Ukrajinci dosiahli pri Bachmute ďalšie územné zisky. Vagnerovci postúpili vo vnútri mesta

Ukrajinská armáda oznámila, že v ťažkých bojoch okolo mesta Bachmut na východe krajiny dosiahla ďalšie územné zisky. Kyjev už v uplynulých dňoch uviedol, že ukrajinské jednotky zosilneli tlak na ruské sily severne a južne od Bachmutu. Ruské žoldnierske sily tvrdia, že postúpili vo vnútri mesta, kde sa Kyjevu zatiaľ podarilo uspieť len nepatrne, napísala agentúra Reuters.

18.05.2023 12:37 , aktualizované: 14:25
Bachmut, vojna, Ukrajina Foto: ,
Boje pri Bachmute v Doneckej oblasti.
debata (20)

„Napriek skutočnosti, že naše jednotky nemajú výhodu pokiaľ ide o vybavenie… aj o počet vojakov, pokračujú v postupe a prekonali vzdialenosť 150 až 1 700 metrov,“ uviedol v televízii hovorca východného zoskupenia ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj. Podrobnosti o územných ziskoch nezverejnil.

Správy o čiastkových úspechoch ukrajinských síl v oblasti Bachmutu prichádzajú už niekoľko dní. Minulý týždeň námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová oznámila, že ukrajinské sily postúpili na bachmutskom úseku frontu o dva kilometre.

VIDEO: Jar je tu. Majú už Ukrajinci pre protiútok heslo?

Video
Zdroj: #SpringIsHere – Jar je tu. Je to heslo ukrajinskej ofenzívy, ktorá má vytlačiť Rusov z okupovaných území? Video: Ukrajinské ministerstvo obrany.

Pri Bachmute sa niekoľko mesiacov odohrávajú prudké boje s veľkými stratami na oboch stranách. Agentúra Reuters túto bitku označuje za najdlhšiu a najkrvavejšiu z celej vojny na Ukrajine, ktorú Rusko rozpútalo svojou inváziou vlani vo februári. Invázne vojská väčšiu časť mesta dobyli. Ako nedávno uviedol šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, Rusi ovládajú vyše 80 percent Bachmutu. Správy z bojiska nebolo možné nezávisle overiť.

Prigožin je známy svojou dlhodobou kritikou ruského ministerstva obrany najmä pre nedostatočné dodávky munície. Šéf vagnerovcov obvinil jednotky ruskej armády rovnako z toho, že sa severne od Bachmutu stiahli o 570 metrov, a ponechali tak odkryté a bez ochrany krídla jeho žoldnierskych jednotiek. Ruské ministerstvo obrany na tieto tvrdenia zatiaľ nereagovalo.

Ako uviedol vo svojom pravidelnom rannom hlásení ukrajinský generálny štáb, Rusko sa naďalej sústreďuje na mestá Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marjinka na východe Ukrajiny. Odohralo sa tam 36 bojových stretov. Epicentrom súčasných bojov zostávajú Bachmut a Marjinka.

Rusko pravdepodobne zakazuje vysokopostaveným úradníkom, aby odstúpili zo svojich postov, keď pokračuje „špeciálna vojenská operácia“, čo je oficiálny ruský termín pre vojnu na Ukrajine. Opatrenia sa pravdepodobne vzťahujú minimálne na regionálnych lídrov, bezpečnostných predstaviteľov a osôb z prezidentskej administratívy. Vo svojej analýze to uviedlo britské ministerstvo obrany.

V súkromí je mnoho úradníkov pravdepodobne k vojne veľmi skeptických, často tiež zažívajú stres v práci v dôsledku nefunkčného vojnového aparátu. Zákaz odstúpenia je pravdepodobne vynucovaný náznakmi, že tí, ktorí rezignujú, budú čeliť vykonštruovaným obvineniam, tvrdí britské ministerstvo.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Bachmut