopné na Ukrajinu zaútočiť? V podcaste denníka Pravda odpovedá generál vo výslužbe Pavel Macko.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

„Takýto typ vojny je ako sínusovka. Máte vzostupy hore a potom pády dole. Rusi sú teraz v najzraniteľnejšej fáze, pretože oni útočili, tú zimnú ofenzívu vygenerovali, ale nenašli vhodnú taktiku, miesto, kde by skoncentrovali sily a prelomili ukrajinskú obranu. Keď to popíšem hokejovo – darmo vy tlačíte dve tretiny, keď neviete dať gól,“ uviedol Macko.

Rusi podľa Macka nemajú v súčasnosti také sily, ktoré by dokázali na nejakom vybranom úseku prečísliť ukrajinskú armádu. Ak to nedokázali v decembri a januári, keď mali k dispozícii takmer 400-tisíc vojakov a doplnenú techniku, teraz sú na tom horšie, dodal.

A ako vníma generál Macko opätovné ostreľovanie hlavného mesta Ukrajiny a iných častí jej územia, hlboko za frontovou línou, ruskými raketami? Rusi sa podľa neho snažia vyčerpať ukrajinskú armádu útokmi na civilné ciele, ktorých ochrana bude pre politické vedenie Ukrajiny samozrejme vždy prioritou.

Takto Ukrajinci míňajú drahú muníciu do Patriotov, teda protivzdušnej obrany, ktorá by mohla byť použitá inak, napríklad na podporu protiútoku na fronte. „Patrioty, ktoré chránia Kyjev, nemôžu byť nasadené inde. Je to celkom logický ťah zo strany Ruska, akokoľvek je odsúdeniahodný. Je to absolútne neprijateľný spôsob vedenia vojny, ale Rusi už veľa iných možností nemajú,“ myslí si Macko.

Ak by Ukrajina dostala stíhačky ako F-16, znamenalo by to pre ruskú armádu, že sa jej bombardovacie lietadlá musia držať ďalej od frontových línií a tým pádom by nemohli použiť ťažké bomby na bombardovanie ukrajinských pozícií, konštatuje Macko.

Dodanie stíhačiek je podľa neho vysoko pravdepodobné. „Ak sa prísľub výcviku ukrajinských pilotov komunikuje verejne, pri troche špekulovania by sme mohli byť aj v situácii, že ten výcvik už prebieha a v podstate sa už hľadajú technické riešenia ako zabezpečiť nielen stíhačky, ale aj potrebnú infraštruktúru,“ uviedol generál Macko v podcaste Pravdy.

Medzičasom však britský minister obrany Ben Wallace, po rokovaní so svojim nemeckým kolegom Borisom Pistoriusom, vyhlásil, že Británia ukrajinským silám pre boj proti ruskej invázii svoje stíhačky neposkytne. Podľa neho pre Ukrajinu nie sú vhodné.

Dodal, že s dodávkami lietadiel Ukrajine však Británia chce pomôcť v rámci širšej medzinárodnej koalície. „Británia sa nechystá poslať na Ukrajinu stíhačky,“ povedal Wallace. Poznamenal, že Ukrajina chce stroje F-16, ktoré Británia nemá. „Umožníme ale ostatným, ktorí by chceli, aby stíhačky Ukrajine dali,“ uviedol.

Na odovzdanie západných stíhačiek Ukrajine hľadí skepticky aj Nemecko, podľa Pistoriusa sa chce Berlín sústrediť na protivzdušnú obranu a dodávky munície.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

255 debata chyba
Viac na túto tému: #stíhačky #vojna na Ukrajine #Počúvajte Pravdu #Pavel Macko #Maďarské fórum