Českého demonštranta s logom Vagnerovej skupiny súd potrestal

Muža s nášivkou Vagnerovej skupiny a písmenom Z počas protivládnej demonštrácie potrestal súd vo štvrtok polročným väzením s podmienečným odkladom na dva roky. Okrem toho má na rok zakázaný pobyt na území Prahy a zaplatiť pokutu 12.000 korún (približne 500 eur).

18.05.2023 13:31
ČR, Praha, demonštrácia protivládna Foto: ,
Pochod Prahou organizovaný v rámci protivládnej demonštrácie Česko proti biede. Praha, 16. apríla 2023.
debata (16)

Obvodný súd pre Prahu 1 muža odsúdil za verejné schvaľovanie vojnových zločinov. Ten to odmietol s tým, že vojnové zločiny odsudzuje, „nech sú páchané kýmkoľvek“. Rozsudok nie je právoplatný, muž si nechal lehotu na prípadné odvolanie.

Podľa mužovho obhajcu nešlo o schvaľovanie zločinov, ale o politický prejav k situácii. Chcel ním údajne „vyvolať diskusiu“, pričom vychádzal najmä z informácií na sociálnych sieťach. Podľa neho Rusko občanov samozvaných separatistických republík na východe Ukrajiny chráni pred „zločinným ukrajinským režimom“.

ČR, Praha, demonštrácia protivládna Čítajte aj V Prahe prebehla veľká demonštrácia, proti vláde aj chudobe

Štátna zástupkyňa v záverečnej reči zdôraznila, že obžalovaný nestojí pred súdom pre názor, ale preto, že symboliku veľmi dobre pozná. „Vie, že sú na Ukrajine páchané vojnové zločiny. Musel si byť vedomý, že verejne schvaľuje tieto zločiny,“ dodala.

Sudca uviedol, že nikomu neberie právo na názor. Aj v demokratickej spoločnosti však sloboda vyjadrovania má svoje hranice, dodal. „Sloboda prejavu nie je poskytovaná prejavom, ktoré ospravedlňujú vojnové zločiny,“ povedala štátna zástupkyňa.

Na demonštrácii „Česko proti biede“ 11. marca mal odsúdený muž na batohu nášivku s písmenom Z symbolizujúcim ruskú agresiu na Ukrajine. Na bunde mal nášivku žoldnierskej Vagnerovej skupiny bojujúcej na strane Ruska. Podľa štátnej zástupkyne sa tým dopustil trestného činu popierania, spochybňovania, schvaľovania a ospravedlňovania genocídy.

VIDEO: Protivládna demonštrácia v Prahe, ľudia prišli aj pred úrad vlády
Video
16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #demonštrácia #Ukrajina #protivládne protesty #odsúdený