Zničiť Patriot Kinžalom? Nemožné, odkázal Kyjev do Kremľa. USA: Poškodenie je minimálne

Zničiť systém protivzdušnej obrany Patriot hypersonickou strelou Kinžal nemožno, vyhlásil hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat v ukrajinskej televízii. Reagoval tak na tvrdenia Moskvy, že jej armáda pri utorňajšom vzdušnom údere na Ukrajine zasiahla Západom dodaný systém Patriot svojou nadzvukovou strelou.

17.05.2023 15:20 , aktualizované: 20:31
Patriot, vojna na Ukrajine Foto: ,
Americký systém protiraketovej obrany Patriot v akcii.
debata (479)

„Nebojte sa o osud Patriotov. Z technického hľadiska, je Patriot komplexný, batéria, divízia, systém, každý ho nazýva inak,“ uviedol hovorca vzdušných síl podľa serveru Ukrajinska pravda a dodal, že táto zbraň má radar a až osem odpaľovacích zariadení. „Čiže je nemožné zničiť tento systém nejakým Kinžalom. Nechajme to, čo hovoria (Rusi) v ich propagandistickom archíve,“ dodal hovorca a obvinil Moskvu z klamstiev.

„Včera sme to nekomentovali. Klamára (hovorcu ruského ministerstva obrany Igora) Konašenkova, ktorý osemkrát zničil celú zostavu nášho letectva, nekomentujeme. Keby sme mali toľko lietadiel, koľko ich ‚zničil‘, asi by sme už dávno zvíťazili,“ dodal Ihnat.

VIDEO: Pozrite si systém Patriot v akcii
Video
Video: US Army

Rusko v noci na utorok podniklo ďalší vzdušný útok na Kyjev a ukrajinskí predstavitelia informovali o zostrelení všetkých 18 použitých ruských rakiet, vrátane šiestich nadzvukových striel Kinžal, ktoré je ťažké zachytiť. Moskva neskôr oznámila, že pomocou hypersonickej strely zasiahla v Kyjeve systém Patriot, odmietla však tvrdenia o zostrelení šiestich striel Kinžal, podľa ministra obrany Sergeja Šojgua vraj ruská armáda toľko nadzvukových striel na Ukrajinu nevypustila.

Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Čítajte viac 445. deň: Kyjev získal pre svoje nebo silných spojencov. Briti a Holanďania avizujú medzinárodnú koalíciu

Podľa agentúry Reuters, ktorá sa tiež odvoláva na dvoch amerických predstaviteľov, Patriot zrejme utrpel pri ruskom údere určité škody, ale pravdepodobne nebol zničený. Jeden z amerických činiteľov Reuters povedal, že Washington a Kyjev rokujú o najlepšom spôsobe opravy systému a v súčasnosti sa nezdá, že by musel byť preto z Ukrajiny odvezený.

Poškodenie systému Patriot je minimálne, uviedli pre americkú spravodajskú televíziu CNN traja americkí predstavitelia, pričom jeden z nich označil poškodenie za „malé“.

Spojené štáty vyslali v utorok inšpektorov, aby systém Patriot na mieste preskúmali po tom, ako ich ukrajinská strana informovala, že systém sa zdá byť poškodený, spresnil jeden z predstaviteľov citovaných CNN.

Samotný systém je stále funkčný a radarový komponent Patriotu, ktorý je jedným z jeho najdôležitejších prvkov, nebol poškodený, uviedla CNN. Americkí predstavitelia sa preto domnievajú, že systém Patriot nebude potrebné stiahnuť z bojiska na opravu.

Patriot, Ukrajina, Poľsko Čítajte viac Ukrajinci zničili "nezostreliteľný" Kinžal. Pomohol Patriot

Televízia CNNs odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa už v utorok uviedla, že Rusi zrejme poškodili jeden z dvoch systémov Patriot dodaných Západom a že sa zisťuje, či zbraň možno opraviť na Ukrajine. Systém Patriot vyrobený v USA bol pravdepodobne poškodený, ale nie zničený, povedal nemenovaný americký predstaviteľ televízii s tým, že USA posudzujú rozsah škôd. CNN pripomenula, že Ukrajina má aktuálne dva systémy Patriot – jeden poskytli Spojené štáty, druhý spoločne darovalo Nemecko a Holandsko.

Patriot je americký taktický obranný raketový systém so strelami ďalekého doletu, ktorý umožňuje likvidovať nepriateľské taktické balistické rakety, strely s plochou dráhou letu i lietadla. V utorok to bolo po prvý raz, čo Ukrajina hlásila zničenie hneď niekoľkých hypersonických striel; ak sa to potvrdí, bude to ukážka účinnosti novorozmiestnenej a Západom dodanej protivzdušnej obrany, napísal Reuters. Predtým bola podľa neho schopnosť systémov Patriot zachytiť strely Kinžal iba teoretická.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

Tento systém pozostáva z troch hlavných častí. Prvou z nich je radarová stanica, ktorá zabezpečuje odhalenie cieľov a pomáha navádzať strelu na tento cieľ. Druhou časťou je kontrolná a riadiaca stanica, ktorá vyhodnocuje hrozby, vypočítava dráhu protirakiet a riadi paľbu. Komunikuje tiež s ďalšími odpaľovacími stanovišťami ďalších batérií. Tretiu súčasť systému tvoria batérie, ktoré majú zvyčajne šesť až osem odpaľovacích zariadení.

479 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine