Kadyrov a jeho kôň sú spolu. Z únosu obvinil ukrajinskú tajnú službu a českú políciu

V Česku ukradnutý kôň Zazou Ramzana Kadyrova je pri svojom majiteľovi. Čečenský diktátor opísal dramatické okolnosti únosu.

18.05.2023 13:42
kadyrov a kon Foto:
Ramzan Kadyrov a jeho kôň.
debata (24)

„Dnes sa môj drahý a milovaný Zazou vrátil domov! Celých deväť rokov som nevidel tohto krásneho koňa, môj milovaný priateľ,“ napísal Kadyrov na sociálnej sieti Telegram. Tvrdil tiež, hoci ukrajinskí tajní od neho žiadali za koňa výkupné, napokon neplatil nič.

„Kým zástupcovia ukrajinských špeciálnych služieb si medzi sebou niečo vybavovali, moji ľudia jednoducho vzali koňa bez toho, aby im dali peniaze. A urobili to správne,“ popísal okolnosti Kadyrov.

Začiatkom týždňa tvrdil, že jeho žrebca zo stajne v českej obci Krabčice ukradli príslušníci ukrajinských tajných služieb, ktorí mu ho späť predali za 18 000 dolárov a ktorí pritom spolupracovali s českými policajtmi. Kadyrov hodnotu koňa predtým vyčíslil na najmenej desať miliónov dolárov.

Putin, Kadyrov, Prigožin Čítajte viac Prežili by Prigožin či Kadyrov Putinov pád? Odpovedá ruský analytik

„Na začiatku roka sa na mňa cez sprostredkovateľov obrátili zástupcovia ukrajinských špeciálnych služieb, ktorí mi ponúkli, že Zazoua vykúpia. Vedeli, ako mi na koňovi záleží, a mali pravdu – samozrejme, súhlasil som. Aby som povedal pravdu, myslel som si, že Zazoua odovzdajú viac-menej oficiálne, so zrušením sankcií,“ napísal Kadyrov. „Ukázalo sa však, že tajné služby mali smelý plán – jednoducho zinscenovali jeho krádež zo stajne v Českej republike, spolčili sa pritom s českými policajtmi,“ uviedol Kadyrov. Svoje slová čečenský vodca ničím nepodložil.

kôň, Cyprus, farma Čítajte viac Kadyrov bedáka nad ukradnutým koňom. Stojí 10 miliónov dolárov, tvrdí

Neznámy páchateľ podľa českej polície hnedáka na začiatku marca ukradol zo stajne v Krabčiciach pri Roudnici nad Labem na Litoměřicku. Pod sankčný režim žrebec spadal od roku 2014 po ruskej anexii ukrajinského Krymského polostrova a čečenský vodca tak so zvieraťom nemohol nijako manipulovať.

VIDEO: Čečenský diktátor Ramzan Kadyrov sa hrá na vojakov
Video

Kadyrov tvrdil, že za vrátenie milovaného žrebca mal zaplatiť zhruba rovnakú sumu, ktorú ako hodnotu koňa uvádzala česká polícia. „Vzhľadom na jeho skutočnú hodnotu a perfektný rodokmeň sú to len drobné. Takže priatelia, ak potrebujete niečo priviezť z Európy, kontaktujte ukrajinské tajné služby. Rýchlo, profesionálne, lacno a s obídením sankcií,“ napísal Kadyrov začiatkom týždňa.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Ramzan Kadyrov